Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Uutuuskirja Kreikan kriisistä ja velan historiasta julki tiistaina

Into Kustannus

Uutuuskirja Kreikan kriisistä ja velan historiasta julki tiistaina

Tiedote.
Julkaistu: 19.02.2015 klo 14:45
Julkaisija: Into Kustannus

"Velkatohtorit: Kuinka Eurooppa unohti historian ja oppi rakastamaan talouskuria" julkaistaan tiistaina 24.2. klo 15:30 Rosebudin Makkaratalon kirjakaupassa (City center, Kaivokatu 8, Helsinki). Haastattelussa kirjan kirjoittajat Mikko Remes ja Matti Ylönen, tervetuloa! Katso videotraileri.

VELKATOHTORIT valaisee ennennäkemättömällä laajuudella Kreikan velkakriisiä ja kytkee nykytilanteen globaaliin velan politiikkaan 1920-luvun Saksan velkakriisistä lähtien. Kirjaa varten tehtiin yli 50 haastattelua kuudessa eri maassa.

Kreikkaa on vaadittu pitämään kiinni tekemistään velkasopimuksista. Samalla EU on sivuuttanut kriisin hoidossa omien perussopimustensa ihmisoikeuslinjaukset ja kaikkien jäsenmaiden allekirjoittaman Euroopan sosiaalisten oikeuksien peruskirjan.

Matti Ylönen toteaakin, että ”Toisen maailmansodan jälkeen mittavista velkahelpotuksista hyötyneen Saksan kriisipolitiikka rikkoo YK:n vastuullisen lainaamisen periaatteita, jotka Saksa allekirjoitti vuonna 2012.”

Moni Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtokuntaedustaja varoitti budjettikuripolitiikan katastrofaalisista seurauksista jo vuonna 2010. Heitä ei kuunneltu.

Kirjaan tehtiin haastatteluja Kreikassa muun muassa Kreikan yleisradioyhtiössä ERTissä yönä, jolloin kanava lakkautettiin. 

Mikko Remes sanoo puolestaan, että "Kreikan poliittinen ja taloudellinen järjestelmä kaipasivat merkittäviä uudistuksia, mutta maahan pakotetut kohtuuttomat leikkaukset eivät ole parantaneet tilannetta. Vaaditut talousluvut ovat olleet liian kovia ja epärealistisia. Korruptiota vähentävillä uudistuksella sen sijaan olisi varmasti myös kreikkalaisten enemmistön tuki."

Kreikan parlamentista on tehty kriisin aikana kumileimasin. Esimerkiksi vuonna 2012 runnottiin läpi 800 sivun lakipaketti yhdellä päätöksellä. Vastuullisen lainaamisen periaatteet velvoittavat kunnioittamaan velallismaiden parlamentteja kriisitoimissa.

”Menneet kriisit näyttivät IMF:lle, miten suuria ongelmia syntyy kun runnotaan läpi esimerkiksi suuria yksityistämisiä vastoin kansan tahtoa. EU:n velkapolitiikassa nämä opit eivät näy”, Ylönen toteaa.

Euroopan unioni on luvannut budjettikurin nostavan Kreikan jaloilleen vuosi vuoden jälkeen. Tuloksena on ollut massatyöttömyys, terveydenhuollon romahdus ja taloudellisesti järjettömiä yksityistämisiä samalla, kun konkurssitalous niittää kreikkalaisia yrityksiä.

VELKATOHTORIT esittelee myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi Euroopan investointipankin lainahanojen avaamista on ehdotettu jo pitkään, mutta tämä Syriza-puolueenkin esillä pitämä ajatus ei ole saanut vastakaikua.

Mikko Remes jakaa aikansa yhteis­kunnallisten kysymysten ja elokuvan välillä. Hän toimi neljä vuotta DocPoint­ dokumenttielokuvafestivaalin katalogin päätoimittajana ja on työskennellyt freelance-toimittajana.

Matti Ylönen tutkii yritysten verosuunnittelun politiikkaa, ja on aiemmin kirjoittanut kirjoja muun muassa Maailmanpankin ja IMF:n velkapolitiikasta, veroparatiiseista sekä konsulttien roolista suomalaisessa politiikassa.

KIRJAN TIEDOT:
Matti Ylönen & Mikko Remes: Velkatohtorit: Kuinka Eurooppa unohti historian ja oppi rakastamaan talouskuria
Into-tieto, ISBN: 978-952-264-357-5, 210 sivua, ovh 26 e

Kirjan videotraileri
Lataa painokelpoinen kansikuva ja kirjoittajien kuva
Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@intokustannus.fi

HAASTATTELUPYYNNÖT JA LISÄTIETOJA:
www.intokustannus.fi/kirja/velkatohtorit
Mikko Remes, p. 050 359 5321, mikko.remes@gmail.com
Matti Ylönen, p. 040 723 1118, matti.v.ylonen@gmail.com (Ylönen Yhdysvalloissa 22.2. asti, ei puheluita ennen klo 16.30 Suomen aikaan, kiitos)

Into on ketterä ja ärhäkkä tietokirja- ja yleiskustantamo. Julkaisemme ajankohtaista tietoa, hillittömän kiinnostavaa kaunoa, kantaaottavia pamfletteja, laadukasta käännöskirjallisuutta ja Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehteä. Monet kirjoistamme ovat saatavissa myös e-kirjoina.

intokustannus.fi | mondediplo.fi | into-ebooks.com | facebook.com/intokustannus | twitter.com/Into_Publishing | youtube.com/intokustannus

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs