Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Vientiliitot yksituumaisina kilpailukyvyn perässä

Teknologiateollisuus ry

Vientiliitot yksituumaisina kilpailukyvyn perässä

Tiedote.
Julkaistu: 12.03.2014 klo 13:48
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Vientiliittojen toimitusjohtajat esittävät Teknologiateollisuuden sidosryhmälehden Vision haastattelussa toimenpiteitä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Teknologiateollisuuden Jorma Turusen mukaan hallitusohjelman linjaus siitä, että puolet sopeuttamisesta tehdään veronkorotuksilla ja puolet säästöillä, on aikansa elänyt. Valtion tulisi kehysriihessä keskittyä säästöihin ja rakennemuutoksiin. Kemianteollisuuden Timo Lepän mukaan ei ole automaattista, että Suomen vienti tempautuu imuun mukaan, jos kasvu Euroopassa alkaa. Tarvitsemme lisää vientiyrityksiä. Metsäteollisuuden Timo Jaatinen puolestaan vaatii, että valtiovallan on pidettävä kiinni linjauksesta, jonka mukaan teollisuudelle ei tule uusia kustannuksia eikä hallinnollisia rasitteita.

Professori Bengt Holmström korostaa Visiossa, että on iso väärinkäsitys, että innovaatiot syntyisivät antamalla ihmisille rajattomasti vapauksia.

- Ihminen on laiska. Johtaminen on sitä, että pakotetaan ihmiset ajattelemaan ja toimimaan haasteiden ratkaisemiseksi. On suuri virhe, jos annetaan vain paljon rahaa ja vapautta. Ihminen tarvitsee sitä, että annettu tehtävä on jollain tavalla rajattu. Innovaatio syntyy siitä, että annetaan probleema, joka kaipaa ratkaisua. Se fokusoi ajattelun, Holmström sanoo.

Holmström nostaa esiin Steve Jobsin sekä Jorma Ollilan ja heidän nerokkaat tehtävänasettelunsa ja tinkimättömät vaatimuksensa. Niistä syntyi mullistavia menestystarinoita.

- Briljanttius ei ole sitä, että osaa ratkaista jonkin tehtävän, vaan sitä, että osaa määritellä jonkun ongelman oikealla tavalla. Siihen löytyy sitten tuhat ihmistä ratkaisemaan sen. Ratkaisijoista ei ole pulaa suhteessa niihin poikkeusyksilöihin, jotka osaavat esittää oleellisia kysymyksiä, Holmström toteaa Visiossa.

Teknologiateollisuuden pääekonomistin Jukka Palokankaan mukaan valtion ja kuntien menoja on leikattava pysyvästi noin 10 miljardia euroa, mikä vastaa kaikista julkisista menoista 10 prosenttia. Tämän toteuttamisessa vastuu on poliittisilla päättäjillä. Väärin olisi hallitusohjelman mukaisesti korottaa edelleen jo nykyisellään kireää verotusta. Tällainen politiikka murentaa entisestään talouskasvun edellytyksiä, kirjoittaa Palokangas lehden Talouden tila -palstalla.

Yritysten toimintaympäristön suurimmat uudistustarpeet koskevat työmarkkinoita ja verojärjestelmää. Palokankaan mielestä työmarkkinajärjestelmä on uudistettava niin, että se mahdollistaa kustannusten paremman hallinnan sekä yrityskohtaisen joustavuuden ja kannustavuuden tarpeet. Yritysverojärjestelmän on nykyistä paremmin kannustettava yritysten investointeja ja omistamista sekä työn tekemistä Suomessa.

Visio on luettavissa: http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/visio/

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 55 prosentista Suomen viennistä ja 80 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 300 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs