Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Elisa ja Kuusamon kaupunki testasivat: Koko kunnan nettiyhteydet voidaan toteuttaa mobiililaajakaistalla

Elisa Oyj

Elisa ja Kuusamon kaupunki testasivat: Koko kunnan nettiyhteydet voidaan toteuttaa mobiililaajakaistalla

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2014 klo 10:30
Julkaisija: Elisa Oyj

Pilotissa rakennettiin vuodessa lähes koko kunnan kattava 4G LTE -verkko, joka mahdollistaa nopeat nettiyhteydet kuusamolaisille. Kuntalaiset ovat ottaneet verkon aktiivisesti käyttöönsä ja päihittävät netinkäytössä jopa helsinkiläiset.

Vuosi sitten alkaneessa Elisan ja Kuusamon pilotissa tutkittiin, voiko kunnan nettiyhteydet toteuttaa mobiililaajakaistalla kalliimman kuiduttamisen sijaan. Kuusamoon rakennettiin nopea 4G LTE -verkko, jonka kuuluvuusalueella asuu yli 90 % Kuusamon kunnan asukkaista:

– Pohdimme erilaisia vaihtoehtoja nettiyhteyksien laajentamiseen ja halusimme ratkaisun, joka kattaa nykyiset ja tulevat käyttötarpeet. Tästä lähti ajatus selvittää, voiko kokonaisen kunnan yhteydet rakentaa nopeasti kehittyvällä mobiililaajakaistalla. Mobiiliverkon rakentaminen on kuntavetoista kuiduttamista edullisempaa ja kaupunki voi suunnata panokset mobiililaajakaistaa hyödyntävien kuntalaispalvelujen käyttöönottoon. Olemmekin ottaneet tänä vuonna käyttöön mm. kotihoitoa tukevan videoyhteyden ja aloittaneet Etämittaus-sovelluksen käytön astman hoidossa. Lisäksi hyvät nettiyhteydet mahdollistavat etätyöskentelyn kuusamolaisille ja Kuuusamossa säännöllisesti vapaa-aikaa viettäville, Kuusamon kaupungin tietohallintojohtaja Pekka Kantola kertoo.

Mobiiliverkon rakentaminen on huomattavasti kuiduttamista nopeampaa, Kuusamon 4G LTE -verkko rakennettiin vuodessa, vaikka kunta on pinta-alaltaan Suomen 10. suurin:

– Mobiililaajakaista mahdollistaa netin tuomisen myös sellaisille alueille, jonne yhteyksien rakentaminen on ollut aiemmin lähes mahdotonta tai aiheuttanut asiakkaille merkittäviä kustannuksia. Kuusamossa kiinteitä yhteyksiä on pääasiassa kunnan keskustassa ja Rukalla, muuten nettiyhteydet on toteutettu mobiililaajakaistalla, Elisan mobiiliverkoista vastaava johtaja Sami Komulainen toteaa.

Kuusamolaiset ovat ottaneet innokkaasti nopeat LTE-yhteydet käyttöönsä. Väkilukuun suhteutettuna kuusamolaiset käyttävät 4G LTE -verkossa dataa 15 % enemmän kuin helsinkiläiset. Hiihtolomakaudella datamäärän odotetaan jopa kolminkertaistuvan:

– Kuusamon verkon rakentamisessa on varauduttu siihen, että käyttäjämäärä kasvaa merkittävästi lomasesonkien aikana. Verkossa on oltava riittävästi kapasiteettia, jotta useat yhtäaikaiset käyttäjät pystyvät surffaamaan sujuvasti, Komulainen sanoo.

Verkon rakentamisessa Elisa panostaa paitsi kaupunkien, myös haja-asutusalueiden nettiyhteyksiin. Elisan tutkitusti Suomen kattavin 4G LTE -verkko kattaa jo yli 94 % suomalaisista. Verkon kuuluvuustiedot päivittyvät kuuluvuuskartalle osoitteeseen www.elisa.fi/kuuluvuus

4G lyhyesti: 4G eli ns. neljännen sukupolven mobiilitekniikka on jatkoa jo laajasti käytössä olevalle 3G-tekniikalle. Elisan 4G-liittymillä käytettävissä ovat LTE- ja HSDPA+ Dual Carrier -tekniikat perinteisten 3G-tekniikoiden lisäksi. 4G-nopeuksia voi hyödyntää Elisan valikoimissa olevilla älypuhelimilla, tableteilla ja nettitikuilla, jotka tukevat 4G-teknologioita ja käyttävät aina nopeinta yhteyttä Elisan verkossa. Elisan 4G-nopeudet ovat saatavilla jo yli 280 paikkakunnalla, joista LTE-nopeuksia on yli 270 paikkakunnalla. European Communications Engineering Oy:n riippumattoman tutkimuksen mukaan Elisan 4G LTE -verkko on Suomen kattavin. Elisan verkko toteutetaan uusiutuvalla energialla. Lisätietoja: www.elisa.fi/4G

Lisätietoja:

Kuusamon kaupunki, Pekka Kantola, tietohallintojohtaja, puh. 0400-680304, etunimi.sukunimi@kuusamo.fi

Elisa Oyj, Sami Komulainen, johtaja, mobiiliverkon palvelut, puh. 050 301 6974, etunimi.sukunimi@elisa.fi

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, jonka asiakkaana on 2,3 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Elisa tarjoaa ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan ja tuottavuuden parantamiseen. Suomessa Elisa on mobiililiittymien ja kiinteiden laajakaistaliittymien markkinajohtaja. Yhteistyö Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa palvelujen käytön kansainvälisesti. Elisa on julkisesti noteerattu NASDAQ OMX Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on yli 200 000. Liikevaihto vuonna 2013 oli 1,55 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 4 200. www.elisa.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs