Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Venäläinen professori luennoi reaktoriteknologiasta Lappeenrannan yliopistossa

Venäläinen professori luennoi reaktoriteknologiasta Lappeenrannan yliopistossa

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 16:02
Julkaisija: Rosatom

Venäläinen ydinvoima-alan asiantuntija, professori Valeri Kolesov piti avoimen luennon venäläisestä nopeisiin neutroneihin pohjautuvasta innovatiivisesta ydinteknologiasta Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT). Kolesov toimii Venäjän kansallisen ydintutkimuksen MEPhI-yliopistossa ydinreaktoreiden kehitys- ja suunnitteluosaston apulaisprofessorina.

Nopeisiin neutroneihin pohjautuvat, suljetulla polttoainekierrolla toimivat reaktorit ovat tulevaisuuden ydinvoimateknologiaa. Tällä hetkellä Venäjän Belojarskin ydinvoimalaitoksella toimiva BN-800-reaktori on ainut tällä teknologialla toimiva reaktori maailmassa. Venäjä työstää edelläkävijämaana nopeisiin neutroneihin pohjautuvan teknologian hanketta.

Professori Kolesov keskittyi luennossaan kehitteillä ja tällä hetkellä toiminnassa olevien nopeiden ydinreaktoreiden päätyyppeihin sekä suljetun ydinpolttoainekierron -teknologian tuomiin etuihin. Luennon keskeisenä osana käsiteltiin Venäjän tärkeimpiä hankkeita: BREST-300 ja SVBR-100, joiden tärkeimmät tekniset parametrit ja toimintaperiaatteet käytiin läpi.

Luennoitsija korosti, että suljettu polttoainekierto muuttaa uraani 238:n energialähteeksi, minimoiden ydinjätteen määrän: “Koska ydinreaktio ei luo lainkaan kasvihuonekaasuja, 238U:sta voidaan tuottaa rajoittamaton määrä energiaa ilmastoa vahingoittamatta. Suljettu ydinpolttoainekierto ratkaisee useita ydinenergia-alan keskeisiä ongelmia, kuten käytetyn ydinpolttoaineen kasvun ja radioaktiivisen jätteen suuren määrän. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa voidaan käytännössä unohtaa ydinjätteen loppusijoittaminen, sillä nopean ydinreaktorin avulla tämän vaarallisen jätteen voi “polttaa”, laskien merkittävästi sen puoliintumisaikaa. Lisäksi, soveltamalla tätä teknologiaa käytettyä polttoainetta jälleenkäsittelemällä ja tuottamalla uutta MOX-polttoainetta, luonnollisesta uraanista saatava energia voidaan moninkertaistaa jopa satakertaisesti”, Kolesov sanoo.

Rosatomin pitkän aikavälin strategia vuodelle 2050 kattaa siirtymisen luontaisesti turvallisiin ydinvoimalaitoksiin, jotka käyttävät suljetulla polttoainekierrolla ja MOX-polttoaineella toimivia reaktoreita. Venäjän federatiivinen tavoiteohjelma olettaa ydinvoiman kattavan yllä mainittuna vuonna 45–50 % maan energiantuotannosta, ja määrän on tarkoitus nousta 70–80 %:iin vuosisadan loppuun mennessä.

Kolesov toimii apulaisprofessorina ydinreaktoreiden kehitys- ja suunnitteluosastolla, joka kouluttaa ydinturvallisuusalan, ydinvoimaloiden toimintavarmuus- ja reaktoriosastojen, sekä tutkimuslaitosten ja suunnitteluyhtiöiden asiantuntijoita. Hän saapui Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon tekniikan tohtori Juhani Hyvärisen kutsusta. Hyvärinen toimii LUT:n teknillisessä tiedekunnassa ydinvoimatekniikan mallinnuksen professorina.

Vuorovaikutus suomalaisten sekä venäläisten professorien ja opiskelijoiden kesken lisääntyy jatkuvasti. Suomalaisten opiskelijoiden kiinnostus opiskeluun Venäjällä kasvaa ja täten yliopistolla järjestetyssä professorien tapaamisessa keskityttiin myös yhteistyö- ja vaihto-opiskeluohjelmien kehitykseen.

 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) on yksi Suomen johtavista tiedeyliopistoista, joka on yhdistänyt tieteen ja liiketalouden aloja vuodesta 1969. LUT tunnetaan ydintekniikan insinöörikoulutuksestaan ja suurin osa suomalaisista ydinalan asiantuntijoista on valmistunut juuri Lappeenrannassa. http://www.lut.fi/

 

Kansallinen ydintutkimuksen yliopisto (MEPhI) on vuonna 1942 perustettu, Venäjän johtava ydinvoima-alan yliopisto. MEPhI yhdistää 11 korkeakoulua ja 13 keskiasteen oppilaitosta, joissa toimii yli 32 000 opiskelijaa sekä 1 500 professoria ja apulaisprofessoria. MEPhI tarjoaa yli 100 erilaista koulutusohjelmaa yli 25:lla eri osa-alueella. Yli 75 % yliopiston professoreista omaa tohtoritutkinnon. Lähes 30 % MEPhI:stä valmistuneista opiskelijoista on työssä valtion Rosatom-korporaatiossa. Tänä päivänä MEPhI kouluttaa opiskelijoita ja jatko-opiskelijoita Vietnamista, Indonesiasta, Jordanista, Turkista, Bangladeshista ja monista muista maista. www.mephi.ru/eng

 

Rosatom on Venäjän federaation valtiollinen korporaatio, joka toimittaa ydinalan perusteellisia palveluita globaalilla tasolla, aina uraanin rikastamisesta ydinvoimalaitosten rakentamiseen. Rosatom on maailman johtava uusien ydinvoimaloiden rakentaja, joka työstää tällä hetkellä yhteensä yhdeksän rakennushanketta Venäjällä ja 34 ulkomailla. Rosatomin globaali markkinaosuus uraanin rikastamispalveluissa on 36 % ja ydinpolttoaineiden valmistuksessa 17 %. www.rosatom.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs