Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat Pirkanmaalla toukokuussa

Viestintävirasto

Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat Pirkanmaalla toukokuussa

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 09:57
Julkaisija: Viestintävirasto

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset alkavat Pirkanmaalla sijaitsevilla lähetinasemilla 9.5.2016 alkavalla viikolla. Muutokset koskevat Tampereen päälähetysaseman lisäksi useita alueen täytelähettimiä. Tampereen päälähetysasemalla muutokset tehdään 24. - 26.5.2016. Muutostyöt jatkuvat alueella kesäkuun puoleen väliin asti. Muutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa.

Taajuusmuutosten vuoksi yhteisantennijärjestelmiin on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tämän vuoksi yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan jo nyt, mikäli antennijärjestelmää ei ole pitkään aikaan kunnostettu.

Taajuusmuutosten aikataulu Pirkanmaalla

Ajankohta Lähetinasema Aseman sijaintikunta
Vko 19 Kihniö Kihniö
Vko 19 Ikaalinen Ikaalinen
Vko 20 Riitiala Ikaalinen
Vko 20 Pyynikki Tampere
Vko 20 Vammala (Roismala) Sastamala
Vko 21 Tampere (päälähetysasema) Tampere
Vko 22 Nokia  Nokia
Vko 22 Linnavuori (Siuro) Nokia
Vko 22 Kopsamo Juupajoki
Vko 23 Kyröskoski Hämeenkyrö
Vko 23 Virrat (Lappavuori) Virrat
Vko 23 Talviainen Orivesi
Vko 23 Jyränvuori (Vammala) Sastamala
Vko 24 Parkano (Sopukallio) Parkano
Vko 24 Ruovesi (Storminiemi) Ruovesi

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan viritysten toteuttamiseksi, joten vanhojen antennijärjestelmien kunto on hyvä tarkistuttaa etukäteen.

Päälähetysasemalla tehtävien taajuusmuutosten jälkeen televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla noin kuukauden ajan, jolloin antenniurakoitsijoiden on tehtävä taloyhtiöissä viritystyöt. Tampereen päälähetysasemalla taajuusmuutokset eivät koske kanavanippuja A (mm. Ylen kanavat) ja B (mm. MTV3 ja Nelonen).

Täytelähetinasemilla ei yleensä lähetetä rinnakkaislähetyksiä, joten näiden peittoalueilla viritystyöt pitää tehdä samana päivänä kuin taajuudet muutetaan. Joillakin täytelähetinasemilla muutetaan kanavanippu A:n taajuutta. Näiden peittoalueilla rinnakkaislähetykset kestävät noin viikon.

Lähetinasemakohtaiset aikataulut sekä tiedot rinnakkaislähetyksistä ja lähetyskatkoksista löytyvät Digitan verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi.

Tietoa paikallisista antenniurakoitsijoista löytyy Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n sivuilta tai Digitan sivuilta.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Useimmat tv-vastaanottimet tekevät kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

Taajuusmuutosten yhteydessä TV-katsojia opastetaan kanavahaun tekemisessä Viestintäviraston neuvontapalvelussa arkisin klo 14.00 - 19.00 numerossa 0295 390 280 (paikallisverkkomaksu).

Lisätietoa taajuusmuutoksista löytyy Viestintäviraston verkkosivuilta.

Katso myös video antennitelevisioverkon muutoksista

Lisätiedot:

Projektikoordinaattori Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526

Päällikkö Markus Mettälä, p. 0295 390 439

Viestintävirasto varmistaa kaikille suomalaisille toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäpalvelut. Huolehdimme siitä, että puhelin- ja internetyhteydet toimivat, televisio näkyy, radio kuuluu ja posti kulkee kaikkialla Suomessa. www.viestintävirasto.fi

Seuraa meitä myös Twitterissä: @viest_virasto

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs