Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Väitös: Diskursiiviset käytännöt heijastavat organisaation jäsenten identiteettejä ja valta-asetelmia

Oulun yliopisto

Väitös: Diskursiiviset käytännöt heijastavat organisaation jäsenten identiteettejä ja valta-asetelmia

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2014 klo 12:56
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa on tutkittu diskursiivisia käytäntöjä osana muutosprosessia. Koska organisaation muutos tapahtuu suurelta osin keskustelun ja puheen kautta, on oleellista että diskursiiviset käytännöt huomioidaan muutoksen johtamisessa.

Väitöskirjan mukaan diskursiivisissa käytännöissä heijastuvat ihmisten identiteetit ja valtasuhteet. Esimerkiksi organisaatiossa voi olla muodostunut kirjoittamattomia sääntöjä siitä, kuka voi puhua tietyissä tilanteissa tai siitä, millaisia sanoja asioista voidaan käyttää jotta ne hyväksytään. Näiden usein piilevien merkityksien tunnistaminen ja hyödyntäminen voi olla ratkaisevaa organisaation muutoksen onnistumisen kannalta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin mm. strategiatekstin roolia muutoksessa. Vaikka strategiateksti on ensisijaisesti kirjallinen ilmaus tavoitteista, tutkimuksessa todettiin että se on myös diskursiivinen käytäntö joka heijastaa organisaation jäsenten identiteettejä ja niiden välisiä valta-asetelmia. Esimerkiksi strategisten tavoitteiden järjestys voi olla opittu käytäntö, joka samalla paljastaa organisaation sisäisten intressiryhmien välisen hierarkian. Tuttujen käytäntöjen yllättävä muutos voi aiheuttaa työntekijöissä vastustusta, erityisesti jos koetaan, että vallitsevat valtasuhteet voivat muuttua.

- - -

Kauppatieteiden maisteri Noora Jansson väittelee Oulun yliopistossa 19.9.2014. Johtamisen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Discursive practices in organizational change (Diskursiiviset käytännöt organisaation muutoksessa). Vastaväittäjänä toimii professori Eero Vaara (Hanken Svenska handelshögskolan, Helsinki) ja kustoksena professori Vesa Puhakka. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Arina-salissa (TA 105) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Kauppatieteiden maisteri Noora Jansson

Tiedekunta ja laitos:
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, johtaminen ja kv-liiketoiminta
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 753 2917, noora.jansson@gmail.com

Oppiaine: Johtaminen

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0522-9

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs