Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Väitös: Viestintä kansainvälisissä virtuaalisissa projektitiimeissä

Oulun yliopisto

Väitös: Viestintä kansainvälisissä virtuaalisissa projektitiimeissä

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2016 klo 08:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tämä monitieteinen tutkimus yhdistelee informaation prosessoinnin teoriaa, tietojohtamista ja luottamustutkimusta globaalien tuotekehitysprojektien viestinnän tarkastelussa. Tuotekehitys tapahtuu yhä useammin globaaleissa projekteissa, joissa työskennellään organisatorisesti ja maantieteellisesti hajautuneesti, jolloin suuri osa viestinnästä tapahtuu ICT:n välityksellä. Onnistunut viestintä on usein vaikeaa, koska projektit toimivat vaativissa, alati muuttuvissa ja monimutkaisissa ympäristöissä. Tyypillisesti projektin aikana pitää pystyä viestimään suuri määrä tietoa ja välittämään osaamista eri toimijoiden välillä.

Viestintäprosessissa liikkuu informaatiota, joka on tiedon ja osaamisen raaka-ainetta. Jotta tietoa ja osaamista olisi mahdollista hyödyntää, on tärkeää ymmärtää virtuaalisten tuotekehitysprojektien viestintäprosesseja.

Tulokset osoittavat, että organisaatio- ja yksilötason luottamusta tarvitaan ja luottamuksen eri lajeilla on erilainen vaikutus viestintään. Tutkimus nostaa myös esille projektin eri vaiheiden erilaiset viestintätarpeet, jotka huomioimalla voidaan kasvattaa virtuaalisten projektien kyvykkyyttä. Yksilötasolla tarvittavat virtuaaliset viestintätaidot ovat ammatillinen sekä riittävä projektissa käytettävä kielitaito, kulttuurien tuntemus ja herkkyys, kuuntelemisen taito, vastuullisuus, vahvat ICT:n käyttö- ja mediataidot sekä e-mail etiketti.

Tutkimus on merkittävä, koska virtuaalinen projektiperustainen globaali työ lisääntyy ja etätyön tarve tulee kasvamaan. Näin ollen virtuaalisten viestintätaitojen tunnistaminen osana tietojohtamisen strategiaa tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Tutkimus on aidosti monitieteinen: väitöskirja on tehty tuotantotaloudella, mutta väittelijä on humanistitaustainen ja opettaa tällä hetkellä informaatiotutkimusta ja viestintää tuntityönä yliopistossa. Väitöskirjan teoriapohja on myös monitieteinen ja yhdistää harvinaisella tavalla projektitutkimusta, tietojohtamista ja viestinnän teoriaa.

- - -

Filosofian maisteri Päivi Lohikoski väittelee Oulun yliopistossa 29.4.2016. Tuotantotalouden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Information processing in global virtual NPD projects (Viestintä kansainvälisissä virtuaalisissa tuotekehitysprojekteissa). Vastaväittäjinä toimivat professori Hans Georg Gemuenden (Technical University Berlin, Saksa) ja Consultant (free-lance) Atte Kinnula (Terävä Consulting). Kustoksena toimii professori Jaakko Kujala. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Päivi Lohikoski

Syntymäaika ja -paikka: 1974 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1993, Karjasillan lukio

Nykyinen työpaikka:
Freelancer, Directora
044 572 5584

Tiedekunta ja laitos:
Teknillinen tiedekunta, tuotantotalous
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
paivi.lohikoski@directora.fi
044 572 5584

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1183-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs