Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Tutkimus: netti päihitti ensi kertaa television kodin viihdyttäjänä

Telia

Tutkimus: netti päihitti ensi kertaa television kodin viihdyttäjänä

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2016 klo 09:17
Julkaisija: Telia

Soneran Koti ja tv -tutkimuksen mukaan television katselu etääntyy edelleen lähetysaikaan sidotusta, television äärellä tapahtuvasta katsomisesta. Kodin yleistyvät mobiililaitteet vauhdittavat muutosta.

Soneran viidettä kertaa teettämä Koti ja tv -tutkimus rekisteröi historiallisen muutoksen: langaton verkko nousi ensimmäistä kertaa selvästi kodin viihtyvyyden kannalta tärkeimmäksi tekniseksi välineeksi ohi television. Vastaajista 53 % piti wi-fiä erittäin tärkeänä verrattuna televisioon (39 %). Edellisessä tutkimuksessa vuonna 2014 luvut olivat tasan (wi-fi 47 %, tv 46 %).

Älypuhelin (46 % erittäin tärkeä -vastauksia) nousi tuloksissa jo television rinnalle. Älypuhelinten merkitys on kasvanut kaikkein nopeimmin (32 % v. 2014; 18 % v. 2013). Kannettava tietokone säilytti asemansa ennallaan (39 % erittäin tärkeä-vastauksia).

Verkon ja mobiililaitteiden tärkeyden kasvaessa tv-sisällöt leviävät yhä useammalle laitteelle. Nuoret ja naiset erottuivat tutkimuksessa älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden käyttäjinä ja liikkuvan ja joustavan katselun vauhdittajina.

Perinteiset tv-katsojat jo vähemmistönä

Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin valitsemaan itseään parhaiten televisionkatsojana kuvaava luonnehdinta. Tuloksen mukaan alle puolet suomalaisista (44 %) on perinteisiä tv-katsojia, jotka katsovat yksinomaan tai pääasiassa televisiosta lähetysaikaan esitettäviä ohjelmia. Vuonna 2014 osuus oli 55 %.

Tv-sisältöjä katsotaan edelleen suorana eniten televisiosta (vähintään kerran viikossa 85 % vastaajista), mutta television osuus on vähentynyt vuodesta 2014 kaikkien muiden tutkittujen laitteiden käytön kasvaessa. Seuraavaksi tärkein laite suorien lähetysten katsomisessa on kannettava tietokone (18 % vastaajista vähintään viikoittain), ja eniten on kasvanut tabletin merkitys (8 % ->14 % vähintään viikoittain). Tallenteiden katselussa vallitsee sama trendi, kuitenkin niin että muiden laitteiden kuin television merkitys on suurempi suorien lähetysten katseluun verrattuna.

Ajasta, paikasta ja tv-laitteesta irtautuva television katselu on meille viihdepalveluiden tarjoajana yhtä aikaa haaste ja suuri mahdollisuus. Uudistamme Sonera Viihdettä eri tekniikoilla ja täydentäneet laitevalikoimaamme mm. Apple TV:llä ja Samsungin televisioilla, jotta voimme yhdessä kattavien sisältöjen kanssa tarjota kattavan viihdekokemuksen asiakkaillemme”, sanoo Soneran tv-liiketoiminnasta vastaava johtaja Henrik Laine.

Nuoret näyttävät suuntaa tv-katselun murrokselle

Tv:n murros näkyy selvimmin nuorten katselutottumuksissa. 20 %:lla 18-24-vuotiaista ei ole televisiota tai he eivät sitä käytä. Merkittävällä osalla ikäryhmästä perinteinen tv-katselu on enää satunnaista, kun kolmasosa 18-24-vuotiaista katsoo suoria lähetyksiä televisiosta harvemmin kuin viikoittain.

Ikäryhmien väliset merkittävät erot piirtävät kuvaa tv-katselun tulevaisuudesta. 18-34 vuotiaat katsovat tallenteita jo useammin kannettavalla tietokoneella kuin televisiosta. Lapsiperheillä myös tabletti nousee tärkeäksi joustavan tallenteiden katselun mahdollistajaksi.

Nuorilla ja sinkuilla sekä netti että tv-sisällöt ovat yhä useammin läppärissä, ja liikkeessä käytetään älypuhelinta. Mielenkiintoinen kysymys on, tuleeko televisio missään vaiheessa heidän kotinsa keskipisteeseen samalla tavalla kuin aikaisemmilla sukupolvilla”, sanoo tutkimusjohtaja Kari Roose Taloustutkimuksesta.

Lähes puolet (44 %) vastaajista kertoi, että heidän tv-katselussaan oli tapahtunut jokin muutos viimeisen 12 kk aikana. Yleisimmin kyseessä oli netti-tv-palvelun tilaaminen (12 %) tai tablettikatselun aloittaminen (10 %). Edelliskerran tapaan 10 % nuorimmasta ikäluokasta oli lopettanut tavallisen television katsomisen täysin tai lähes täysin. Erotukseksi vuoden 2014 tutkimuksesta sama trendi näkyi nyt myös 25-34-vuotiaiden vastauksissa.

Tiedot käyvät ilmi Soneran viidettä kertaa teettämästä Koti ja tv -tutkimuksesta (aiemmat tutkimukset 2010, 2012, 2013 ja 2014). Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa 25.2.-9.3.2016 ja siihen vastasi 2041 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmän muodostavat 18-79  -vuotiaat internetiä käyttävät suomalaiset, jotka katsovat tv-sisältöjä. Tulokset on painotettu edustamaan Suomen 18-79-vuotiasta väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja medialle:

Henrik Laine, Johtaja, tv-liiketoiminta, Sonera
Puh. 040 302 6000
etunimi.sukunimi@teliacompany.com

Kari Roose, tutkimusjohtaja, Taloustutkimus Oy
Puh. 010 758 5361
etunimi.sukunimi@taloustutkimus.fi

Liitetiedostot

Sonera on uuden sukupolven operaattori, jonka palvelut mahdollistavat sujuvampaa arkea, valinnan vapautta ja uusia mahdollisuuksia kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. Soneralla oli vuoden 2015 lopussa noin 4,4 miljoonaa liittymäasiakasta ja noin 3700 asiantuntijaa töissä. Sonera edistää digitalisaatiota muun muassa investoimalla vuosittain n. 200 miljoonaa euroa suomalaisten verkkoyhteyksiin. www.sonera.fi

Sonera on osa kansainvälistä Telia Companya. Tarjoamme toimivat ja kilpailukykyiset yhteydet ympäri maailmaa helposti ja huolettomasti. Toimintamme nojaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Lue lisää meistä www.teliacompany.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs