Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Valtiovarainministeri Urpilainen Kiinassa: Yhteistyötä veronkierron torjunnassa

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Urpilainen Kiinassa: Yhteistyötä veronkierron torjunnassa

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2013 klo 13:36
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tapasi Pekingissä Kiinan valtiovarainministeri Lou Jiwein. Keskustelussa nousi esille Kiinan ja Euroopan taloustilanteen lisäksi yhteinen huoli veronkierrosta.

Urpilainen kertoi Suomen aktiivisuudesta kansainvälisen veronkierron torjunnassa, automaattisen verotietojen vaihdon edistämisessä sekä yritysten verojen välttelyn estämisessä.

- Valtiot menettävät valtavia määriä verotuloja, kun rahaa piilotetaan veroparatiiseihin. Tämän vuoksi totesin, että veronkierron torjunnassa Suomen ja Euroopan on luontevaa tehdä yhteistyötä myös Kiinan kanssa. Nyt tarvitaan eettistä markkinataloutta, jossa ei ole sijaa veroparatiiseille, Urpilainen sanoi.

- Kerroin ministeri Jiweille, että Suomi arvostaa Kiinan ja muiden G20-maiden veronkierron vastaista työtä. Totesin, että myös EU:n valtiovarainministerit keskustelivat syyskuussa tiekartasta, jonka G20-johtajat olivat pyytäneet OECD:n pääsihteeriltä ja joka valmistui tässä kuussa. Veronkierron vastaisessa työssä on hyödynnettävä momentum, joka on nyt saavutettu.

Automaattinen verotietojen vaihto toimimaan vuonna 2014

Urpilainen nosti esiin automaattista verotietojen vaihtoa koskevan sopimuksen, jonka Kiina allekirjoitti OECD:ssä.

- Monenkeskinen sopimus automaattisesta verotietojen vaihdosta on tehokas väline. Kiittelinkin ministeriä siitä, että Kiina allekirjoitti sopimuksen muutama viikko sitten. Totesin, että Suomi kannustaa allekirjoittaneita maita myös ratifioimaan sopimuksen pikaisesti, Urpilainen sanoi.

- Lisäksi keskustelimme hallinnollisista järjestelyistä, joiden avulla automaattinen verotietojen vaihto saadaan toimimaan käytännössä. Totesin, että Suomi haluaa saada globaalin standardin eli toimintamallin valmiiksi vuoden 2014 aikana, Urpilainen totesi.

Monikansallisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu ongelma

Automaattisen verotietojen vaihdon lisäksi Urpilainen peräänkuulutti kansainvälisiin verosääntöihin muutoksia, joilla voidaan puuttua monikansallisten yritysten verojen välttelyyn.

- Kansalliset verolait on päivitettävä siihen todellisuuteen, että yritykset toimivat globaalisti. Tällä hetkellä ongelmana on veropohjan rapautuminen, kun yritykset siirtävät voittoja maasta toiseen, jolloin veroja ei tarvitse maksaa siellä, missä voitot tapahtuvat.

- Tämän vuoksi kiittelin G20-valtiovarainministerien OECD:ltä tilaamaa suunnitelmaa. Tänä kesänä valmistunut ns. BEPS-toimintasuunnitelma tähtää siihen, että myös suuryritykset maksavat oman reilun osuutensa veroista. Keinoina on mm. siirtohinnoittelun vikojen korjaaminen ja avoimuuden lisääminen yritysten maakohtaisella raportoinnilla.

Lisätietoja: valtiovarainministeri virkamiessihteeri Kaisa Korhonen, p. 050 590 7602

Liitetiedostot

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs