Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Valtiovarainministeri Urpilainen: Tasapainoisessa budjetissa sekä kasvutoimia että tasapainotusta

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Urpilainen: Tasapainoisessa budjetissa sekä kasvutoimia että tasapainotusta

Tiedote.
Julkaistu: 17.09.2013 klo 12:30
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Vuoden 2014 talousarvio on valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan työtä ja kasvua vahvistava budjetti, joka samalla tasapainottaa valtiontaloutta oikeudenmukaisella tavalla. Yhdessä vuoden kolmannen lisätalousarvion kanssa ne muodostavat keskeisen osan talouspolitiikan kokonaisuudesta.

-          Esityksessä tuetaan voimakkaasti yritysten mahdollisuuksia kasvaa ja työllistää. Yhteisövero esitetään laskettavaksi 20 prosenttiin, joka vähennykset huomioon ottaen on efektiivisesti Ruotsin veroa vastaava taso. Osinkoverotuksen uudistuksella kannustetaan yrityksiä sijoittamaan voittonsa uuteen tuotantoon ja innovaatioihin, ei jakamaan niitä voittoina omistajille. Hallituksen kunnianhimoinen kasvurahoitusohjelma puolestaan varmistaa, että uusia yrityksiä ja ideoita syntyy tässä maassa jatkossakin. Yhdessä yksityisen sektorin rahan kanssa kasvurahastojen yhteenlasketun pääoman arvioidaan nousevan lähemmäs miljardiin euroon muutaman lähivuoden kuluessa, valtiovarainministeri aloitti puheensa talousarvion lähetekeskustelussa eduskunnalle.

-          Samalla hallitus panostaa työhön ja hyvinvointiin. Heikoimmista pidetään huolta tekemällä sosiaalietuuksien indeksikorotukset täysimääräisinä. Opintotuki sidotaan indeksiin ensi vuoden syksystä lukien. Myös osatyökykyisten työllistämiseen panostetaan ensi vuonna. Lisäksi nuorisotakuuseen ja koulutuksen saatavuuteen laitetaan lisäpanostuksia, ministeri jatkoi.

Ensi vuoden budjettiesitys on suuruudeltaan 53,9 miljardia euroa. Vaikka se on yli miljardin pienempi kuin kuluvan vuoden budjetti, on esitys 6,7 miljardia euroa alijäämäinen. Urpilainen totesi, että Suomessa on eletty yli varojen ja tällä hallituksella on kipeä tehtävä kuroa tuota vajetta umpeen.

-          Velan määrä on nyt nousemassa lähes 100 miljardiin. Se ei ole kestävä tie. Esitykset merkittävästä lisävelanotosta eivät ole sen vastuullisempia kuin esitykset äärimmäisistä leikkauksista. Hallituksen tie on kultainen keskitie. Pidämme velkasuhteen taittamisesta kiinni, mutta emme halua omilla toimillamme pahentaa taantumaa. Me tulemme jatkamaan työn ja kasvun tukemista, ministeri Urpilainen painotti.

Vuoden 2013 kolmas lisätalousarvio sisältää nopeasti työtä ja kasvua tukevia toimenpiteitä, joilla halutaan saada yhä useampi suomalainen töihin. Satsaukset homekoulujen korjaamiseen, Helsinki-Vantaan lentokentän laajentamiseen sekä teiden, siltojen ja ratojen kunnossapitoon työllistävät. Lisätalousarviossa panostetaan työhön ja kasvuun 389 miljoonaa euroa. Se on Urpilaisen mielestä merkittävä panostus. Hän pitää Suomen teollisuuden tilannetta vaikeana. 

-          Saimme eilen kuulla Rauman telakan ikävistä uutisista ja siksi on hyvä kertoa, mitä hallitus on tehnyt teollisuuden ja viennin toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tällä vaalikaudella hallitus on tukenut teollisuuden toimintaedellytyksiä yhteensä yli miljardilla eurolla.  Olemme lisänneet Finnveran riskinottokykyä, uudistaneet viennin rahoituksen luottomuotoisella rahoitusmallilla ja ottaneet käyttöön T&K- ja kasvukannustimet. Olemme tehneet yli 70 miljoonan investoinnit meriteollisuuteen muun muassa innovaatiotuen kautta sekä päättäneet kansallisesta toimintaohjelmasta rikkidirektiivin haittavaikutusten minimoimiseksi. Muutoksia on tehty lisäksi voimalaitosveroon, yhteisöveroon, tonnistoveroon ja energiaveroleikkuriin. Hallitusta ei siis voi syyttää toiminnan puutteesta, kertasi valtiovarainministeri Urpilainen.

-          Hallituksen viime viikolla eduskunnassa esittelemä rakennepaketti on kolmas tärkeä pilari talouspolitiikan kokonaisuudessa. Vaikka uudistuksilla on sekä menoja pienentäviä että niitä lisääviä vaikutuksia, meidän tulisi muistaa uudistusten suuri linja: työn tekemisen lisääminen ja työn edellytysten parantaminen. Rakennepoliittiset toimet varmistavat tulevan budjettipolitiikan liikkumavaran sekä talouden pitkän aikavälin potentiaalin kehittymisen. Vaikka tänään keskustelemmekin ensi vuoden budjetista ja uudesta lisäbudjetista, eivät ne olisi yhtä vaikuttavia ilman palapelin muita osia, päätti ministeri Urpilainen puheensa lähetekeskustelussa.

Lisätietoja: valtiovarainministerin erityisavustaja Ville Kopra, p. 040 826 1358

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs