Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Venäjän ja Euroopan yhteispelille tarvetta: talous ja ympäristö tasapainoon

Euroopan metsäinstituutti

Venäjän ja Euroopan yhteispelille tarvetta: talous ja ympäristö tasapainoon

Tiedote.
Julkaistu: 24.08.2015 klo 14:30
Julkaisija: Euroopan metsäinstituutti

”Kansainvälinen biotalousyhteistyö kokoaa eri maiden ja alueiden vahvuudet. Esimerkiksi Suomessa on korkeaa osaamista ja tutkimusta, sekä hyvät yhteistyöverkostot Venäjän kanssa”, näkee ministeri Kimmo Tiilikainen. ”Tässä suhteessa Euroopan metsäinstituutilla on tärkeä rooli tieteen ja osaamisen siltana Euroopan ja Venäjän välillä.”

Tänään järjestetyssä Euroopan metsäinstituutin (EFI) mediatilaisuudessa keskusteltiin biotalouden vaikutuksista Venäjän talouteen sekä Venäjän ja Euroopan välisestä yhteistyöstä. Ministeri Tiilikainen oli lähettänyt tilaisuuteen oman tervehdyksensä.

Pääministeri Sipilän hallitus on asettanut strategiseksi tavoitteekseen, että Suomi on bio- ja kiertotalouden sekä puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä vuoteen 2025 mennessä. Fossiilisten raaka-aineden korvaamisella uusiutuvilla ja metsäbiotaloudella on tässä keskeinen rooli.

”Yhteistyö biotaloudessa Euroopan ja Venäjän kesken tekee kaikista voittajia, sillä Euroopan erinomainen biotalousosaaminen ja Venäjän valtavat luonnonvarat täydentävät toisiaan”, toteaa Esko Aho. Aho on Euroopan metsäinstituutin strateginen neuvonantaja Venäjä–Eurooppa-asioissa. ”Viidennes maailman metsistä sijaitsee Venäjällä, mutta niitä ei tällä hetkellä käytetä tehokkaasti Venäjän talouden, teknologian ja yhteiskunnan uudistamiseen. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa unohtaa Venäjän metsiä – ei Euroopalla, eikä Venäjällä”, Aho jatkaa.

EFIn johtaja Marc Palahín mukaan tiede tarjoaa neutraalin ja luontevan väylän Euroopan ja Venäjän yhteistyölle. ”Yhteistyötä tarvitaan, sillä jos maapallon asukasluku kasvaa kolmanneksen, kasvaa ruoan tarve 70 %. Biotalous on yksi keino minimoida ympäristölle ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja. Sen avulla saavutamme myös vaurautta ja talouskasvua.”

Venäjän talous on sidoksissa öljyn hintaan. ”Venäjän talous laskee öljyn hinnan mukana. Kasvuun ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan uusia talouden muotoja, ja niitä tarvitaan pian”, apulaisjohtaja Lauri Hetemäki EFIstä toteaa. 

Euroopan metsäinstituutilla on useita jäsenorganisaatioita Venäjällä. EFI järjestää toistamiseen Young Leadership Programme -koulutuksen venäläisille ja Venäjällä toimiville lupaaville johtoasemiin tähtääville biotalousosaajille. ”Panostamme tulevaisuuteen kouluttamalla osaajia.” toteaa Marc Palahí.

 

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt: Anu Ruusila, viestintäjohtaja anu.ruusila@efi.int

 

Lauri Hetemäen esitys ’Venäjän biotalouden kehitys ja ilmastonmuutos’ www.efi.int/files/images/events/2015/hetemaki_media_event_helsinki_fi_21.8.2015.pdf

-----------------------------------------------------------

Euroopan metsäinstituutti (EFI) toimii tutkimuksen ja politiikan teon rajapinnassa ja  tuottaa puolueetonta tietoa eurooppalaisen päätöksenteon tueksi. EFI on kansainvälinen organisaatio, jolla on viisi aluetoimistoa eri puolilla Eurooppaa sekä päämaja Joensuussa. Henkilöstöä on 120 henkilöä, joista 50 Joensuussa. Instituutin vuosittainen budjetti on n. 12 miljoonaa euroa.

www.efi.int

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs