Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Vauhtia biotalouden kehitykseen

Uusiutuva metsäteollisuus-osaamisklusteri

Vauhtia biotalouden kehitykseen

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2012 klo 11:30
Julkaisija: Uusiutuva metsäteollisuus-osaamisklusteri

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterille kolme uutta toimenpidekokonaisuutta

Suomalaisen metsäteollisuuden suurimmat kasvumahdollisuudet nähdään biotaloudessa, kuten bioenergiassa ja biopolttoaineissa, mutta myös biopohjaisessa kosmetiikassa ja lääkkeissä, torjunta-aineissa ja erilaisissa biomateriaaleissa, joista esimerkkinä komposiittituotteet. Kun paperi- ja selluteollisuus ja perinteinen mekaaninen puunjalostusteollisuus eivät enää riitä teollisuuden kasvuun Suomessa, puuvaroja on vapautunut biomassaan pohjautuvien innovaatioiden ja liikeideoiden tuottamiseen perinteisten tuotteiden rinnalle.

”Koivusokeri Xylitol tai kolesterolia alentavat Benecol ovat jokaisen tuntemia esimerkkejä biopohjaisista tuotteista, joita tarvitaan lisää. Modernilla tervanpoltolla, eli pikapyrolyysillä, saadaan bioöljyjä paitsi korvaamaan polttoaineita, myös teollisuuden öljypohjaisia kemikaaleja. Puupohjaisilla tuotteilla voidaan korvata jo nyt kustannuskykyisesti paljon biohajoamattomia ja uusiutumattomia tuotteita kaikkialla teollisuudessa; jatkossa ne ovat todennäköisesti huomattavasti kilpailukykyisempiä”, sanoo innovaatiojohtaja Johanna Väyrynen Lappeenrannasta.

Biotalous muodostaa Suomen bruttokansantuotteesta yli puolet viimeistään vuonna 2040, arvioidaan Työ- ja Elinkeinoministeriön Kohti biotaloutta -julkaisussa vuodelta 2011. Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan julkisen sektorin on tehtävä aktiivisesti töitä muutoksen toteuttamiseksi. Siksi Osaamiskeskusohjelman Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri lanseeraa kolme uutta toimenpidekokonaisuutta, jotka tukevat muutosta. Niiden avulla etsitään uusia, kysyntälähtöisiä tuotteita ja niiden kaupallistajia, kehitetään toimintamallia biotalouden kasvuyrityksille ja järjestetään valtakunnallinen kiertue, jossa esitellään metsäbiotalousalan mahdollisuuksia yrittäjille, tutkijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.

”Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterin rooli on tukea pk-yrityksiä ja verkottaa eri toimijoita. Nyt tarvitaan toimialat ylittävää yhteistyötä ja uusia toimijoita toteuttamaan muutosta, jolla saadaan täytettyä biotalouskonversion synnyttämät uudet ekologiset lokerot”, sanoo kehitysjohtaja Petri Nyberg Jyväskylästä.

Mukana Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterissa ovat Jyväskylän osaamiskeskus, Kaakkois-Suomen osaamiskeskus, Kokkolan seudun osaamiskeskus, Measurepolis-Kajaani mittaustekniikan osaamiskeskus, Mikkelin seudun osaamiskeskus ja Pohjois-Karjalan osaamiskeskus.

Lisätietoa Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterista:
Klusterin osaamissisällöt:
Kehitysjohtaja Petri Nyberg
Jyväskylä Innovation Oy
Puh. +358 40 746 7952
petri.nyberg(at)jklinnovation.fi

Klusterin koordinaatio:
Uusiutuva metsäteollisuus -klusteri
Innovaatiojohtaja Johanna Väyrynen
Wirma Lappeenranta Oy
Puh.+358 40 522 0856
johanna.vayrynen(at)wirma.fi

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Päivi Piispa, Viestintätoimisto Positivo Oy, puh. 040 515 8835, paivi.piispa@positivo.fi

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri lyhyesti:
Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri tukee suomalaisen metsäteollisuuden uusiutumista. Se auttaa alan toimijoita tuomaan uusia ratkaisuja perinteisten tuotteiden rinnalle kilpailukyvyn lisäämiseksi ja pk-yritysten kasvun vauhdittamiseksi. Klusteriohjelman toteutukseen osallistuu kuusi osaamiskeskusta; Jyväskylä, Kaakkois-Suomi, Kokkola, Mikkeli, Measurepolis-Kajaani sekä Pohjois-Karjala. Toimintaa koordinoi Wirma Lappeenranta Oy. http://www.fifcluster.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs