Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Akatemialta 16 miljoonaa terveyden tutkimuksen hankkeisiin

Suomen Akatemia

Akatemialta 16 miljoonaa terveyden tutkimuksen hankkeisiin

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2011 klo 15:39
Julkaisija: Suomen Akatemia

Akatemialta 16 miljoonaa terveyden tutkimuksen hankkeisiin

21.06.11

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta myönsi lokakuun 2010 haun perusteella noin 16 miljoonaa euroa akatemiahankkeille. Toimikunta sai lokakuussa 2010 yhteensä 146 hakemusta, joista 40 rahoitettiin. Hankkeisiin myönnetty rahamäärä kasvoi hieman. Keskimäärin hankkeet saavat rahoitusta noin 450 000 euroa.

Tutkimushankkeet ovat Akatemian merkittävin rahoitusmuoto, sillä niissä rahoitetaan tutkijoiden oman aihevalinnan mukaisia hankkeita. Vapaa hankerahoitus turvaa tieteenalojen uudistumisen ja tutkimuksen vapauden. Eri tieteenalojen parhaat hankkeet saavat nelivuotisen rahoituksen. Hankkeisiin palkattavista tutkijoista suuri osa on tohtoreita ja tutkimus toteutetaan kansainvälisessä yhteistyössä: monissa hankkeissa on tutkijaliikkuvuutta ulkomaille ja myös ulkomailta Suomeen.

 

Akatemiahankkeina rahoitettiin muun muassa seuraavia tutkijoita:

Johanna Schleutker Tampereen yliopistosta tutkii eturauhassyövälle altistavia geneettisiä tekijöitä. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä lähes kaikkialla maailmassa, mutta aggressiivisimpien tapausten erottamisen keinot puuttuvat edelleen. Schleutker tutkii aggressiivisen eturauhasyövän syntyyn ja kehitykseen voimakkaasti altistavia geneettisiä variantteja, sekä potilaan reagointiin annetuille hoidoille. Tulevaisuudessa nämä löydetyt riskielementit olisivat apuna esimerkiksi kohdennetussa PSA-testauksessa, jolloin seulonta tulisi tarkemmaksi ja paremmin potilaan taudinkuvaa ennustavaksi.

Hasse Karlsson Turun yliopistosta tutkii raskauden ja varhaisen lapsuuden aikaisten elämäntapahtumien ja olosuhteiden vaikutusta aikuisiän elämänlaatuun ja terveysongelmiin, erityisesti masennuksen sekä sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen. FinnBrain-syntymäkorttitutkimuksessa selvitetään lapsen aivojen kehitystä keräämällä tietoja lapsen geeneistä, kehityspsykologiasta, neuropsykologiasta, pediatrisista tutkimuksista ja rekistereistä. Saatua tietoa voidaan soveltaa muun muassa perheiden hyvinvoinnin sekä lasten ja nuorten terveyttä edistävien toimenpiteiden kehittämisessä.

Olli Silvennoinen Tampereen yliopistosta tutkii solujen välisen viestinnän välittäjäaineen sytokiinin toimintaa. Solujen välisen signaalinreitin poikkeava toiminta on yhdistetty useisiin sairauksiin, kuten syöpiin sekä immunologisiin ja allergisiin reaktioihin. Silvennoisen tutkimusryhmä on identifioinut sytokiinin signaalireitin eräälle osalle uuden säätelymekanismin. Tämä havainto on kliinisesti merkittävä, sillä se selvittää useiden verisolujen lisääntyneeseen muodostumiseen liittyvien sairauksien syntyyn ja kehitykseen vaikuttavan mekanismin. Toisessa Silvennoisen projektissa selvitetään geenisäätelyn osallistuvan Tudor-SN -proteiinin toimintaa. Tutkimuksen avulle selvitetään proteiinin toimintaa metabolian säätelyssä, immunologissa puolustusreaktioissa sekä eturauhas- ja paksusuolensyövissä.

 

Lisätietoja:

• terveyden tutkimuksen toimikunnan rahoittamat akatemiahankkeet

• tiedeasiantuntija Aki Salo, Suomen Akatemia, p. 040 591 3596

• tiedeasiantuntija Heikki Vilen, Suomen Akatemia, p. 040 518 8932

• tiedeasiantuntija Sara Illman, Suomen Akatemia, p. 040 012 5236

• tiedeasiantuntija Kaisa Koli, Suomen Akatemia, p. 040 162 6929

 

Suomen Akatemian viestintä

verkkotiedottaja Vesa Varpula

p. (09) 7748 8458

vesa.varpula(at)aka.fi

 

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs