Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tutkimuksen mukaan designin merkitys kilpailukyvyn vahvistajana on lisääntynyt

Suomalaisen Työn Liitto

Tutkimuksen mukaan designin merkitys kilpailukyvyn vahvistajana on lisääntynyt

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2013 klo 04:00
Julkaisija: Suomalaisen Työn Liitto

Design nähdään yhä merkittävämmäksi yritysten tuotekehityksessä ja brändiviestinnässä, selviää Suomalaisen Työn Liiton yrityksille tekemästä tutkimuksesta Mitä design merkitsee yrityksille 2013.

- Vaikuttaa siltä, että yhä useampi yritys on oivaltanut designin merkityksen osana kilpailukykyä. Design ei ole enää piilevä voimavara, vaan erittäin houkutteleva liiketoimintamahdollisuus ja erottautumistapa, sanoo Suomalaisen Työn Liiton kehityspäällikkö Anne Luoto.

Designin merkityksestä yrityksille on toistaiseksi tuotettu vähän empiiristä tietoa. Suomalaisen Työn Liiton tekemä Mitä design merkitsee yrityksille 2012 ja sitä seurannut seurantatutkimus 2013 ovat olleet tärkeässä roolissa, kun puhutaan designin merkityksestä.

Molemmissa tutkimuksissa yrityksiltä kysyttiin, mitä design pohjimmiltaan on. Muotoilu ja innovatiivisuus nousivat vahvasti esiin.

- Kärkeen nousi myös kilpailukyky, joka osaltaan kertoo yritysten pitävän designin merkitystä yhä tärkeämpänä, tulkitsee Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Yllättäen myös designin tuoma käytettävyys ja asiakaslähtöisyys olivat nousseet huomattavasti vuodesta 2012.

- Tämä kertoo paljon siitä muutoksesta, miten design nähdään yhä enemmän arkea helpottavana ja parantavana arvona, sanoo Anne Luoto.

Design vahvistaa brändiä

- Designiin panostaneet yritykset näkevät sen merkityksen monella eri tasolla ja pystyvät näin hyödyntämään designin tuomaa etua rakentaessaan parempia tuotekokemuksia ja vahvistamaan yrityksensä brändiä, Jokke Eljala sanoo.

Vastauksissa korostuu, että design auttaa ennen kaikkea tuotteen muodon ja visuaalisen ilmeen luomisessa, mutta myös tuoteideoinnissa. Designiin panostaminen näyttää olevan kasvussa viimeisen kahden vuoden aikana. Vuonna 2012 vajaa viidennes, 18 %, vastaajista panosti designiin. Vuonna 2013 yli neljännes, 27 %, kertoi panostaneensa designiin erittäin paljon. Yleisin vastaus oli, että design on läsnä kaikissa tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä.

Mistä designer?

Vuonna 2012 lähes puolet, 47 %, ilmoitti pärjäävänsä ilman designia. Vastaava luku 2013 oli 39 %. Peruste oli, että yritys sanoi pärjäävänsä ilman designia. Toinen syy, miksei designia käytetty oli sopivan designerin löytäminen.

- Vaikka designerin palkkaamisen kalleus ja ostamisen vaikeus korostui, niin designin merkityksestä yrityksille pitäisi keskustella paljon laajemmin, Design from Finland merkin kehittämispäällikkö Anne Luoto sanoo.

Tutkimuksen toteutus

Suomalaisen Työn Liitto teki molemmat tutkimukset Mitä design merkitsee yrityksille 2012 ja Mitä design merkitsee yrityksille 2103 seurantatutkimuksen yhteistyössä Design Forum Finlandin, Finatexin, Suomen Muotoilutoimistot ry:n ja Suomen Uusyrityskeskukset ry:n kanssa. Mitä design merkitsee yritykselle 2012 -tutkimus osoitettiin 12550 yritykselle ja siihen vastasi 1380 yritystä. Vastausprosentti oli 11 %. Mitä design merkitsee yrityksille 2013 -tutkimus osoitettiin 8580 yritykselle ja siihen vastasi 274 yritystä. Vastausprosentti seurantatutkimuksessa oli 3 %, joten tulokset ovat suuntaa-antavia.

Molemmat tutkimukset toteutettiin Surveypal -tutkimustyökalun avulla. Aineiston keräämisestä, käsittelystä ja raportoinnista vastasi Suomalaisen Työn Liitto.

Lisätiedot:

Suomalaisen Työn Liitto, tutkimuspäällikkö Jokke Eljala, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fiKehityspäällikkö Anne Luoto, 050 571 1756, anne.luoto@avainlippu.fi

www.avainlippu.fi

 

Liitetiedostot

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta. Liitto hallinnoi suomalaisen työn puolesta toimivia merkkejä ja verkkopalveluita sekä edistää innovointia ja yrittäjyyttä. Vuonna 1912 perustetulla liitolla on noin 1 900 yritys- tai yhteisöjäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs