Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Lapsi tarvitsee välillä myös yksityisyyttä ja omaa aikaa!

Pelastakaa Lapset ry

Lapsi tarvitsee välillä myös yksityisyyttä ja omaa aikaa!

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2011 klo 09:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Vaikka aikuisen onkin hyvä olla kiinnostunut lapsen arjesta, hänen ei tarvitse olla kaikessa mukana. Tätä mieltä ovat Pelastakaa Lasten Lapsen ääni – kyselyyn vastanneet yli 2000 lasta ja nuorta.

Pelastakaa Lapset on toteuttanut Lapsen ääni -kyselyn vuodesta 2001. Kyselyn tarkoituksena on tuoda kuuluviin lasten omaa ääntä esimerkiksi lasten arkeen ja internetin käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Vuoden 2011 Lapsen ääni – kyselyn teemoina olivat lapsen ja aikuisen vuorovaikutus, luottamus sekä lapsen yksityisyys.

”Aikuiset ovat usein turhaan huolestuneita esimerkiksi lastensa nettipuuhista,” sanoo mediakasvatuksen asiantuntija Riitta Kauppinen, Pelastakaa Lapset ry. ”Kyselyyn vastanneet, etenkin yläkouluikäiset, kertovat osaavansa toimia netissä fiksusti. Samansuuntaiseen tulokseen on päätynyt myös euroopanlaajuinen EU Kids Online – tutkimus,” Kauppinen kertoo.

Laajan kansainvälisen tutkimuksen tulokset innoittivat kysymään lapsilta myös heidän yksityisyydestään sekä suhteestaan aikuisiin. ”Yli kolmannes 13 – 15 – vuotiaista tytöistä kertoi jonkun, useimmiten perheenjäsenen, lukeneen salaa vastaajan nettikeskusteluja, kuten sähköpostiviestejä. Nuoret tietävät tämän kielletyksi ja viestien lukeminen on omiaan murentamaan lapsen ja aikuisen keskinäistä luottamusta,” Kauppinen jatkaa. ”Lapsi tarvitsee välillä myös yksityisyyttä ja omaa aikaa, sekä netissä että sen ulkopuolella.”

Lapset ja nuoret kokevat kuitenkin aikuisten tuen tärkeäksi. Peräti 40 % vastaajista keskustelisi elämän hankalista kysymyksistä mieluiten omien vanhempiensa kanssa. Vastaajista kuitenkin tuntuu siltä, etteivät kaikki asiat kiinnosta aikuisia. ”Lapset ja nuoret juttelisivat mielellään enemmän esimerkiksi kavereistaan. Aikuisten olisikin hyvä olla kiinnostuneita lastensa kaverisuhteista niin ’oikeassa elämässä’ kuin netissä. Ystävät ovat lapsille tärkeä voimavara ja nettiystävä voi hyvin olla vaikkapa koulukaveria tärkeämpi,” Kauppinen kertoo.

Nettiystäviä enemmän vanhempia kiinnostaa lasten digitaalisen teknologian parissa käyttämä aika. ”Pienimpien lasten kohdalla toki myös esimerkiksi tietokoneen käyttöä on syytä rajoittaa myös ajallisesti, mutta teini-ikäisten kanssa olisi tärkeämpää keskustella sisällöistä ja käyttötavoista,” Kauppinen korostaa. ”Näistä asioista keskusteleminen lisäisi myös luottamusta ja saattaisi hälventää vanhempien usein perusteettomia pelkoja.”  

Lapsen ääni 2011 – kysely oli suunnattu 7 – 15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Se toteutettiin nettikyselynä HabboHotel-, Suomi24-, IRC-galleria- sekä Aapeli-palveluissa. Kyselyyn vastasi yhteensä 2260 lasta ja nuorta.

Lapsen ääni 2011 -kysely on luettavissa www.pelastakaalapset.fi/lapsenaani

  

Lisätietoja:

Kaisa Hirvensalo, tiedotuspäällikkö, Pelastakaa Lapset ry
puh. 040 535 8221, kaisa.hirvensalo@pelastakaalapset.fi                              

 

Max Holm, tiedottaja, Pelastakaa Lapset ry
puh. 050 433 1438, max.holm@pelastakaalapset.fi

 

www.pelastakaalapset.fi

 

Pelastakaa Lapset ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Kansainvälinen Pelastakaa Lapset toimii lasten hyväksi yli sadassa maassa. www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs