Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Valtiovarainministeriö julkistaa uusia data-avauksia Avoin Suomi -messuilla 15.-16.9.

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö julkistaa uusia data-avauksia Avoin Suomi -messuilla 15.-16.9.

Tiedote.
Julkaistu: 12.09.2014 klo 15:19
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö esittelee Avoin Suomi -messuilla valtion talousdatan avaamista jatkokäyttöön. Messuilla kerrotaan myös Avoimen tiedon ja Avoimen hallinnon ohjelmien etenemisestä ja niiden uusista aloitteista. Ohjelmien tavoitteena on edistää julkisen hallinnon toiminnan ja tiedon avaamista. Avoimen tiedon edistämiseen keskittyvät messut järjestetään 15.-16. syyskuuta Wanhassa Satamassa Helsingissä.

Avoin tieto on julkista dataa, jota kuka tahansa voi käyttää vapaasti eri tarkoituksiin luvallisesti ja maksutta. Avointa dataa pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan aina koneluettavassa muodossa, jotta sitä olisi helppo jatkokäyttää.

Julkisia tietoja avaamalla luodaan uusia mahdollisuuksia muun muassa liiketoiminnalle, kansalaisvaikuttamiselle, hallinnon tehostamiselle sekä koulutukselle ja tutkimukselle.

Avoindata.fi-portaali hallinnon tiedon jakamisen alustaksi

Avoimen tiedon ohjelma edistää julkisen hallinnon tietovarantojen avaamista ja avattujen tietovarantojen käyttöä. Messuilla julkistetaan uusi dataportaali ja kerrotaan avoimeen dataan perustuvien palvelujen kehittämisympäristöstä, JulkICT Labista. 

Maksuton portaali avoindata.fi kokoaa julkishallinnon avattujen tietovarantojen kuvaukset ja saavutettavuustiedot. Avoindata.fi edistää hallinnon avointen tietovarantojen löytyvyyttä ja käyttöä, toiminnan läpinäkyvyyttä ja vähentää päällekkäistä tiedonkeruuta ja -tuotantoa. Avoindata.fi:hin on mahdollista koota tietoja automaattisesti muista lähteistä, esimerkiksi kunnallisista dataportaaleista. Portaalin on toteuttanut Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Messuilla esitellään myös suositusluonnos julkisen hallinnon avoimen tietoaineiston käyttöluvasta (JHS-suositus). Suositus tulee helpottamaan julkishallinnon avointen tietoaineistojen uudelleenkäyttöä ja yhtenäistämään käytäntöjä. Päätös suosituksesta tehdään julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTAssa tänä syksynä.

Uusien avointa dataa hyödyntävien palveluinnovaatioiden kehittämistä  kokeillaan JulkICT Labissa. Lab on vapaasti käytettävissä oleva palvelukehittämisen alusta, joka tarjoaa kehittämisympäristön ja työkalut.

Valtion budjetti- ja talousdataa koneluettavaksi

Valtiovarainministeriö avaa osana Avoimen tiedon ohjelmaa valtion talousarvioesitykset eli budjetit koneluettavaan muotoon xml- ja csv-tiedostoina. Kaikki valtion budjetit tuotetaan tästä eteenpäin koneluettavassa muodossa budjetti.vm.fi -sivustolle, ensimmäisen kerran jo tänä vuonna.

Hallituksen talousarvioesitys ensi vuodelle julkistetaan 15.syyskuuta. Koneluettavana tiedosto julkaistaan 36 tuntia sen jälkeen. Ensi vuoden valtion budjetti on myös aineistona tämän vuoden avoimen datan innovaatiokilpailussa Apps4Finland 2014.

Myös valtion raportointipalvelu Netran tietoja on nyt saatavissa csv-muodossa, ja niitä voi hyödyntää avoimen datan sovelluksissa. Linkit tietoaineistoihin ovat metatietoineen Avoindata.fi-portaalissa.

Avoimen hallinnon kumppanuushanke toivoo kansalaisyhteiskunnan panosta

Suomi liittyi viime vuonna kansainväliseen Avoimen hallinnon kumppanuusohjelmaan, Open Government Partnershipiin. Kuluvan kaksivuotiskauden teemoja ovat avoin toiminta, selkeä kieli, avoin tieto ja hallinto mahdollistajana.

Seuraavan kaksivuotiskauden suunnittelu on käynnissä, ja uuden toimintasuunnitelman ja uuden toimintasuunnitelman tekoon toivotaan ideoita kaikilta yhteiskunnan eri toimijoilta, erityisesti kansalaisilta.

Avoin Suomi -messuille osallistuu muun muassa julkisen hallinnon toimijoita, kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä. Tapahtuma on loppuunmyyty, mutta sitä voi seurata verkkolähetyksenä osoitteessa avoinsuomi2014.fi.

Lisätietoja:

Avoimen tiedon ohjelma ja JHS-suositus: Anne Kauhanen-Simanainen, puh. 02955 30043

Avoimen hallinnon ohjelma: Johanna Nurmi, puh. 02955 30171

Avoindata.fi ja JulkICT Lab: Mikael Vakkari, puh. 02955 30053

Valtion budjettidata: Johanna von Knorring, puh. 02955 30232  ja Erno Kyttänen, puh. 02955 30249

Valtion raportointipalvelu Netra: Pekka Harmaala, Valtiokonttori, puh. 0295 50 3312

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs