Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Alkukevään lämpötilanvaihtelut kurittavat ihoa

Terveystalo

Alkukevään lämpötilanvaihtelut kurittavat ihoa

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2014 klo 08:36
Julkaisija: Terveystalo

Kevätauringon pilkahduksista huolimatta ilma on vielä kylmää ja lämpötilanvaihtelut voivat olla suuria. Siksi kasvojen ihon hoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jos iho pääsee pahasti kuivumaan, se on alttiimpi muille vaurioille. Säännöllisellä rasvauksella tarpeeksi paksulla voiteella pääsee onneksi jo pitkälle.

Terve iho suojelee itse itseään sääolosuhteita ja epäpuhtauksia vastaan. Iho suojaa kosteuden haihtumiselta tuottamalla ihon pintaan suojaavan rasvakerroksen. Alkukevään kylmässä ja kuivassa ilmassa etenkin kasvojen iho kaipaa apua suojaavan rasvakerroksen säilyttämiseksi.

– Jos ihon pintakerros pääsee vaurioitumaan, kosteus ihosta haihtuu ja iho kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen. Silloin iho kutiaa ja saattaa punottaa. On tärkeää pitää huolta ihosta talvella ja nimenomaan ennaltaehkäistä kuivumista, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Seppo Saari Turun Terveystalosta kertoo.

Tavallisesti ihon hoidoksi riittää säännöllinen peseminen ja rasvaaminen. Ihon pesemistä ei tarvitse välttää, kunhan vain muistaa pesun jälkeen käyttää kosteusvoidetta. Muita erityisiä konsteja ei Saaren mukaan tarvita.

– Ihon kosteuttamista voi edesauttaa rasvaamalla ihoa heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Näin saa mahdollisimman paljon kosteutta sidottua ihoon.

Talvella ja alkukeväällä lämpötilanvaihtelut ovat suuria, ja pelkästään siirtyminen ulkoa sisään aiheuttaa iholle pienen sokin. Jos ulkoliikunnan jälkeen menee suihkuun, kiusaus vääntää vesihanaa kuumaksi voi olla suuri. Kiusaukselle ei kuitenkaan kannata antaa periksi, sillä iho pitää eniten haaleasta vedestä. Kuuma vesi kuivattaa ja muutenkin ärsyttää ihoa enemmän.

Kevättalvella ja alkukesällä myös auringon ultraviolettisäteily on voimakkaimmillaan. UV-säteily aiheuttaa ihosyöpää ja nopeuttaa ihon ikääntymistä.

- Pimeän talvikauden jälkeen iho on haavoittuvainen. Lumi, jää, hiekka ja jäästä vapautuvat vedet moninkertaistavan auringon säteilyn, ja erityisesti viileässä ulkoilmassa iho voi palaa huomaamatta pahastikin.  Nyt onkin tärkeää käyttää aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on riittävän korkea, vähintään 20. Mikäli kasvoille ilmaantuu auringosta maksaläiskiä tai iholle on aiemmin kehittynyt aurinkovaurioita, kuten aurinkokeratooseja tai pahanlaatuisia ihomuutoksia, suojakertoimen tulee olla 50, Seppo Saari muistuttaa.

Hetkittäisestä kuivuudesta ei tarvitse huolestua

Normaali iho kestää kuivan ja kylmän ilman. Atooppisen tai kovin kuivan ihon kanssa kamppailevien ihonhoito vaatii erityishuomiota, mutta myös normaali-ihoisten on hyvä muistaa, että kuiva ja hilseilevä iho on jo merkki ihon pintakerroksen vauriosta. Kutinasta ja kiristyksestä ei siis pidä kärsiä.

– Hetkellisesti kuivuneen ihon hoito onnistuu kotihoidolla, esimerkiksi apteekista saatavilla voiteilla. Tärkeintä on valita oikeanlainen voide, oli se sitten ohuempi emulsio tai paksumpi rasva, Saari neuvoo.

Erilaisia voiteita on tarjolla runsaasti, joten kokeilemalla jokainen löytää itselleen sopivan. Päiväksi voi valita kevyemmän, hyvin imeytyvän, vesipitoisen emulsion ja illalla satsata rasvapitoisempaan ja hoitavampaan voiteeseen.

– Jos ihoa rasvatessa kirvelee, voide on todennäköisesti liian kevyt tai iho on selkeästi tulehtunut ja reagoi siksi voiteeseen. Silloin täytyy vaihtaa paksumpaan voiteeseen.

Kirveleminen viittaa yleensä rikkoutuneeseen ihon pintakerrokseen. Pahemmin tulehtuessaan iho punoittaa, kutisee ja särkee, ja viimeistään silloin pitää ottaa käyttöön hoitavampi ja rasvapitoisempi voide.

– Jos tulehdus menee kovin pahaksi tai säännöllinen hoito ei tunnu tehoavan, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, joka tarvittaessa määrää esimerkiksi oikeanlaisen lääkevoiteen. Mietoja kortisonivoiteita saa apteekista ilman reseptiäkin, ja niitä voi kokeilla väliaikaisesti.  Yli kahden viikon käyttöä ilman ihotautilääkärin määräystä ei kuitenkaan suositella.

Iho on ihmisen suurin elin, jonka kokonaismassa kattaa 20 prosenttia koko kehosta. Sillä on monenlaisia tärkeitä tehtäviä, joten sitä kannattaa helliä ja hoitaa, kun ulkoiset tekijät kuten kylmä sää saa sen olon tukalaksi.

Ihotautilääkäri Seppo Saaren vinkit kasvojen ihon hoitoon:

1. Muista aurinkosuojaus.

2. Vältä peseytymistä kuumalla vedellä. Iho pitää haaleasta vedestä. Sauno kohtuudella, varsinkin talvella.

3. Saippuan sijaan voit käyttää peseytymiseen kevyttä voidetta. Älä hankaa ihoa, vaan kuivaa se taputellen, jotta saat kosteuden säilymään iholla.

4. Rasvaa ihoa sopivalla voiteella, mieluiten heti peseytymisen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Jos ihoa kirveltää, vaihda paksumpaan ja hoitavampaan voiteeseen. Hajustamattomat voiteet ovat turvallisin vaihtoehto.


Lisätietoja medialle:

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs