Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Yrittäjien kasvuhakuisuus liian vähäistä

Työ- ja elinkeinoministeriö

Yrittäjien kasvuhakuisuus liian vähäistä

Julkaistu: 14.06.2010 klo 15:52
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Yrittäjyysaktiivisuudessa Suomi on edelleen lähellä innovaatiovetoisten talouksien keskitasoa, mutta alkavia yrittäjiä on nyt vähemmän kuin muutamaan vuoteen. Suomalaiset ovat kuitenkin yhä varsin aktiivisia havaitsemaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä ilmenee 54 maan yrittäjyysaktiivisuutta ja yrityksen perustamistoimenpiteitä kartoittavasta Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutki­muksesta, jonka Suomen osuuden on vuonna 2009 rahoittanut työ- ja elinkeinoministeriö sekä Turun kauppakorkeakoulu, joka on myös toteuttanut tutkimuksen.

Yrittäjyysaktiivisuudessa Suomi on edelleen lähellä innovaatiovetoisten talouksien keskitasoa, mutta alkavia yrittäjiä on nyt vähemmän kuin muutamaan vuoteen. Suomalaiset ovat kuitenkin yhä varsin aktiivisia havaitsemaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  Tämä ilmenee 54 maan yrittäjyysaktiivisuutta ja yrityksen perustamistoimenpiteitä kartoittavasta Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutki­muksesta, jonka Suomen osuuden on vuonna 2009 rahoittanut työ- ja elinkeinoministeriö sekä Turun kauppakorkeakoulu, joka on myös toteuttanut tutkimuksen.

 

- Meidän olisi entistä paremmin saatava positiiviset yrittäjyysasenteet ja liiketoimintamahdollisuuksien havaitseminen käännettyä myös käytännössä uudeksi yrittäjyydeksi, toteaa työministeri Anni Sinnemäki.

 

GEM-tutkimuksen mukaan vuonna 2009 Suomen aikuisväestöstä noin 14 prosenttia toimi yrittäjänä. Kaikkien 54 tutkitun GEM-maan joukossa Suomi sijoittuu 23. sijalle ja tutkimuksessa olleiden 20 innovaatiovetoisen talouden joukossa kuudennelle sijalle. Vuonna 2009 yli 5 prosenttia oli aktiivisesti aloittamassa yritystoimintaa. Varhaisvaiheen yrittäjyysaktiivisuudessa Suomi sijoittuu innovaatiovetoisten talouksien joukossa juuri keskitason alapuolelle.

 

Suomalaista yrittäjyyttä kuvaavat tunnusluvut ovat muuttuneet heikompaan suuntaan. Talouskriisillä on tähän varmasti osansa, mutta positiivista on, että siitä huolimatta yrittäjyyshalu ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien havaitseminen eivät ole notkahtaneet. Yrittäjien kasvuhakuisuus on kuitenkin yhä huomattavan vähäistä, toteaa akatemiaprofessori Anne Kovalainen.

 

GEM-tutkimuksen mukaan suomalaisen aikuisväestön keskuudessa uusia liiketoimintamahdollisuuksia havaitsevista ja yrityksen perustamiseen kykenevistä yksilöistä vain pienellä osalla on aikomuksia ryhtyä yrittäjäksi. Lisäksi yrittäjyysaktiivisuus nuorten aikuisten keskuudessa on laskenut.

 

Yrittäjyyden houkuttelevuus ja yrittäjyysaktiviteetin laatu ovat molemmat olennaisia yrittäjyyspoliittisia haasteita, toteaa professori Jarna Heinonen. Näin varsinkin siksi, että Suomessa yrittäjyyspoliittiset toimet ja kansallinen innovaatiojärjestelmä ovat nyt erityisten haasteiden edessä jo ilman talouskriisiäkin.

 

Tutkimus toteutettiin nyt jo yhdennentoista kerran ja Suomi on ollut siinä mukana alusta asti. GEM-tutkimusta varten haastellaan Suomessa vuosittain noin 2000 työikäistä sekä noin 50 asiantuntijaa. Suomea koskevan Global Entrepreneurship Monitor – 2009 Report Finland -tutkimuksen voi tilata Turun kauppakorkeakoulusta sähköpostitse osoitteella kristiina.baarman@tse.fi. Kansainvälinen GEM 2009 -tutkimus on julkaistu internetissä osoitteessa http://www.gemconsortium.org/.

 

Lisätiedot:

Akatemiaprofessori Anne Kovalainen, Turun kauppakorkeakoulu, puh. 050 5027 022
Professori Jarna Heinonen, Turun kauppakorkeakoulu puh. 050 5631 713

Neuvotteleva virkamies Pertti Hämäläinen, TEM, p. 050 387 8064

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs