Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Antennitelevisioverkossa tehdään taajuusmuutoksia Pohjois-Suomessa

Viestintävirasto

Antennitelevisioverkossa tehdään taajuusmuutoksia Pohjois-Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2015 klo 14:12
Julkaisija: Viestintävirasto

Pohjois-Suomen alueella tehdään taajuusmuutoksia television antenniverkossa heinäkuun lopusta alkaen. Muutoksia tehdään UHF-taajuusalueella Digitan verkossa Kemijärven, Sallan, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa sijaitsevilla lähetinasemilla viikoilla 31-34. Syyskuun alkupuolella työt jatkuvat Karigasniemen, Enontekiön, Suomussalmen, Pellon ja Ylitornion alueilla.

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tästä syystä yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden on hyvä olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan jo nyt ennen kuin taajuusmuutokset alueella käynnistyvät. Edellä mainituilla alueilla arvioidaan olevan noin 150 yhteisantennikiinteistöä.

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Päälähetinasemilla tehtävien taajuusmuutosten aikana televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla pääsääntöisesti 1-4 viikon ajan. Täytelähetinasemilla taajuudet muutetaan monin paikoin yhden päivän aikana. Digita tiedottaa tarkemmista muutosajankohdista alueittain. Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun uusi taajuus tai uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön.

Päälähettimien peittoalueella yhteisantennien viritystöitä voidaan tehdä rinnakkaislähetysten ajan, ja yhden päivän aikana tehtävissä täytelähetinmuutoksissa päävahvistinten virittäminen tulisi tehdä saman päivän aikana. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi, joten vanhojen antennijärjestelmien kunto on hyvä tarkistuttaa jo etukäteen.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku. Useimmat vastaanottimet suorittavat kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää tv-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

 

***


Taajuusmuutokset ovat välttämättömiä, sillä antennitelevisioverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Antennitelevision taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen, jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Lisätietoa taajuusmuutosten tarkemmista aikatauluista löytyy Digitan ylläpitämästä verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi ja Viestintäviraston verkkosivuilta . Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Lue lisää yhteisantennijärjestelmistä ja pientaloantenneista SANT ry:n verkkosivuilta

Antenni- ja yhteisantennijärjestelmiä koskevat määräykset

Lisätiedot:

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 0295 390 446
Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Viestintävirasto varmistaa kaikille suomalaisille toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäpalvelut. Se huolehtii siitä, että puhelin- ja internetyhteydet toimivat, televisio näkyy, radio kuuluu ja posti kulkee kaikkialla Suomessa. www.viestintävirasto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs