Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Virtanen uskoo innovaatiovetoiseen talouskasvuun

Teknologiateollisuus ry

Virtanen uskoo innovaatiovetoiseen talouskasvuun

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2012 klo 13:00
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen painottaa Teknologiateollisuuden sidosryhmälehti Vision (1/2012) Linjanveto-kirjoituksessaan, että säästötoimien paineessakin tavoitteena on oltava yritysten kyky luoda uutta ja uusiutua. Siksi Teknologiateollisuuden ajama t&k-verokannustin on edelleen ajankohtainen. Sen avulla voidaan edistää yhä laajemman yritysjoukon investointeja innovaatioihin ja tuotekehitykseen. Tämän avulla suuremmalle joukolle pk-yrityksiä kehittyy uutta osaamista ja uusia tuotteita, mikä edistää myös niiden suoraa omaa vientiä. Ja lisää pidemmällä ajanjaksolla myös verotuloja.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola uskoo tuottavuuden kasvuun. Vision Myytinmurtaja-palstalla hän myöntää olleensa pessimisti, kun 15 vuotta sitten alkoi tutkia teknologian vaikutusta tuottavuuden kasvuun. ”Nyt minusta on tullut optimisti ja uskon, että tuottavuus voi kasvaa loputtomasti”.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen toteaa Vision haastattelussa: ”Pitää muistaa, että elinkeinotuilla kuitenkin pyritään aikaansaamaan talouskasvua. Valtaosa tuista on innovaatiopolitiikan toimia, ja minä jaksan vielä uskoa innovaatiovetoiseen talouskasvuun Suomen ainoana mahdollisuutena. Sinne en toivoisi enää lisää leikkauksia. Mutta totta kai kaikki, mikä on jäänyt ajastaan jälkeen pitää karsia. Yritystuista on valmistumassa selvitys, jossa kartoitetaan mitkä niistä ovat kaikkein tehokkaimpia.”

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen luottaa Vision haastattelussa siihen, että kehysriihessä tehdään vastuullisia päätöksiä. Mutta ne tehdään vasta sitten, kun kriisi kääntyy tarpeeksi kovaksi. ”Historia on osoittanut, että meidän täytyy mennä monttujen kautta. Aina välillä unohtuu, että vauraus ei tule muuten kuin työtä tekemällä. Siihen tullaan taas heräämään. Mutta kyllä Suomi pärjää, täällä on paljon hyvää teollisuutta. Toimintaympäristön on kuitenkin oltava kunnossa, jotta yritykset eivät lähde pois.”

Yritysten toimintaedellytysten parantamisesta puhuttaessa Viinanen vinkkaa, että työmarkkinoiden käytännöissä pitäisi ottaa mallia Saksasta ja Ruotsista, jotka ovat jatkaneet kovassa kasvussa muiden taapertaessa. Työmarkkinoiden jäykkiin rakenteisiin hän kaipaa joustoa niin palkkojen sopimiseen kuin työaikoihinkin. Viinanen uskoo, että työntekijät olisivat valmiita ottamaan suurempiakin uudistuksia vastaan.

Lisätietoja: Visio verkossa, http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/visio/

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 60 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs