Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen: Vanhusten yksinäisyyteen puututtava

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen: Vanhusten yksinäisyyteen puututtava

Tiedote.
Julkaistu: 16.11.2013 klo 16:14
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen haluaa nostaa esiin vanhusten ja ikäihmisten yksinäisyyden. Urpilaisen mukaan aihe on usein vaiettu, vaikka yli kolmasosa yli 75-vuotiaista kärsii yksinäisyydestä. Urpilainen puhui lauantaina Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton edustajakokouksessa Tampereella.

– Yksinäisyydestä ei ole helppo puhua. Se on kuitenkin tärkeä ongelma, johon on puututtava monien tahojen yhteistyöllä, Urpilainen sanoi.

Urpilaisen mukaan liian usein suomalaisessa keskustelussa vanhuus ja ikääntyminen nähdään vain ongelmana.

– Meidän tulisi muistaa, että pidempi elinaika on keskeinen hyvinvointivaltion saavutus. Mikä on arvokkaampaa kuin saada kaikille, taustaan ja varallisuuteen katsomatta, muutama vuosi lisää aikaa elää?, Urpilainen sanoi.

Urpilaisen mukaan yksinäisyyteen voidaan puuttua esimerkiksi järjestöjen tekemän työn sekä julkisen sektorin toimenpiteiden avulla. Esimerkkinä näistä ovat Vallin Etsivä Mieli -hanke sekä heinäkuussa voimaanastunut vanhuspalvelulaki, joka ottaa ikäihmisen yksinäisyyden huomioon.

Urpilainen haluaisi myös koulut mukaan talkoisiin.

– Kun suomalainen yhteiskunta ikääntyy, tarvitsemme lisää käsipareja työhön vanhusten ja lähimmäistemme hyväksi. Tulisi harkita, voitaisiinko kouluja ja oppilaitoksia tukea ottamaan itselleen esimerkiksi vanhuskummeja, Urpilainen esitti.

–  Kummit voisivat olla ikäihmisiä, joita oppilaat kävisivät tapaamassa tai jotka olisivat silloin tällöin mukana koulutyössä. Kokemus olisi varmasti yhteisöllisyyttä vahvistava molemmin puolin. Opettajat voisivat olla tässä työssä edelläkävijöitä, yhdessä järjestöjen kanssa, Urpilainen sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja Matti Niemi 045 679 1717

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs