Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Verkostomessut 2013: Kannustava verkkotoiminnan regulaatio ja tasapainoiset palvelumarkkinat vievät sähkökatkot historiaan

Energiateollisuus ry

Verkostomessut 2013: Kannustava verkkotoiminnan regulaatio ja tasapainoiset palvelumarkkinat vievät sähkökatkot historiaan

Tiedote.
Julkaistu: 30.01.2013 klo 12:00
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Sähköverkkoihin tehtävät laajat investoinnit ja suurhäiriövalmiuksien ylläpito edellyttävät kannustavaa ja palkitsevaa verkkotoiminnan sääntelyä. Siinä on otettava huomioon koko toimintaketju, mukaan lukien palveluntuottajina toimivat verkonrakennusyhtiöt. Kun etukäteen avoimesti tiedetään tulevat investointimäärät ja pidetään suunnitelmista kiinni, markkinat voivat vastata kysyntään, saadaan uusia toimijoita ja uskalletaan ylipäänsä investoida myös resursseihin, Energiateollisuus ry:n (ET) johtava asiantuntija Pertti Lindberg totesi Verkostomessut 2013:n infossa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa keskiviikkona 30.1.

Sähkönjakelun luotettavuuden parantaminen edellyttää suuret verkkoinvestoinnit, joiden toteutus ei onnistu ilman verkonrakennusyhtiöitä eikä uusia tehokkaampia toimintamalleja. Myös suurhäiriövalmiudet ovat merkittävältä osalta nyt ja tulevaisuudessa palveluyhtiöitten varassa.

Energia-alan palveluntuotanto on edelleen nuori, mutta kehittyvä toimiala. Vuonna 2009 tehdyn Ostopalvelut –tutkimuksen mukaan palvelujen tarjoajia on useita ja erilaisia. Suomessa kehitys on ollut nopeaa ja edistyksellistä verrattuna muuhun Eurooppaan. Ruotsin kokemusten perusteella palvelukapasiteettia syntyy kysynnän kasvun myötä myös kaapeliasennukseen.

Mutta alalla on ollut myös ongelmia. Vuonna 2011 tehdyn Palveluverkostot –tutkimuksen mukaan tilaajalla eli sähköverkkoyhtiöillä on vahva lainsäädännön suoma monopoliasema, kun taas palveluntuottajina toimivat urakoitsijat ovat epähomogeeninen yritysryhmä. Markkinoilla on ollut epäluottamusta puolin ja toisin liittyen kilpailutukseen ja sopimusehtoihin. Tuloksena on ollut heikkoa laatua, aikatauluongelmia ja hukkakustannuksia. Ruotsissa koettiin samoja ongelmia viime vuosikymmenen lopulla.

– Ratkaisujen löytämiseksi kaikilta osapuolilta edellytetään aidosti yhteistyöpainotteista ja kokonaisvaltaista toimintatapaa, jolla kaikki voivat myös voittaa, Lindberg korostaa.

Nuorison kiinnostusta energia-alan tehtäviin pitää herättää kaikilla tasoilla

ET:n työmarkkinaskenaarion mukaan kolmannes energia-alan työvoimasta eläköityy 10 vuoden kuluessa. Ammattitaitoisen asentajakunnan saanti on heikentynyt viime vuosina – sama koskee myös työnjohto- ja esimieshenkilöitä. Tulevat ikäluokat pienevät, kilpailu uudesta työvoimasta kiristyy. Energia-alan pitää itse varmistaa osuutensa pätevästä työvoimasta.

Meidän on herätettävä nuorison kiinnostusta alaa kohtaan erilaisissa koulutus- ja nuorisotapahtumissa. Myös suora kouluyhteistyö on tärkeää. Oppilaitosyhteistyö ja oppisopimuskoulutus ovat osoittautuneet paikallistasolla erittäin tehokkaaksi tavaksi rekrytoida. Lisäksi tarvitaan harjoittelupaikkoja ja tutkintotyöaiheita kaikilla opinto- ja koulutustasoilla.

 

Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Pertti Lindberg, puh. 050 590 0529

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs