Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Jatkossa autot osaavat hälyttää apua – eurooppalainen eCall-järjestelmä tulossa käyttöön

Trafi

Jatkossa autot osaavat hälyttää apua – eurooppalainen eCall-järjestelmä tulossa käyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2014 klo 15:58
Julkaisija: Trafi

eCall on autoihin asennettava turvajärjestelmä, joka soittaa automaattisesti 112-puhelun ja välittää samalla auton tarkat sijaintitiedot hätäkeskukseen, jos se havaitsee auton joutuneen onnettomuuteen. Näin apua saadaan nopeasti paikalle, vaikka kuljettaja ja matkustajat olisivat menettäneet tajuntansa tai eivät osaisi kertoa sijaintiaan. Auton kuljettaja voi myös itse aktivoida järjestelmän tarvitessaan apua.

Kun apu saadaan viiveettä oikeaan paikkaan, säästetään ihmishenkiä ja loukkaantuneiden toipumisennuste paranee. Suomessa on arvioitu, että 4-8 prosenttia auto-onnettomuuksissa kuolleista olisi voitu pelastaa, jos kaikissa autoissa olisi eCall-järjestelmä.

eCall on julkinen palvelu, joka on käyttäjälleen maksuton. Myöskään siihen tarvittava laitteisto ei nosta auton hintaa kuluttajan kannalta merkittävästi. Ensimmäiset julkista eCall-palvelua hyödyntävät uudet henkilö- ja pakettiautot tulevat Suomessa markkinoille loppuvuodesta 2017. Laite on mahdollista myös jälkiasentaa vanhempaan autoon, kun järjestelmä on käytössä. eCall ei seuraa auton sijaintia jatkuvasti vaan aktivoituu ainoastaan onnettomuustilanteissa tai kuljettajan niin halutessa.

eCall järjestelmää esitellään ITS European Congress –tapahtumassa

Helsingin messukeskuksessa 16.-19.6. järjestettävässä ITS European Congress –älyliikenneseminaarissa (http://www.itsineurope.com/its10/) on mahdollisuus tutustua eCall-järjestelmän toimintaan käytännössä. Seminaarin kahvi- ja lounastaukojen aikana (10.30-11, 12.30-14 ja 15.30-16) EU:n rahoittamat iMobility Challenge ja iMobility Support -hankkeet esittelee järjestelmää VTT:n testiauton avulla.

Suomessa eCall-käyttöönottoa valmistellaan yhteistyönä

Suomessa eCallin käyttöönottoa on valmisteltu viranomaisten ja VTT:n yhteistyönä. Kun järjestelmä on otettu käyttöön vastaa Trafi ajoneuvojen tyyppihyväksynnästä, teleoperaattorit hätäviestien välityksestä ja hätäkeskukset vastaanottavat järjestelmän soittamat hätäpuhelut osana normaalia toimintaansa.

Lisätietoja eCall-järjestelmästä:

Risto Öörni, VTT, p. 040 724 2614, risto.oorni(at)vtt.fi
Erik Asplund, Trafi, p. 029 5345 571, erik.asplund(at)trafi.fi
Jukka Aaltonen, Hätäkeskuslaitos, p. 029 5481 451, jukka.aaltonen(at)112.fi

Lisätietoja eCall-demonstraatiosta:

Lina Konstantinopoulou, ERTICO – ITS Europe, p. + 32 2 400 07 49, l.konstantinopoulou(at)mail.ertico.com

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs