Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Älypuhelinten vesivahingot yli kolminkertaistuvat kesällä

Elisa Oyj

Älypuhelinten vesivahingot yli kolminkertaistuvat kesällä

Tiedote.
Julkaistu: 27.07.2016 klo 11:15
Julkaisija: Elisa Oyj

Lomat, kesäsateet ja vesileikit kasvattavasti selvästi älypuhelinten huoltomääriä kesällä. Kesäkuukausien aikana varsinkin puhelinten vesivahingot kasvavat jopa kolminkertaiseksi. Elisan asiantuntijoiden ohjeilla kastunut älypuhelin voidaan pelastaa tai ainakin suojata täydelliseltä tuholta.

Rantaleikit, veneily, sade, virvoitusjuomat. Siinä neljä älypuhelinten ja muun pienelektroniikan yleistä vihollista. Kesäkuukausien aikana älypuhelinten vesivahingot moninkertaistuvat muihin vuodenaikoihin verrattuna.

Kesän aikana mobiililaitteita huoltavan Fonumin tekemistä älypuhelinten huoltotöistä jopa 10 prosenttia liittyy kosteus- tai vesivahinkoihin. Normaalisti niiden osuus kaikista töistä on vain muutamia prosentteja, mutta loma- ja juhla-aikoina, kuten kesällä, jouluna ja vappuna niiden osuus kasvaa selvästi. Kesän aikana vesivahinkojen määrä kasvaa yli kolminkertaiseksi normaaliin nähden. 

 – Vesivahinko on älypuhelimelle hyvin suuri riski. Vesi tunkeutuu puhelimen luukuista ja liitinaukoista nopeasti syvälle rungon sisälle, josta sen kuivaaminen on hyvin vaikeaa. Vaikka aivan uusimmat puhelinmallit sietävät jo jonkin verran vettä, harmillisen usein kastuminen johtaa niin itse laitteen kuin sen sisältämien tietojen menettämiseen. Huolellisen käsittelyn lisäksi lomallakin onkin syytä huolehtia laitteen varmuuskopioinnista, kertoo liiketoimintajohtaja Matias Castrén Elisasta.

Älypuhelimen sisältämät valokuvat, videot, musiikit ja muut tärkeät tiedostot voi varmuuskopioida helposti esimerkiksi Elisa Pilvilinna Plus -palveluun

Kastuneen puhelimen rikkoutuminen korjauskelvottomaksi voidaan usein estää käyttäjän itse tekemällä hallitulla kuivatuksella. Elisan asiantuntijoiden vinkeillä kuivatus saadaan tehtyä ilman lisävaurioiden aiheuttamista.

Ohjeet älypuhelimen kastumisesta selviämiseen ovat tiedotusvälineiden vapaasti hyödynnettävissä. Täydelliset ohjeet puhelimen kuivattamiseen sekä paljon muita digivinkkejä löytyvät osoitteesta elisa.fi/ideat.

 

1. Poimi puhelin vedestä välittömästi

Puhelin tulee poimia välittömästi pois vedestä, jotta mahdollisimman vähän vettä ehtii tunkeutua sen sisälle. Siis rohkeasti uimaan tai tarvittaessa käsi pönttöön, sillä jahkailu tai valittelu ei auta.

2. Kytke virta pois päältä

Puhelimen virta tulee kytkeä välittömästi pois päältä, kun laite on kastunut. Puhelinta ei tule yrittää kytkeä takaisin päälle, käyttää tai ladata välittömästi kastumisen jälkeen. Sähkö ja vesi sopivat huonosti yhteen.

3. Huuhtele meriveteen tippunut puhelin

Jos puhelin on tippunut suolaiseen meriveteen tai makeaan nesteeseen, kannattaa se huuhdella hanaveden alla ennen kuivatusta. Suola kiihdyttää puhelimen sisälle päästessään korroosiota, joka saa puhelimen toimintakelvottomaksi nopeasti. 

4. Kuivaa näkyvä kosteus

Puhelin tulee kuivata heti vedestä pelastuksen jälkeen. Kuivaukseen voi käyttää liinaa tai vaatteita. Yritä saada kaikki vesi pois mahdollisimman huolellisesti. Puhelinmallista riippuen voi käyttää harkiten paineilmaa, mutta sitä ei tule puhaltaa esimerkiksi kaiutinkoloista sisään.

5. Poista SIM-kortti, muistikortti ja akku

Avaa puhelimen kaikki luukut ja poista irtoavat osat. Näin SIM- tai muistikortin sisältö saadaan pelastettua, vaikka itse puhelin hajoaisi. Jos puhelimessasi on irrotettava takakansi, niin poista myös akku. iPhonessa ja monissa muissa uusissa puhelimissa akkua ei valitettavasti saa itse poistettua.

6. Kuivaa puhelin riisissä

Pinnallisen kuivauksen jälkeen puhelin tulee asettaa ilmatiiviiseen pussiin, joka täytetään pikariisillä tai tavallisella riisillä. Pussin ilmatiiviys on tärkeää, jotta riisit eivät ime kosteutta ilmasta. Puhelin kannattaa kääriä talouspaperiin ennen pussitusta, jotta hienojakoiset riisihippuset eivät tuki puhelimen kuuloke- ja latausreikiä.

7. Anna puhelimen kuivua kaksi vuorokautta

Puhelimen kuivatus vaatii aikaa. Laitetta ei tule kytkeä päälle kuivumisen aikana edes kokeilumielessä. Varminta on antaa puhelimen kuivua ainakin kaksi vuorokautta ennen virtojen kytkemistä päälle.

8. Tarkista puhelimen toiminta

Kuivatuksen jälkeen puhelin käynnistyy toivottavasti normaalisti. Vaikka kaikki tuntuu aluksi toimivan normaalisti, voi erikoisempia ongelmia ilmaantua. Yleisiä kosteusvaurioita ovat esimerkiksi kaiuttimien ja mikrofonien hajoamiset. Esimerkiksi videokuvaukseen käytettävä mikrofoni voi olla rikki, vaikka sitä ei havaitse puheluita soitettaessa. Tällöin videoihin ei tallennu ääntä.

9. Vie huoltoon

Jos puhelin ei kuivauksen jälkeen suostu käynnistymään tai jokin komponentti ei toimi, puhelin on syytä viedä huoltoon. Siellä puhelin voidaan hallitusti avata ja tarkistaa veden aiheuttamat tuhot tarkemmin.

On myös syytä huomioida, että puhelimen takuu ei kata kastumisesta aiheutuneita vahinkoja. Älypuhelinten sisällä on erillinen kastumisen ilmaisin, joka kosteuden myötä muuttaa väriä. Puhelimen kastuminen havaitaan siis aina huollossa.

 

Lisätietoja:

Mediadesk, p. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

 

Elisa on tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, jonka asiakkaana on 2,3 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota. Elisa tarjoaa ympäristöystävällisiä palveluita viestimiseen ja viihtymiseen, sekä työvälineitä organisaatioiden toiminnan ja tuottavuuden parantamiseen. Suomessa Elisa on mobiililiittymien markkinajohtaja. Yhteistyö Vodafonen ja Telenorin kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Elisa on julkisesti noteerattu Nasdaq Helsinki Suuret Yhtiöt -listalla, osakkeenomistajia on noin 200 000. Liikevaihto vuonna 2015 oli 1,57 miljardia euroa ja henkilöstömäärä 4 100. www.elisa.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs