Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tuotanto käyntiin maaliskuussa - Destamatic on suunnannäyttäjä rakennusmateriaalien kierrätyksessä

Destaclean

Tuotanto käyntiin maaliskuussa - Destamatic on suunnannäyttäjä rakennusmateriaalien kierrätyksessä

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2015 klo 09:41
Julkaisija: Destaclean

Destamatic Oy on käynnistänyt Destaclean puukivien valmistuksen Hyvinkään tehtaallaan. Asiakastoimitukset alkavat huhtikuussa. Yritys on saanut Etelä-Suomen AVI:lta luvan valmistaa uusiotuotteita materiaalista, joka on kehitetty rakentamisen sekä kaupan ja teollisuuden käytöstä poistetusta puumateriaalista.

Luvan ehtona on, että puukivien valmistuksessa käytetty puumurske täyttää EU-direktiivien ja Suomen jätelain ns. end-of-waste -kriteerit (EoW). Lupa on ensimmäinen 1. toukokuuta 2012 voimaan tulleen uuden jätelain aikana. Destamatic on edelläkävijä käytöstä poistettujen rakennus- ja pakkauspuumateriaalien kierrätyksessä.

”Tällä avataan tietä jätemateriaalien aidolle teollisen mittakaavan mukaiselle kierrätykselle uusioraaka-aineiksi ja uusiotuotteiksi”, sanoo Destamatic Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reino Partanen.

Destamatic Oy:n jäteraaka-aineiksi luokitelluista raaka-aineista kehittämä puukivi on tuoteinnovaatio sekä Suomessa että maailmalla. Siihen liittyvä patenttihakemus on EU:n patenttiviraston käsittelyssä.

Jätelain mukaan tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomessa hyödynnetään vähintään 70 painoprosenttia rakennus- ja purkujätteestä muutoin kuin energiana tai polttoaineeksi valmistamisessa.

”Koska käytöstä poistetusta puumateriaalista valmistetun puumurskeen tie puukiven raaka-aineeksi on ympäristöluvanvaraista toimintaa, jouduimme tekemään perusteellisen selvityksen siitä, että täytämme tiukat ja moniportaiset EoW-kriteerit. Jätimme lupahakemuksen AVI:lle viime vuoden marraskuussa. Lupa tuli ennätysajassa, mistä suuret kiitokset viranomaisille. He tunsivat hyvin direktiivien sisällön ja suhtautuivat myönteisesti tulevaisuuden cleantech-innovaatioon”, sanoo Partanen.

Destamaticin prosessissa rakennuksien kierrätyspuusta jalostuu uusiomateriaalia eikä puumursketta luokitella jätteeksi. Murskeesta tehdyillä uusiotuotteilla pitää olla myös käyttötarkoitus ja markkinat eivätkä ne saa aiheuttaa vaaraa terveydelle tai ympäristölle.

”Olemme käynnistäneet Destaclean puukivituotteiden valmistuksen Hyvinkään tehtaallamme ja toimitukset käyttökohteisiin alkavat huhtikuussa pihojen rakentamis- ja kunnostustöiden alkaessa. Tuotteita on saatavissa useissa väreissä kävely- ja liikealueiden sekä terassien ja oleskelualueiden kiveyksiin. Vaikka pihakausi Suomessa on vain puolisen vuotta, uskon, että ensimmäisellä kaudella pihakivien liikevaihto on puolen miljoonan euron tietämissä”, arvioi teknologiajohtaja Kimmo Rinne.

Rinteen mukaan pihakivistä on tehty jo useita jälleenmyyntisopimuksia muun muassa erityyppisten puutarhamyymälöiden kanssa. Niille ekologisempi vaihtoehto on ollut kiinnostuksen syy.

Maanläheiset puukivivärit

Puukiviä saa varastosta mustana, harmaana ja hiekanruskeana. Saatavissa on myös tilaustyönä valmistettavia tuotteita. Tarjolla on yhdeksän maanläheistä väriä. Ne on valittu Suomen luonnon värimaailmaa mukaillen. Tuotteiden toimitusaika on noin kuukausi.

”Jos näistäkään ei löydy sopivaa, räätälöimme värin asiakkaan tai suunnittelijan toiveiden mukaisesti. Asiakas toimittaa värimallin ja me toimitamme hänelle halutun väriset puukivet”, Rinne sanoo.

”Erikoisväreillä leikitellen piha-alueen kiveyksiin saadaan haluttu kuvio tai yksilöllinen ilme”, Rinne jatkaa.

 Kauden startti Kevätpuutarha 2015 -messuilta

Destaclean puukivi -tuotevalikoima esitellään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle Suomen suurimmassa puutarha-alan tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa, Kevätpuutarha 2015 -tapahtumassa 26.–29.3.2015. Destamaticin osasto sijaitsee halli 6:ssa, sen numero on 6r81.

Destamaticilla on ensi kesän Vantaan Asuntomessuilla kaksi kohdetta, joissa on puukivillä päällystettyjä pihoja ja patioita. Näitä ovat Hevi Kivitalot -kohde ja Krögerin perheen Versotalo.

Hevi Kivitalot -pihan teemana on ekotehokkuus, johon puukivet sopivat mainiosti. Piha-alueesta vastaa Työtehoseuran Puutarha-alan opiskelijat ja kouluttajat.

Ekologinen vaihtoehto perinteisille betonikiville

”Kierrätyspuukuidusta valmistettujen Destaclean puukivien raaka-ainesosina on käytetty puukuitua, luonnon kiviainesta, sementtiä ja vettä. Tuotetta nimitetään sementtikomposiitiksi tai tuttavallisemmin puukiveksi”, kertoo Partanen.

Alkuvaiheessa puukivien tehdasvalmistuksessa käytetään nykyisiä betonikivien valmistuslinjoja, jotka rajoittavat kierrätyspuumurskeen osuuden noin 25 prosenttiin. Uusiokomposiittiseoksessa voi puukuitua olla jopa 50–60 prosenttia.

Uusioraaka-aineista valmistetut ympäristörakentamisen puukivet ovat ekologisempi vaihtoehto perinteisille betonikiville.

Destaclean puukivet tarjoavat merkittäviä hyötyjä kuljetuskustannuksissa ja asennuksessa betonikiviin verrattuna, sillä komposiittikivi painaa noin 20 prosenttia vähemmän kuin samankokoinen betonipihakivi.

Partasen mukaan Destamaticin lähivuosien tavoitteena on laajentaa asiakaskuntaa ja kumppaniverkostoa niin kotimaassa kuin Euroopan markkinoilla tuottamalla lisää uusiotuotteita Destaclean-konseptilla.

Yrityksen tavoitteena on päästä lähes 100-prosenttiseen kierrätystuotevalmistusprosessiin. Koevalmistusten perusteella näyttää lupaavalta valmistaa uusiotuotteita lähes kaikista rakennusjätejakeista. Haasteena on EoW-kriteerien täyttäminen ja tiukasti säädelty tuotevalmistuksen ympäristöluvitus.

Destamaticin tuotteet ovat uusin esimerkki suomalaisesta cleantech- ja biotuoteosaamisesta. Ne ovat syntyneet Tekesin Green Growth -ohjelman osarahoituksella.

Kuvalinkki: www.destamatic.fi/fi/kuvapankki

Lisätietoja:
Kimmo Rinne, teknologiajohtaja, Destamatic Oy, puh. 040 1959 971, kimmo.rinne@destamatic.fi
Matti Hallinen, toimitusjohtaja, Destamatic Oy, puh. 0400 643 413, matti.hallinen@destamatic.fi 

Destamatic Oy on vuonna 1998 perustettu materiaalien kierrätysalan yritys. Sen tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä uusiomateriaaleja ja uusiotuotteita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden keräilystä ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen materiaalien kierrätyskäyttöön. Toimipaikat sijaitsevat Helsingissä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä.

 Uusioraaka-aineiden tuotanto tapahtuu Tuusulan kierrätysasemalla ja uusiotuotteet valmistetaan Hyvinkään tehtaalla. Destamatic Oy:n budjetoitu liikevaihto vuodelle 2015 on 8,4 miljoonaa euroa. Omaa henkilöstöä on 20 ja vakituisten urakoitsijoiden tuotannon ja logistiikan henkilöitä 20–30. Lisätietoja toiminnasta www.destamatic.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs