Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Nortonin tutkimus paljastaa: Mobiililaitteet Euroopassa usein suojaamattomia

Pilgrim Oy

Nortonin tutkimus paljastaa: Mobiililaitteet Euroopassa usein suojaamattomia

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2013 klo 10:03
Julkaisija: Pilgrim Oy

Noin joka kolmas eurooppalainen mobiililaitteen omistaja on joutunut varkauden kohteeksi tai kadottanut laitteensa. Joka kymmenes on joutunut nettirikollisuuden uhriksi.

 

[HELSINKI], 4. huhtikuuta 2013 – Norton julkisti tänään uutta tietoa eurooppalaisten kuluttajien mobiililaitteiden käytöstä[1]. Tutkimus paljasti, että laitteet ovat käyttäjilleen tärkeämpiä kuin koskaan, mutta silti vain harva on ryhtynyt tarvittaviin varotoimiin suojatakseen laitteensa erilaisilta uhkilta.    

 

Tutkimuksen mukaan eurooppalaiset käyttävät mobiililaitteita yhä enemmän niin työhön liittyvien tehtävien hoitamiseen kuin sosiaaliseen ja netissä tapahtuvaan kanssakäymiseenkin. Mobiililaitteen avulla surffataan netissä, ladataan sovelluksia, shoppaillaan ja maksetaan laskuja. Nortonin tutkimuksen mukaan yli kolmasosa (34 %) eurooppalaisista mobiililaitteiden käyttäjistä sanoi, ettei voisi koskaan luopua laitteestaan. Lähes neljäsosa (24 %) sanoi, että tulipalon sattuessa mobiililaite olisi toinen kahdesta tärkeästä henkilökohtaisesta tavarasta, jonka he ottaisivat mukaansa.    

 

– “Ihmiset käyttävät mobiililaitteita entistä enemmän netissä surffailuun, tietojen jakamiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja ostosten tekemiseen. Maailma on muuttunut sellaiseksi, että olemme jatkuvasti yhteydessä ja tavoitettavissa. Moni kuluttaja ei kuitenkaan ymmärrä, miten iso osa laitteisiin talletetusta henkilökohtaisesta ja yksityisestä tiedosta on niin sanotusti ‘vapaata riistaa’ tilanteessa, jossa laite katoaa tai varastetaan. Henkilökohtaisiin mobiililaitteisiin tallennetun tiedon luottamuksellisuus ja yksityisyys huomioiden kuluttajien tulisi huolehtia tietyistä varsin yksinkertaisista perustoimista, joiden avulla he voivat suojata laitteensa tilanteessa, jossa se kenties päätyy vääriin käsiin”, toteaa Nortonin Suomen markkinointipäällikkö Eeva Luoto.

 

Mobiililaitteet: Aarreaitta täynnä henkilökohtaista ja luottamuksellista tietoa

Ihmiset jakavat ja laajentavat elämäänsä netissä mobiililaitteiden avulla. Moni ei ole kuitenkaan suojannut mobiililaitetta ja siihen tallennettuja tietoja. Valtaosa (69 %) eurooppalaisista mobiililaitteiden käyttäjistä sanoi pääsevänsä käsiksi luottamukselliseen tietoon mobiililaitteella. Samanaikaisesti yli kolmannes (35 %) myönsi, ettei ollut suojannut henkilökohtaisia tietosisältöjä salasanan avulla. Mikäli laite esimerkiksi varastettaisiin tai katoaisi, se olisi löytäjälleen todellinen aarreaitta täynnä henkilökohtaista tietoa ja tarjoaisi helpon pääsyn käsiksi omistajan sähköpostiin tai muuhun luottamukselliseen ja salassa pidettävään tietoon, esim. työhön liittyviin sähköposteihin ja tiedostoihin, muihin salasanoihin tai tiliotteisiin.

 

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että mobiililaitteiden kadottaminen on yleistä, kallista ja aiheuttaa paljon stressiä. Joka kolmas eurooppalainen mobiililaitteen omistaja on joutunut varkauden kohteeksi tai hukannut laitteensa muutoin. Uuden älypuhelimen ostamisesta tai korvaavan käytöstä koituva kulu on keskimäärin 122 EUR, tablet-tietokoneen ollessa kyseessä summa on lähes kaksinkertainen (233 EUR).[2] Matkapuhelimen kadotessa kuluttajat olivat erityisen huolissaan siitä, että puhelimella soitetaan puheluita (43 %), puhelimen osoitekirjassa oleviin henkilöihin otetaan yhteyttä (26 %) tai puhelinta käytetään nettiostosten tekemiseen (26 %).

 

Nortonin tutkimus paljastaa myös, että eri maiden välillä on olemassa yllättäviä eroja mobiililaitteiden käytössä ja kansalaisten tavassa hyödyntää laitetta ja tallentaa sille tietoa:  

  • Vain 13 % saksalaisista ja 15 % venäläisistä sanoi uskovansa mobiililaitteen olevan turvallinen tapa tehdä ostoksia netin kautta. Sen sijaan puolalaisista kokonaista 32 % ja italialaisista 24 % sanoi luotti mobiililaitteeseen turvallisena tapana tehdä nettiostoksia.
  • Tanskalaisista 13 % oli valmis tallentamaan omaan pankkitiliin liittyvää tietoa puhelimeensa, kun taas saksalaisista vain 4 % oli valmis tekemään niin.

 

Mobiililaitteiden käyttäjät ottavat paljon riskejä

Keskiverto eurooppalainen kuluttaja ei ole suojannut mobiililaitettaan riittävällä tavalla. Kaksi viidestä mobiililaitteen käyttäjästä myöntää, että ei ole aina varma siitä, lataako sovelluksia luotettavista lähteistä. Yli kolmannes ei ole varmistanut maksutavan luotettavuutta tehdessään ostoksia netissä mobiililaitteella. Näin ollen tärkeä salassa pidettävä tieto kuten luottokortin numero tai salasana on helposti saatavilla. Tutkimuksen mukaan joka kymmenes mobiililaitteen käyttäjä Euroopassa on jo joutunut nettirikollisuuden uhriksi[3].

 

Edellä mainitun kaltainen “huolettomuus” ei rajoitu pelkästään älypuhelimiin tai tablet-tietokoneisiin. Valtaosa eurooppalaisista kuluttajista käyttää nimittäin ilmaisia ja suojaamattomia WiFi-pisteitä eli langattomia verkkoja. Lähes puolet heistä on huolissaan niiden käyttöön liittyvistä mahdollisista riskeistä. Siitä huolimatta niitä käytetään: yli kaksi viidestä netin käyttäjästä käyttää julkista langatonta verkkoa henkilökohtaisen sähköpostin lukemiseen. Lähes joka viides käy omassa nettipankissa julkisen WiFi-verkon kautta. Näin he altistavat tärkeät ja luottamukselliset pankkitietonsa verkkorikollisten hyökkäyksille. 

 

– “Kuluttajat tietävät, miten tärkeää on suojata pöytätietokone erilaisilta uhkilta. Samalla tavoin meidän on huolehdittava siitä, että käyttämämme älypuhelimet ja taulutietokoneet on suojattu riittävällä tavalla. Ne ovat aivan yhtä alttiita verkkorikollisten hyökkäyksille, joissa pyritään varastamaan rahaa tai käyttäjän henkilökohtaista tietoa. Kun laite varastetaan tai se häviää, kaikki siinä oleva tieto on vapaata riistaa ja toisen hyödynnettävissä.  Asentamalla mobiililaitteeseen tietoturvaohjelman, joka suojaa väärinkäytöksiltä ja erilaisilta uhkilta, voimme sulkea ja paikallistaa laitteen sekä hävittää siihen tulevaa sisältöä etäyhteyden avulla ja suojata näin henkilökohtaiset tietomme mahdollisilta tietoturvarikoksilta” Eeva Luoto sanoo.

 

 

Lisätietoa Norton by Symantecin vuonna 2012 tekemästä tutkimuksesta “European Mobile Insights”: http://www.norton.com/uk/europe-mobile-insights-report

 

mobilesecurity.com-sivulla on Nortonin mobiilin turvallisuuden asiantuntijoiden ajatuksia, mm. aiheeseen liittyviä ajankohtaisia artikkeleita, videoita, laiteitta ja taulukoita. 

 

 Lisätiedot:

Eeva Luoto

 

Mariam Rguibi

Norton

 

Pilgrim Oy

+358 40 551 6009

 

+358 (0) 44 26 45 683

Eeva_Luoto@symantec.com

 

mariam.rguibi@pilgrim.fi

 

Norton

Norton suojaa kuluttajille tärkeät asiat kaikilla digitaalisen elämän alueilla. Yhtiö tarjoaa erilaisia turvaratkaisuja tietokoneista mobiililaitteisiin ja tukipalveluista varmuuskopiointiin verkossa. Seuraa Nortonia Facebookissa: http://www.facebook.com/norton

 

Symantec

Symantec on maailmanlaajuisesti johtava tietoturva-, tallennus- ja järjestelmänhallintaratkaisujen toimittaja. Yhtiö auttaa kuluttajia ja organisaatioita turvaamaan ja hallitsemaan tietonsa. Symantecin ohjelmistot ja palvelut suojaavat kokonaisvaltaisesti, kattavasti ja tehokkaasti turvaten kaiken tiedon käytön ja tallennuksen. Lisätietoa Symantecista ja sen tuotteista: www.symantec.fi ja www.symantec.com.

 

Nortonin verkkorikollisuutta käsittelevän tutkimuksen metodologia

StrategyOne-tutkimuslaitos suoritti 16.–30.7.2012 välisenä aikana verkossa yhteensä 13 000 haastattelua. Tutkimusryhmän muodostivat 18–64-vuotiaat aikuiset, jotka edustivat yhteensä 24 maata (Australia, Brasilia, Kanada, Kiina, Kolumbia, Tanska, Ranska, Saksa, Intia, Italia, Japani, Meksiko, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Puola, Venäjä, Saudi-Arabia, Singapore, Etelä-Afrikka, Ruotsi, Turkki, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Iso-Britannia, Yhdysvallat).  Kyselytutkimuksen otoskoko oli 13 018 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali oli 0,9 % 95 prosentin luottamustasolla. Yhdysvalloissa ja Intiassa haastateltiin yhteensä 1 000 vastaajaa, muissa maissa vastaava luku oli 500. Globaali data on painotettu sen varmistamiseksi, että kaikilla mailla on yhtäläinen edustus (n=500 aikuista). 

 

Euroopan osalta tieto perustuu seuraavista maista kerättyyn tutkimustietoon: Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Tanska, Alankomaat, Italia, Puola ja Venäjä. Euroopan kokonaisotos on 4 500 henkilöä. Euroopan osalta virhemarginaali on +/- 1,46 % 95 prosentin luottamustasolla. Kustakin Euroopan maasta haastateltiin 500 henkilöä.  

 

 

 [1] 2012 Norton Cybercrime Report, European Mobile Insights : URL http://www.norton.com/uk/europe-mobile-insights-report

[2] Haastateltujen ilmoittama (keskimääräinen) rahallinen menetys, joka on seurausta mobiililaitteen (kännykän tai tablet-tietokoneen) katoamisesta tai varastamisesta. Summaan sisältyy uuden laitteen ostamisesta tai korvaavan käytöstä koituvat kulut.

[3] Symantec Corporation, 2012 Norton Cybercrime Report, syyskuu 2012: http://www.norton.com/2012cybercrimereport: “Mobiililaitteisiin kohdistuva nettirikollisuus” määritellään seuraavasti: tuntemattomalta lähettäjältä tulleeseen tekstiviestiin vastaaminen aiheuttaa henkilökohtaisten tietojen tallentamisen; puhelimeen tulee virus ja se lähettää tekstiviestejä puhelimen käyttäjän tietämättä ja ilman tämän lupaa; käyttäjä joutuu maksamaan viesteistä.

 


 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs