Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Telekommunikaatio » Älykäs liikenteenhallinta lisää tieturvallisuutta

Ericsson

Älykäs liikenteenhallinta lisää tieturvallisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 02.03.2015 klo 13:35
Julkaisija: Ericsson

Autojen yleistyvät nettiyhteydet voivat auttaa ehkäisemään ruuhkia ja onnettomuuksia. Ericssonin Connected Traffic Cloud on järjestelmä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tiedonvaihdon ja analytiikan autojen ja tiehallinnon välillä.

Tilastokeskus kertoo, että vuonna 2013 Suomessa tapahtui 5334 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa menehtyi 258 ja loukkaantui 6 681 ihmistä. WHO:n viimeisimmän laskelman mukaan tieliikenteessä kuolee maailmassa vuosittain 1,24 miljoonaa ihmistä.

Myös ruuhkat ovat tieliikenteen tunnettu kääntöpuoli. On arvioitu, että pelkästään Yhdysvalloissa liikenneruuhkien kustannukset tuhlatun polttoaineen, tuottamattomasti käytetyn ajan ja kohonneiden liiketoimintakustannusten muodossa ovat yli 100 miljardia dollaria vuodessa.

– Mobiili-internetin tulo yhä useampiin autoihin tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia onnettomuuksien ehkäisyyn ja liikenteen sujuvoittamiseen. Yksittäisten autojen keräämän datan kautta tiehallinto voi saada aiempaa täsmällisemmän ja reaaliaikaisemman kokonaiskuvan liikennetilanteesta ja teiden kunnosta. Vastaavasti verkkoyhteyksien myötä erilaiset liikennetiedotteet saadaan entistä tehokkaammin ratin takana istuvien tietoon, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Uusi järjestelmä parantaa tiedonkuikua tiehallinnon ja kuskien välillä

Ericssonin uusi Connected Traffic Cloud on järjestelmä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen tiedonvaihdon ja analytiikan autojen ja tiehallinnon välillä. Julkaisuvaiheessa Connected Traffic Cloud tarjoaa huomattavia parannuksia erityisesti tiehallinnon ja kuskien väliseen viestintään. Siinä missä yhteydet tien päällä oleviin on tähän saakka hoidettu lähinnä radion liikennetiedotteiden ja satunnaisten tienvarren diginäyttöjen avulla, kehittynyt teknologia mahdollistaa paikallistetun ja tarvittaessa kaksisuuntaisen dataliikenteen esimerkiksi autossa olevien älylaitteiden kautta.

Uuteen alustaan liittyy kuitenkin valtava potentiaali myös dataan perustuvan liikenneymmärryksen lisäämisessä. Liikennekameroiden ja tiesensoreiden käytön lisäksi tai sijaan kunkin yksittäisen auton keräämä data voidaan valjastaa yleishyödylliseen käyttöön, reaaliaikaisen liikennetiedon lähteeksi.

– Connected Traffic Cloud helpottaa verkkoyhteydellä varustettujen autojen tuottaman tiedon keräämistä ja analysointia. Tämä tosin edellyttää, että datan omistavat kuskit ja autovalmistajat ovat valmiita luovuttamaan tätä tietoa, Olli Sirkka jatkaa.

Suomesta älyliikenteen edelläkävijä?

Suomella on täydet mahdollisuudet olla yksi älyliikenteen edelläkävijöistä maailmassa. Meillä on tehty ensimmäinen valtioneuvoston periaatepäätös kansallisesta älyliikenteen strategiasta jo vuonna 2010, ja vuoden 2013 strategiapäivitys jatkaa samalla tiellä. Sen pääteemoja ovat mm. liikenteen tietopalvelujen palvelutason parantaminen sekä tieto- ja viestintäteknologian innovaatioiden edistäminen sekä uusien mahdollisuuksien nopea hyödyntäminen.

Olli Sirkka näkeekin Connected Vehicle Cloudille suurta potentiaalia juuri Suomessa.

– Kun järjestelmään liittyy erilaisia suomalaisia yrityksiä, älyliikenteen tuottaman datan hyödyntämisen ympärille voidaan rakentaa uusia yhteistyö- ja liiketoimintamalleja suomalaisin voimin. 

Ericsson on mukana myös suomalaisessa Mobility as a Service (MaaS) -hankkeessa, jonka tavoitteena luoda Suomeen maailman ensimmäinen liikenteen palveluoperaattori. Hanke julkistettiin tämän vuoden helmikuussa.

 

Tutustu Ericssonin muihin liikenteen ja logistiikan pilviratkaisuihin:

Connected Vehicle Cloud
http://www.ericsson.com/ourportfolio/transport-and-automotive-industry/connected-vehicle-cloud

Maritime ICT Cloud
http://www.ericsson.com/news/1884299

 

Lisätietoa älyliikenteestä Suomessa:

Mobility as a Service -hanke
http://maas.fi/

Liikenne- ja viestintäministeriö & älyliikenne
http://www.lvm.fi/alyliikenne

 

Ericsson Mobile World Congress-tapahtumassa 2.–5.3.2015

Ericsson esittelee ja demoaa 5G-tutkimuksensa tuloksia osastollaan Barcelonan Mobile World Congressin hallissa 2. Tämän kevään messuteemana on We enable change-makers in the networked society. Ericssonin osastolla katsotaan verkkoliikennealan tulevaisuuteen ja tutustutaan siihen, miten Ericsson käytännössä toteuttaa kasvustrategiaansa niin ydinliiketoiminnassaan (Radio, Core & Transmission, Telecom Services) kuin uudemmilla toiminta-alueillaan (IP Networks, Cloud, OSS/BSS, TV & Media, Industry & Society). http://www.ericsson.com/mwc2015/

 

LISÄTIETOJA

Milla Nummenpää
Viestintäjohtaja, Ericsson
Puh. 09 299 2556 / 044 299 2556
milla.nummenpaa@ericsson.com

Ericssonin näkemyksiä ja tutkimustietoa liittyen yhteiskuntien verkottumiseen:
http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society

Painolaatuiset kuvat ja lähetyslaatuiset videot lehdistön käyttöön:
www.ericsson.com/press

Liitetiedostot

 

Ericsson on maailman johtava viestintäteknologioiden ja -palvelujen tarjoaja, joka rakentaa eturintamassa verkottunutta yhteiskuntaa. Meillä on pitkät asiakassuhteet maailman suurimpien teleoperaattorien kanssa, minkä ansiosta ihmiset, yritykset ja yhteiskunnat voivat paremmin hyödyntää mahdollisuuksiaan ja luoda kestävämpää tulevaisuutta. 

Palvelumme, ohjelmistomme ja infrastruktuurimme – erityisesti mobiilin, laajakaistan ja pilviteknologian osalta – auttavat tietoliikenne- ja muita aloja menestymään liiketoiminnassaan, toimimaan tehokkaammin, parantamaan käyttäjäkokemusta ja tarttumaan uusiin tilaisuuksiin. 

Noin 115 000 ammattilaistamme sekä asiakkaamme 180 eri maassa tekevät meistä maailmanlaajuisen teknologia- ja palvelujohtajan. Tukemamme verkot yhdistävät yli 2,5 miljardia käyttäjää, ja niiden kautta kulkee 40 prosenttia maailman mobiililiikenteestä. Investoimalla tutkimukseen ja kehitykseen varmistamme, että ratkaisumme ja asiakkaamme pysyvät eturintamassa. 

Vuonna 1876 perustetulla Ericssonilla on pääkonttori Tukholmassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli 33,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria (228,0 miljardia Ruotsin kruunua). Ericsson on listattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä ja New Yorkin NASDAQissa. 

Suomen Ericsson työllistää noin tuhat osaajaa, ja yrityksen päätoimipiste on Kirkkonummella. Toiminta Suomessa pohjautuu kolmeen vahvaan osaamisalueeseen: tutkimukseen ja tuotekehitykseen, paikallisia asiakkaita palvelevaan myyntiin ja palveluorganisaatioon, joka keskittyy sekä paikallisiin että kansainvälisiin asiakkaisiin. Suomen Ericsson sijoittui Great Place To Work -organisaation vuoden 2014 Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksessa sijalle kolme suurten yritysten sarjassa.

www.ericsson.com 
www.ericsson.com/news
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson
www.youtube.com/ericsson
www.twitter.com/ericsson_fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs