Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Sonera ja Nokia testasivat esineiden internetin 4G-teknologiaa ensimmäisenä Suomessa

Telia

Sonera ja Nokia testasivat esineiden internetin 4G-teknologiaa ensimmäisenä Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2016 klo 10:58
Julkaisija: Telia

Sonera ja Nokia ovat testanneet kaupallisessa verkossa uutta esineiden internetin tarpeisiin muokattua 4G-verkkoteknologiaa. Narrow Band IoT-teknologia (NB-IoT) on standardoitu tänä vuonna, ja sitä tullaan jatkossa käyttämään laajasti uusien IoT-laitteiden ja -palveluiden käyttöönotossa erityisesti kiinteistönhuollossa.

NB-IoT-teknologian avulla voidaan kytkeä luotettavasti 4G-verkkoon erittäin suuri määrä laitteita, jotka lähettävät esimerkiksi lämpötilaan, paikkatietoon tai vikatilanteisiin liittyvää dataa. Tällaisia laitteita käytetään mm. kiinteistönhuollossa esimerkiksi veden kulutuksen mittaamiseen tai piilevän kosteusvaurion huomaamiseen.

Laitteet voivat sijaita lähes missä tahansa, kuten talon rakenteiden sisällä, koska niiden kuuluvuutta pystytään uuden teknologian avulla parantamaan huomattavasti. Laitteiden energiankulutus on huomattavasti aikaisempaa pienempi, kun akut voivat kestää jopa 10 vuotta. NB-IoT-teknologia täydentää operaattorien jo olemassa olevia mobiiliverkkoja, ja kaikki merkittävät verkko-, komponentti- ja laitevalmistajat tukevat standardia.

Sonera kehittää NB-IoT-palveluita yhdessä kumppanien kanssa. Yksi esimerkki tästä on Asan Security, joka on suomalainen verkkopohjaisten videoratkaisujen pioneeriyritys. Asan Security on toteuttanut ratkaisuja laivoille, parkkihalleihin ja etävalvontaan mm. Anvialle ja Q-Parkille. NB-IoT voi rikastaa Asan Securityn tuotetta sensoreilla ja näin esimerkiksi lisätä älyä relevanttien kameroiden tunnistamisessa ja hyödyntämisessä.

Testissä mitattiin lämpötilaa, kosteutta ja ilmanpainetta

Ensimmäisenä Suomessa toteutettu testi tehtiin Helsingissä lokakuun alussa. Testissä lähetettiin lämpötilaan, kosteuteen ja ilmanpaineeseen liittyvää sensoridataa NB-IoT-laitteella hyödyntäen Soneran 4G-verkkoa 800 megahertsin taajuudella. Testi toteutettiin kaupallisesti saatavilla olevalla Nokia Flexi Multiradio 10 -tukiasemalla, joka tukee NB-IoT-teknologiaa.

Testauksessa todennettiin myös NB-IoT-teknologian toimivuus roaming-yhteyksillä ensimmäisenä maailmassa. Operaattoreiden vakiintuneiden roaming-verkostojen ansiosta saadaan yhteys IoT-laitteisiin ympäri maailman.

Soneran teknologiajohtaja Jari Collin:

”Soneran tavoitteena on auttaa yrityksiä pääsemään alkuun erilaisissa digitalisaatio- ja IoT-hankkeissa siten, että uusi teknologia ja tavat toimia tuovat todellista lisäarvoa asiakkaidemme liiketoiminnalle. Uudessa NB-IoT-teknologiassa onkin huomattavia etuja; ratkaisu on edullinen, kestävä ja myös teknisesti simppelimpi kuin aiemmat vastaavat ratkaisut, joten sen avulla voidaan luoda erittäin kannattavaa liiketoimintaa.”

Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän radioverkkojen myyntijohtaja Ari Kynäslahti: ”Ohjelmoitava maailma, jossa toisiinsa huipputehokkaiden verkkojen avulla kytkeytyneet laitteet luovat ohjelmoitavan järjestelmän, on Nokian strategian kulmakiviä. Nokia kehittää jatkuvasti innovatiivisia teknologioita, joiden avulla esineiden internetin vaatima verkkokapasiteetti voidaan saavuttaa. Nokian ja Soneran tänään toteuttama testi on osoitus yhtiöiden aktiivisesta roolista esineiden internetin ekosysteemin synnyttämisessä ja siihen liittyvien valtavien mahdollisuuksien hyödyntämisessä.”

Testi on merkittävä askel TeliaCompanyn ja Nokian suunnitelmassa tuoda yhteistyössä saataville 4G-pohjaisia esineiden internetin tuotteita ja palveluita. TeliaCompany suunnittelee tuovansa kyseiseen teknologiaan pohjautuvia kaupallisia tuotteita markkinoille vuoden 2017 aikana.

Nokia ja Sonera testasivat äskettäin menestyksekkäästi myös huippunopeaa 5G-mobiililaajakaistaa ja small cells -teknologiaa. Testit liittyvät Telia Companyn ja Nokian heinäkuussa 2016 solmimaan yhteistyösopimukseen, jonka tarkoituksena on tuoda Soneran verkkoon varhainen 5G-valmius.

Lue Soneran lehdistötiedote 5G:stä täältä.

IoT-ratkaisuista puhutaan lisää huomenna järjestettävässä Sonera Digitalist IoT Forumissa.

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Soneran viestintä
Puh: 02040 54000
Sähköposti:
communications-fi@sonera.com

Nokian viestintä
Puh. 010 448 4900
Sähköposti: press.services@nokia.com

 

Sonera on uuden sukupolven operaattori, jonka palvelut mahdollistavat sujuvampaa arkea, valinnan vapautta ja uusia mahdollisuuksia kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. Soneralla oli vuoden 2015 lopussa noin 4,4 miljoonaa liittymäasiakasta ja noin 3700 asiantuntijaa töissä. Sonera edistää digitalisaatiota muun muassa investoimalla vuosittain noin 200 miljoonaa euroa suomalaisten verkkoyhteyksiin. www.sonera.fi

Sonera on osa kansainvälistä Telia Companya. Tarjoamme toimivat ja kilpailukykyiset yhteydet ympäri maailmaa helposti ja huolettomasti. Toimintamme nojaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Lue lisää meistä www.teliacompany.com

Nokia on globaali johtaja teknologioissa, joiden avulla sekä ihmiset että esineet ovat yhteydessä toisiinsa. Nämä teknologiat ovat yhä merkityksellisempiä verkottuneessa elämässämme, ja Nokia Bell Labsin ja Nokia Technologiesin innovointikyky tuo Nokian eturintamaan niiden kehittämisessä ja lisensoinnissa.

Nokia toimittaa kaikkiin verkkoihin huippuluokan ohjelmistoja, laitteita ja palveluita, joiden avulla se on avainasemassa tukemassa viestintäpalvelujen tarjoajia, viranomaisia ja suuryrityksiä 5G-tekniikan, pilvipalveluiden sekä esineiden internetin lupaustensa lunastamisessa. www.nokia.com

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs