Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Yhteistuotannon vero ei kaksinkertaistu, mutta polttoaineveroja korotetaan taas

Energiateollisuus ry

Yhteistuotannon vero ei kaksinkertaistu, mutta polttoaineveroja korotetaan taas

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2016 klo 14:59
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on tänään linjannut luopuvansa sähkön ja lämmön yhteistuotannolle kaavaillusta kohtuuttomasta hiilidioksidiveron kaksinkertaistamisesta. Energiateollisuus ry (ET) pitää hyvänä, että hallitus on tunnistanut yhteistuotannon merkityksen Suomen koko energiajärjestelmälle ja pyrkii ratkaisullaan turvaamaan yhteistuotannon kilpailukyvyn myös jatkossa.

Kaukolämpöä käyttävien asiakkaiden näkökulmasta talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös on kaksijakoinen. Yhteistuotannon hiilidioksidiveron kaksinkertaistamisesta luopuminen lievittää asiakkaiden pelkoja kaikkein suurimmista lämmityskustannusten nousuista, mutta samassa yhteydessä ministerivaliokunta kuitenkin esittää lämmön tuotantoon käytettävien polttoaineiden verotuksen korottamista 90 miljoonalla eurolla. Tästä summasta huomattava osa tulee kaukolämpöasiakkaiden maksettavaksi.

Jatkossa energiaverotuksen kehittämiseen kokonaisvaltaisempi ote

ET  kiinnittää huomiota siihen, että talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjaus ei edistä parhaalla mahdollisella tavalla hallituksen omia tavoitteita parantaa ilmasto-ohjauksen tehokkuutta ja on vastoin hallituksen lupausta olla kasvattamatta teollisuuden kustannuksia. Olisikin tärkeää vielä arvioida, onko nyt fiskaalisin perustein tehty päätös linjassa hallituksen valmisteilla olevan ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden kanssa.

Näkemyksemme on, että verojen korottamisen sijaan olisi tarvittu kokonaisvaltaisempaa energiaverotuksen kehittämistä ja selkeämpää verotuksen painopisteen siirtoa hiilidioksidiveron suuntaan. Tavoitteena tulee olla verojärjestelmä, joka on mahdollisimman vähän päällekkäinen EU:n päästökauppajärjestelmän kanssa ja kannustaa vähentämään päästöjä päästökauppasektorin ulkopuolella.

 

Lisätietoja:
Johtaja Jari Kostama, puh. 050 301 1870
Johtaja Jukka Leskelä, puh. 050 593 7233
Asiantuntija Antti Kohopää, puh. 050 344 9265

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs