Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Valtiovarainministeri Urpilainen: Suomi tarvitsee työllisyyssopimuksen

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Urpilainen: Suomi tarvitsee työllisyyssopimuksen

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2013 klo 17:02
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen haluaa jatkaa kehyspäätöksen ja lisätalousarvion edustamalla työlinjalla päätettäessä seuraavista talousratkaisuista syksyllä. Eduskunnassa kehysselonteon palautekeskustelussa puhunut Urpilainen esittää työllisyyssopimusta.

- Tarvitaan työllisyyssopimus, jossa sovitaan maltillinen työmarkkinaratkaisu, elinkeinoelämä sitoutuu työllistämään, hallitus tukee ratkaisua ja lisäksi päättää nopeasti työllisyyteen vaikuttavista toimista, ministeri Urpilainen sanoi puheessaan.

Urpilainen näkee taloustilanteen vaikeana. Suomea kohtaava kolmoishaaste suhdannetilanteen, rakennemuutoksen sekä julkisen talouden kestävyysvajeen muodossa edellyttää toimenpiteitä. Ajankohtaisin haaste on työllisyys.

- Kehyspäätöksessä laskimme yhteisöveroa 20 prosenttiin. Tämä tehtiin, jotta suomalaiset yritykset voisivat työllistää, investoida ja kasvaa. Vahvistimme nuorisotakuuta 10 miljoonalla eurolla. Lisäksi panostimme kasvurahastojen kautta informaatio- ja kommunikaatioaloille ja siemenvaiheen yrityksiin. Lisätalousarviossa satsasimme telakoihin, ministeri kertasi.

Hallitus pitää kiinni velkaantumisen taittamisesta. Urpilainen muistutti, että tämä tehdään mahdollisimman oikeudenmukaisella tavalla.

- Me emme leikkaa perusturvaa, vaikka sopeutamme kehyspäätöksessä entisen lisäksi 600 miljoonalla eurolla valtiontaloutta. Tasapainotusta ei tehdä heikoimpien kustannuksella. Sen sijaan pienituloisimpien verotusta kevennetään ja kehysratkaisun päätökset kokonaisuudessaan lievästi jopa kaventavat tuloeroja, jatkoi ministeri Urpilainen.

Rakenneuudistuksissa on edettävä Urpilaisen mukaan aiempaa ripeämmin. Erityistä huomiota hän haluaa kiinnittää ikääntyneiden työntekijöiden asemaan. Hän muistuttaa, että työllisyysasteen kannalta erityisen pulmallinen on juuri ikääntyneiden asema. Urpilainen pitää itsestään selvänä, että työllisyys on nostettava kaikissa toimissa tärkeimmäksi tavoitteeksi.

- Kuten kehyspäätöksessä ja uusimmassa lisätalousarviossa, myös tulevissa ratkaisuissa kaikki paukut on laitettava työllisyyteen. Työllisyysaste on tärkein mittari. Työllä turvataan toimeentulo ja kammetaan Suomi ylös kuopasta. Tähän tarvitaan työllisyyssopimusta. Mukaan tarvitaan myös työmarkkinajärjestöt. Kokoavan, maltillisen, vakautta ja ennakoitavuutta lisäävän ratkaisun tarve ei ole kadonnut. Se on kenties entisestään kasvanut. Järjestöjen tulisikin löytää polku takaisin yhteiseen pöytään rakentamaan työllisyyssopimusta. Se olisi kansakunnan etu, sanoi ministeri Urpilainen puheensa lopuksi kehysselonteon palautekeskustelussa  eduskunnassa.

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs