Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Soneran ja Nokian valmistautuminen 5G:hen etenee

Telia

Soneran ja Nokian valmistautuminen 5G:hen etenee

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2016 klo 14:00
Julkaisija: Telia

Sonera ja Nokia testasivat huippunopeaa 5G-mobiililaajakaistaa ja jopa 10 Gb/s nopeuteen yltävää kuparikaapelitekniikkaa.

Telia Company ja Nokia solmivat heinäkuussa 2016 yhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on nopeuttaa Soneran verkon kehitystä kohti 5G:tä. Yhteistyön tavoitteena on pitää Sonera eturintamassa sekä nykyisissä että tulevaisuuden verkkoteknologioissa. Sonera ja Nokia toteuttavat yhteistyön puitteissa kokeiluja ja testejä, jotka mahdollistavat varhaisen 5G-valmiuden ja kaupallisten 5G-palveluiden tuomisen nopeasti Soneran asiakkaiden käyttöön.

Tulevaisuuden verkkojen kapasiteettihaasteita ratkaistaan sekä kiinteillä että mobiiliyhteyksillä. Sonera ja Nokia esittelevät tänään yhdessä mullistavia tulevaisuuden mobiili- ja kiinteän verkon ratkaisuja testaamalla sekä 5G-valmista verkkoa että XG-FAST-teknologiaa.

Testissä 5G-valmis verkko toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokian AirScale-tukiasemalla ja runkoverkkoratkaisulla*. Tekniikalla toteutettiin huippunopea, alhaisen viiveen 5G-mobiililaajakaistayhteys, jota käytettiin mm. Nokian OZO-virtuaalitodellisuuskameralla tehdyn materiaalin katselemiseen. 5G-yhteyksiä testattiin 4,5 gigahertsin taajuudella, ja testissä saavutettiin 4.5 GBit/s nopeuksia. Soneran 5G-testaus on hyvässä vauhdissa myös yhtiön omassa laboratorioympäristössä.

Sonera testasi myös Nokian XG-FAST-ratkaisua. XG-FAST on Nokia Bell Labsin kehittämä kiinteän laajakaistan teknologiakonsepti, jonka avulla jo olemassa olevia kuparikaapeleita voidaan hyödyntää nopeissa laajakaistayhteyksissä uuden kaapeloinnin sijasta. XG-FAST-teknologian avulla voidaan päästä jopa 10 Gb/s nopeuteen perinteisessä kuparikaapelissa hyvin lyhyillä etäisyyksillä. XG-FAST-teknologia sopiikin erinomaisesti muun muassa FTTB/Fiber to the basement -projekteille. XG-FAST-teknologian käyttö on järkevää esimerkiksi silloin kun suurelle alueelle halutaan huippunopea yhteys nopeasti ja kustannustehokkaasti hyödyntämällä jo olemassa olevia kuparikaapeleita.

”Tulevaisuuden verkkoratkaisuissa mobiilin ja kiinteän verkon tekniikat ja niiden yhteispeli on entistäkin tärkeämpää. 5G on avainroolissa esineiden internetin ja virtuaalisen todellisuuden ratkaisuissa, ja kaikkia kiinteän verkon hyödyntämistä edesauttavia teknologioita tarvitaan jo räjähdysmäisesti kasvavan mobiililiikenteen mahdollistamiseksi”, sanoo Soneran verkkoarkkitehtuurista ja kehityksestä vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Sonera ja Nokia kokeilivat menestyksekkäästi small cells-tukiasemaratkaisua Helsingissä 12.–14.8. järjestetyn Flow Festivalin verkkokapasiteetin laajentamiseksi. Pienen alueen kuuluvuuden tehokkaasti tuottavat tukiasemat ennakoivat 5G-teknologiaa, jossa tullaan hyödyntämään small cells-ratkaisuja suuremman kapasiteetin ja alhaisemman viiveen tarjoamiseksi.

*Testissä 5G-valmis verkko toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokian AirScale-tukiasemalla. Nokian Cloud Packet Core -runkoverkkoratkaisu toteutettiin Nokian Airframe-datakeskuksella. Sonera ja Nokia testasivat 5G-yhteyksiä 4,5 gigahertsin taajuudella käyttäen MIMO-antennitekniikkaa. 

Lisätiedot:

Soneran lehdistöpalvelu
Puh: 02040 54000
Sähköposti: communications-fi@sonera.com

Nokian viestintä
Puh. +358 (0) 10 448 4900
Sähköposti: press.services@nokia.com

Sonera on uuden sukupolven operaattori, jonka palvelut mahdollistavat sujuvampaa arkea, valinnan vapautta ja uusia mahdollisuuksia kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. Soneralla oli vuoden 2015 lopussa noin 4,4 miljoonaa liittymäasiakasta ja noin 3700 asiantuntijaa töissä. Sonera edistää digitalisaatiota muun muassa investoimalla vuosittain noin 200 miljoonaa euroa suomalaisten verkkoyhteyksiin. www.sonera.fi

Sonera on osa kansainvälistä Telia Companya. Tarjoamme toimivat ja kilpailukykyiset yhteydet ympäri maailmaa helposti ja huolettomasti. Toimintamme nojaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Lue lisää meistä www.teliacompany.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs