Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Koti ja tv-tutkimus: oma televisio kulkee mobiililaitteissa kaikkialle

Telia

Koti ja tv-tutkimus: oma televisio kulkee mobiililaitteissa kaikkialle

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2016 klo 09:00
Julkaisija: Telia

Mobiliteetti vie tv-sisällöt kaikkialle, yhtä lailla kotona kuin kodin ulkopuolella. YLE Areena on perinteistä televisiotakin suositumpana Suomen katsotuin televisiopalvelu, ja maksullinen tv-sisältö on vakiintunut myös suomalaisten arkeen.                                                                                                      

Soneran viidettä kertaa teettämästä Koti ja tv-tutkimuksesta käy ilmi, että TV on yhä useammin ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatonta sisältöjen katselua erilaisista lähteistä.

Tutkimuksen mobiilikatselua kartoittavassa kysymyksessä vahvistuu tabletin ja älypuhelimen merkitys ”matkatelevisiona”. Kannettavan tietokoneen suosio pysyi ennallaan tai laski hieman.

Tabletti korostuu kotona, lomanviettopaikassa (mökki, vene) ja hotellissa (mieluisin väline 20 – 27 %:lle vastaajista). Älypuhelin nousee suosituimmaksi lyhytkestoisessa katselussa odotustiloissa (33 %), ostoskeskuksissa ja vastaavissa julkisissa tiloissa (29  %) sekä liikennevälineissä (26 %) ja ravintoloissa/kahviloissa (26 %). Nuorimmilla vastaajilla älypuhelin nousee merkittäväksi lähes kaikkialla, todennäköisesti ainoana mukana kulkevana älylaitteena.

Suomalaiskotitalouksissa on keskimäärin 3,6 ”televisiota”, tv-sisältöjen katsomiseen sopivaa laitetta. Yli puolessa kotitalouksista voidaan katsoa yhtä aikaa televisiota kolmesta tai useammasta lähteestä yhtäaikaisesti. Mobiililaitteiden ansiosta katselu on lisääntynyt mm. makuuhuoneessa (53 % vs. 49 % v. 2014), keittiössä (28 % vs. 24 %) ja kylpyhuoneessa/wc:ssä (8 % vs. 5 %).

YLE Areena on Suomen katsotuin televisio, nuoret katsovat netin käyttäjien sisältöjä

Erityyppisten sisältöjen seuraamisessa ei tutkimuksen mukaan ole väestötasolla tapahtunut isoja muutoksia, mutta ikäryhmien välillä on huimia eroja. Draama ja sarjat pitävät nuoria televisio-sisältöjen äärellä, mutta suosituimmiksi sisällöiksi nuorilla nousevat muiden netin käyttäjien tekemät videosisällöt, joita katsoo viikoittain noin 60 % 18-24 -vuotiaista.

Uutiset, ajankohtaisohjelmat, asiaohjelmat ja jopa urheilu ja elokuvat ovat kaikki sisältötyyppejä, joiden katselu on sitä yleisempää mitä vanhemmasta vastaajasta on kysymys. Urheiluyleisöjen tulevaisuus nousee mielenkiintoiseen valoon, kun tutkimuksen nuorimmat ikäluokat katsovat kaikkein vähiten urheilusisältöjä. 18-24-vuotiaista katsoo urheilua viikoittain tai useammin vain 20 %, verrattuna 59 %:iin 65-79-vuotiaista.

Television suoran lähetysvirran katsominen vähenee, kun kasvu on siirtynyt operaattoreiden viihdepalveluihin ja kannettavilla laitteilla katsottaviin nettipalveluihin. YLE Areena on perinteistä televisiotakin suositumpana Suomen katsotuin tv-palvelu. 79 % vastaajista sanoi katsovansa tv-sisältöjä Areenasta, kun perinteisen television mainitsi 70 %. Katsomo, YouTube ja Ruutu sijoittuivat seuraavaksi listalla.

”Yle Areenan vahvuus perustuu siihen, että se tavoittaa yleisöä tasaisimmin eri ikäryhmistä kun erityisesti YouTube erottautuu toistaiseksi nuorten kanavana. Netflix on puolestaan suosituin maksullinen suoratoistopalvelu”, sanoo tutkimusjohtaja Kari Roose, Taloustutkimus.

TV-sisällöistä on totuttu maksamaan

Jo noin puolet suomalaisista maksaa tv-sisällöistä. Osuus on kasvanut pari prosenttiyksikköä vuodesta 2014. Keskimääräinen summa on laskenut vajaalla eurolla ja on nyt 13,50 €. Eniten tv-sisältöihin käyttävät rahaa keski-ikäiset ja lapsiperheet.

”Netflix ja muut kymmenen euron hintapisteessä olevat suoratoistopalvelut ovat vyöryneet Pohjoismaihin viimeisen kahden vuoden aikana, eikä maksullisten sisältöjen suosio ole koskaan aiemmin ollut näin suurta Suomessa. Nämä palvelut ovat kasvattaneet kokonaismarkkinaa ja lisänneet osuuttaan erityisesti elokuvien ja tv-sarjojen katselussa. Perinteisemmässä maksu-tv-sisällöissä suomalaisia kiinnostavat erityisesti premium-urheilusisällöt kuten jääkiekko ja formulat”, kertoo Soneran tv-liiketoiminnasta vastaava johtaja Henrik Laine. 

Suomalaisten toivelista tv-sisältö-ja palveluominaisuuksista on säilynyt melko muuttumattomana. Eniten toivotaan tv-ohjelmien etätallennusta matkapuhelimella tai tabletilla sekä yksittäisten tv-ohjelmien, sarjojen tai kanavien ostamista. Näitä toivoivat runsaat 20 % tutkimukseen vastanneista.

Tiedot käyvät ilmi Soneran viidettä kertaa teettämästä Koti ja tv -tutkimuksesta (aiemmat tutkimukset 2010, 2012, 2013 ja 2014). Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa 25.2.-9.3.2016 ja siihen vastasi 2041 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmän muodostavat 18-79  -vuotiaat internetiä käyttävät suomalaiset, jotka katsovat tv-sisältöjä. Tulokset on painotettu edustamaan Suomen 18-79-vuotiasta väestöä sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja medialle:

Henrik Laine, Johtaja, tv-liiketoiminta, Sonera
Puh. 040 302 6000, etunimi.sukunimi@teliacompany.com

Kari Roose, tutkimusjohtaja, Taloustutkimus Oy
Puh. 010 758 5361, etunimi.sukunimi@taloustutkimus.fi

Liitetiedostot

Sonera on uuden sukupolven operaattori, jonka palvelut mahdollistavat sujuvampaa arkea, valinnan vapautta ja uusia mahdollisuuksia kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. Soneralla oli vuoden 2015 lopussa noin 4,4 miljoonaa liittymäasiakasta ja noin 3700 asiantuntijaa töissä. Sonera edistää digitalisaatiota muun muassa investoimalla vuosittain n. 200 miljoonaa euroa suomalaisten verkkoyhteyksiin. www.sonera.fi

Sonera on osa kansainvälistä Telia Companya. Tarjoamme toimivat ja kilpailukykyiset yhteydet ympäri maailmaa helposti ja huolettomasti. Toimintamme nojaa vastuullisen liiketoiminnan periaatteisiin. Lue lisää meistä www.teliacompany.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs