Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Ensimmäinen GSM-puhelu ja neljä muuta asiaa, joissa suomalaiset ovat ykkösiä

Elisa Oyj

Ensimmäinen GSM-puhelu ja neljä muuta asiaa, joissa suomalaiset ovat ykkösiä

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2016 klo 09:00
Julkaisija: Elisa Oyj

Heinäkuun alussa tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Radiolinjan verkossa soitettiin maailman ensimmäinen gsm-puhelu. Suomalaiset ovat olleet kärjessä monissa muissakin puhelinbisneksen kehitysvaiheissa.

Perjantaina 1.7.2016 tulee 25 vuotta ensimmäisestä GSM-puhelusta. Maailman ensimmäisen gsm-puhelun soitti Suomen Pankin johtaja Harri Holkeri Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suoniolle. Puhelu soitettiin Radiolinjan verkossa, josta sittemmin tuli Elisan tytäryhtiö.

Tiesitkö, että ensimmäisen GSM-puhelun lisäksi suomalaiset ovat olleet edelläkävijöitä myös näissä:

1. Helsinki oli maailman ensimmäinen kaupunki, jonka puhelinkeskus automatisoitiin.
Helsingin alueen puheluliikenne automatisoitiin vuonna 1929 ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa. Automaattisten kytkinten keksiminen mahdollisti sen, että keskukset saattoivat yhdistää puhelut ilman puhelunvälittäjää.

2. Ensimmäisenä Suomessa käyttöönotettu UMTS900 mahdollisti 3G-verkon laajenemisen
Elisa otti ensimmäisenä maailmassa kaupalliseen käyttöön UMTS900-tekniikan vuonna 2007. Teknologia mahdollisti 3G-verkon rakentamisen myös taajamien ulkopuolelle ja langattoman verkon laajenemisen koko maahan.

3. Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa
Suomessa käytetään eniten mobiilidataa maailmassa. Tefficientin maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään mobiilidataa tällä hetkellä lähes kaksi kertaa enemmän liittymää kohden kuin toisena olevassa Ruotsissa. Taakse jäävät myös teknologian edelläkävijöinä pidetyt Japani ja Etelä-Korea. Keskimäärin suomalaiset käyttävät noin 5 gigatavua ja Elisan asiakkaat yli 8 gigatavua kuukaudessa. Hurja mobiilidatan käyttö johtuu siitä, että Suomessa on yhdet maailman edullisimmista mobiilihinnoista.

4. Suomalainen Nokia toi ensimmäisenä markkinoille 5G:tä tukevat tukiasemat
Helmikuussa 2016 Nokia oli ensimmäinen yritys maailmassa, joka toi markkinoille 5G:tä tukevat tukiasemat. 5G mahdollistaa muun muassa itseohjautuvat autot, etäkirurgian ja jopa kymmenkertaiset nopeudet 4G-verkon nopeuksiin verrattuna. Kuluttajien saataville ja laajempaan käyttöön 5G tulee todennäköisesti 2020-luvulla.

Katso kuvat automaattisesta puhelinkeskuksesta ja ensimmäisestä GSM-puhelusta osoitteessa: elisa.fi/ideat. Televisiokuvaa ensimmäisestä GSM-puhelusta ja verkon avajaisista on nähtävissä Ylen Elävässä Arkistossa http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/22/maailman-ensimmainen-gsm-puhelu

 

Lisätietoja: Elisa Oyj, mediadesk, 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, jonka asiakkaana on 2,3 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Elisa tarjoaa ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan ja tuottavuuden parantamiseen. Suomessa Elisa on mobiililiittymien markkinajohtaja. Yhteistyö Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 200 000. Liikevaihto vuonna 2015 oli 1,57 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 4 100. www.elisa.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs