Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Verotuksen kansainvälinen automaattinen tietojenvaihto laajenee vuonna 2017

Valtiovarainministeriö

Verotuksen kansainvälinen automaattinen tietojenvaihto laajenee vuonna 2017

Tiedote.
Julkaistu: 29.10.2014 klo 16:07
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Ulkomaisia tuloja on entistä vaikeampi pitää verotuksen ulkopuolella, kun Suomi alkaa saada laajasti tietoja ulkomaisissa pankeissa sekä rahoitus- ja vakuutuslaitoksissa olevista suomalaisten tuloista ja varoista. Suomi sitoutuu automaattiseen tietojenvaihtoon lähes 50 valtion kanssa.

Suomi allekirjoitti keskiviikkona 29. lokakuuta sopimuksen automaattisesta pankkien sekä rahoitus- ja vakuutuslaitosten tilitietojen vaihtamisesta. Sopimuksessa on mukana lähes 50 valtiota ja oikeusaluetta. Sopimukseen tulee myöhemmin liittymään useita muita valtioita, kun ne ovat teknisesti valmiita aloittamaan automaattisen tietojenvaihdon.

Sopimuksessa allekirjoittajat sitoutuvat aloittamaan automaattisen tietojenvaihdon vuonna 2017, jolloin vaihdetaan tilitietoja vuodelta 2016. Sopimuksen allekirjoittajien joukossa ovat kaikki Euroopan unionin jäsenvaltiot mukaan lukien Itävalta (vuodesta 2018), Kypros, Luxemburg ja Malta. Lisäksi mukana ovat muun muassa Bermuda, Brittiläiset Neitsytsaaret, Caymansaaret, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Liechtenstein ja Mansaari.

Sopimuksessa edellytetään, että osapuolet soveltavat Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n hyväksymää yhteisen automaattisen tietojenvaihdon mallia (Common Reporting Standard - CRS). Siinä finanssilaitokset ovat velvollisia tunnistamaan asiakkaansa ja näiden verotukselliset asuinvaltiot. Lisäksi välilliset omistajat eli erilaisia yhtiöitä tai yhteenliittymiä hallitsevat luonnolliset henkilöt tulee tunnistaa sovitussa laajuudessa.

Asiakkaan tunnistamiseen liittyy myös huolellisuusmenettely, jolla selvitetään asiakkaan todellinen asuinvaltio yhdenmukaisella tavalla kaikissa CRS:ää soveltavissa valtioissa ja oikeusalueissa. Yhdenmukaisen tunnistamisjärjestelmän ansiosta sekä finanssilaitosten että verohallintojen hallinnollista taakkaa voidaan minimoida.

Sopimuksen ansiosta Suomi saa automaattisesti laajasti tietoa siitä, mitä tuloja ja varoja Suomessa asuvilla henkilöillä on ulkomailla. Tämä vaikeuttaa huomattavasti mahdollisuuksia pitää tuloja verotuksen ulkopuolella.

Sopimus tulee sovellettavaksi vasta, kun Suomi on saattanut yhteisen automaattisen tietojenvaihdon mallin kansallisesti voimaan.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Antero Toivainen p. 02955 30098 

neuvotteleva virkamies Harri Joiniemi p. 02955 30105

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs