Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Vuoden 2012 ensimmäinen neljännes: Sähkönkäyttö väheni 3,4 prosenttia

Energiateollisuus ry

Vuoden 2012 ensimmäinen neljännes: Sähkönkäyttö väheni 3,4 prosenttia

Tiedote.
Julkaistu: 20.04.2012 klo 11:18
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Sähkönkäyttö väheni vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,4 prosenttia verrattuna edellisvuoden tammi-maaliskuuhun, ilmenee Energiateollisuus ry:n (ET) kokoamasta sähkön neljännesvuositilastosta. Vähennys johtuu pääasiassa teollisuuden sähkönkäytöstä, joka on pienentynyt 6,1 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Pienentynyt sähkönkäyttö heijastelee sitä, että energiavaltaisen vientiteollisuuden veto takkuillee edelleen. Muu sähkön kulutus on sekin vähentynyt hieman, mutta vain 1,4 prosenttia viime vuoden alkuneljännekseen verrattuna.

Tammi-maaliskuussa Suomi käytti sähköä 24,6 terawattituntia (TWh). Siitä katettiin sähkön- ja lämmön yhteistuotannolla (CHP) runsaat 33 prosenttia, ydinvoimalla 25 prosenttia, vesivoimalla 15 prosenttia ja sähkön erillistuotannolla runsaat 7 prosenttia. Sähkön nettotuonti kattoi 19 prosenttia. Alkuvuoden sähköstä tuotettiin tuulella 0,5 prosenttia.

Suomi on käyttänyt sähköä viimeisten 12 kuukauden (huhtikuu 2011 - maaliskuu 2012) aikana 83,6 TWh, vajaat viisi prosenttia vähemmän kuin edellisellä vastaavalla 12 kuukauden jaksolla. Lämpötilakorjattuna sähkönkäyttö on vähentynyt vuodessa kuitenkin vain runsaat kaksi prosenttia.

Sähkön nettotuonti kasvoi taas reippaasti

Alkuvuonna sähkön nettotuonti kasvoi lähes kaksi ja puolikertaiseksi (133,1 %) edellisvuoden tammi-maaliskuusta. Huima kasvu on johtunut Ruotsin ja Norjan jo viime kesästä alkaen jatkuneesta hyvästä vesitilanteesta. Vuoden 2011 alkukuukausiin verrattuna sähkökauppa Ruotsin kanssa muuttui nettoviennistä nettotuonniksi. Ilman uuden, viime vuoden lopulla käyttöön otetun merikaapelin helmikuussa sattunutta vauriota tuonti Ruotsin suunnasta olisi ollut vielä suurempaa.

Venäjän-tuonti supistui 32 prosenttia verrattuna vuoden 2011 ensimmäiseen neljännekseen edullisen pohjoismaisen hintatason ja Pietarin alueen kohonneiden sähkönhankintakustannusten takia.

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt vähenivät puoleen

Sähköntuotannon päästöt hiilestä, maakaasusta ja turpeesta olivat alkuvuonna 3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, 47 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Viimeisten 12 kuukauden aikana päästöt ovat pienentyneet 42 prosenttia vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vähennys on johtunut ennen kaikkea sähkön nettotuonnin huomattavasta kasvusta ja sitä seuranneesta sähkön erillistuotannon pienenemisestä.

Avaa tästä

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60 772
Tilastoasiantuntija Taina Wilhelms, puh. 040 548 7145

 

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs