Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Tutkimus: Pk-yrittäjät yllättävän huolettomia kyberuhkien suhteen

Telia

Tutkimus: Pk-yrittäjät yllättävän huolettomia kyberuhkien suhteen

Tiedote.
Julkaistu: 06.04.2016 klo 04:00
Julkaisija: Telia

Tieto- tai kyberturvallisuusuhat eivät huoleta suomalaisia pk-yrittäjiä. Soneran Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain joka kymmenes yrittäjä pitää tieto- ja kyberturvallisuusuhkia merkittävänä riskinä liiketoiminnalle. Eniten alttiita tietoturva- ja kyberhäiriöille ovat ne 15 prosenttia pk-yrityksistä, jotka eivät ole tehneet mitään tietoturvan hyväksi viimeisten parin vuoden aikana.

Digitalisaatio on vienyt yhä useamman yrityksen liiketoiminnan verkkoon. Liiketoiminnan jatkuvuuden ja häiriöttömyyden kannalta yrityksille on erittäin tärkeää tunnistaa digitaaliset uhat ja niiden torjuntakeinot.

Kyselytutkimuksen tulosten perusteella tieto- ja kyberturvallisuus ei näytä kulkevan käsi kädessä liiketoiminnan muiden suunnitelmien kanssa.

– On erittäin huolestuttavaa, että 89 prosenttia yrittäjistä on sitä mieltä, etteivät tieto- tai kyberturvallisuusuhat ole riski liiketoiminnalle, sanoo Soneran pk-yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Kimmo Sulin. Kyberturvallisuus ei ole vain it-asia, vaan kyse on toiminnan jatkuvuuden turvaamisesta kaikissa olosuhteissa. Se on osa kaiken kokoisten yritysten johtamista.

Toisaalta kyselyn tulokset kertovat, että 70 % yrittäjistä on tehnyt viimeisen kahden vuoden aikana toimenpiteitä tieto- ja kyberturvallisuutensa parantamiseksi. Esimerkiksi 44 % yrittäjistä on parantanut tietokoneiden tietoturvaa ja 30 % hankkinut paremman palomuurin. Joka kymmenes yrittäjä on lisännyt yrityksen verkon suojaa palvelunestohyökkäyksiä vastaan.

Haittaohjelmat huolestuttavat, teollisuusvakoilu ei

Pk-yrittäjillä on yksi huolenaihe ylitse muiden mitä tulee kyberturvallisuuteen: haittaohjelmat. Niitä pelkää peräti 60 % kaikista kyselyyn vastanneista yrittäjistä.

Seuraavaksi eniten yrittäjät ovat huolissaan tietoverkon (22 %) tai varmuuskopioinnin kaatumisesta (20 %). Myös identiteettivarkaudet ja palvelunestohyökkäykset huolettavat viidesosaa yrittäjistä. Vähiten yrittäjät pelkäävät digitaalista teollisuusvakoilua (4 %).

Alle 45-vuotiaat eivät ole yhtä murheissaan haittaohjelmista kuin heitä vanhemmat yrittäjät. Sen sijaan nuoria yrittäjiä huolestuttaa keskimääräistä useammin  verkkosivujen hakkerointi (25 % mainitsee), asiakas- ja liiketoimintatietojen kaappaus (24 %), identiteettivarkaudet (24 %), sekä työntekijöiden kautta tapahtuva tietovuoto (18 %).

Yrityksen tietoverkon kaatuminen pelottaa enemmän vasta, kun yrityskoko kasvaa 20 henkeen ja sen yli. Tällöin tietoverkon kaatumista pohtii jo 40 % yrittäjistä.

Digijunasta pudonneet alttiita kyberhyökkäyksille

Tietoturvaansa ovat parantaneet viime vuosina etenkin yrittäjät, jotka pitävät digitalisaatiota muutenkin tärkeänä oman yrityksensä menestyksen kannalta. Vastaavasti 15 prosenttia tutkituista pk-yrityksistä, jotka eivät koe digitalisaatiota tärkeänä eivätkä näe liiketoimintaansa kohdistuvan mitään tietoturvauhkia, ovat jättäneet käytännön toimetkin tietoturvallisuuden lisäämiseksi muita selvästi vähäisemmiksi. 

– Meille on valitettavasti muodostumassa joukko pk-yrityksiä , jotka ovat erittäin haavoittuvia ja alttiita erilaisille tietoturvahäiriöille. Jokaisen yrittäjän pitäisi miettiä, mitä liiketoiminnalle tapahtuu, jos omaan yritykseen kohdistuu esimerkiksi palvelunestohyökkäys, sanoo Sulin.  

Soneran Yrittäjäkysely toteutettiin internetkyselynä 25.11.–14.12.2015. Kyselyyn vastasi 1 170 yrittäjää eri toimialoilta ympäri Suomea. Jo kolmatta kertaa toteutetun kyselyn aiheina tällä kertaa oli erityisesti se, miten pk-yrittäjät kokevat digitalisaation mahdollisuudet, sen tärkeyden ja esteet käytännössä sekä miten mobiililaitteet ja tietoliikenneratkaisut vaikuttavat yrittäjän arjen sujuvuuteen. Vastaajiksi valittujen kriteereitä olivat yrityksen koko (alle 50 henkilöä) ja se, että vastaaja työskentelee omistamassaan yrityksessä sekä joko toimii päättävässä asemassa tai osallistuu yrityksensä päätöksentekoon.

Lisätietoja:

Kimmo Sulin, aluemyynnistä ja pk-yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja, Sonera
Puh. 040 3022 021
Sähköposti: etunimi.sukunimi@teliasonera.com

 

Liitetiedostot

Sonera on uuden sukupolven operaattori, jonka palvelut mahdollistavat sujuvampaa arkea, valinnan vapautta ja uusia mahdollisuuksia kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. Soneralla oli vuoden 2015 lopussa noin 4,4 miljoonaa liittymäasiakasta ja noin 3700 asiantuntijaa töissä. Sonera edistää digitalisaatiota muun muassa investoimalla vuosittain n. 200 miljoonaa euroa suomalaisten verkkoyhteyksiin. www.sonera.fi

Sonera on osa kansainvälistä TeliaSonera-konsernia. Tarjoamme toimivat ja kilpailukykyiset yhteydet ympäri maailmaa helposti ja huolettomasti. Toimintamme nojaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Lue lisää meistä www.teliasonera.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs