Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » TUORE TUTKIMUS PALJASTAA: PUOLET PROJEKTIYRITYSTEN LIIKEVOITOSTA JÄÄ LASKUTTAMATTA -SUOMESSA 1,84 MILJARDIA EUROA

Severa Oy

TUORE TUTKIMUS PALJASTAA: PUOLET PROJEKTIYRITYSTEN LIIKEVOITOSTA JÄÄ LASKUTTAMATTA -SUOMESSA 1,84 MILJARDIA EUROA

Julkaistu: 27.10.2010 klo 09:37
Julkaisija: Severa Oy

Visma Severan teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilta ja ruotsalaisilta asiantuntija- ja projektiyrityksiltä jää keskimäärin kahdeksan prosenttia asiakastöistään laskuttamatta. ”Nämä yritykset voisivat keskimäärin tuplata tuloksensa tehokkaammalla töiden seurannalla ja laskutuksella,” Visma Severa Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara kommentoi tutkimuksen tuloksia.

TUORE TUTKIMUS PALJASTAA:                                                              
PUOLET PROJEKTIYRITYSTEN LIIKEVOITOSTA JÄÄ LASKUTTAMATTA -SUOMESSA 1,84 MILJARDIA EUROA

Visma Severan teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisilta ja ruotsalaisilta asiantuntija- ja projektiyrityksiltä jää keskimäärin kahdeksan prosenttia asiakastöistään laskuttamatta. ”Nämä yritykset voisivat keskimäärin tuplata tuloksensa tehokkaammalla töiden seurannalla ja laskutuksella,” Visma Severa Oy:n toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara kommentoi tutkimuksen tuloksia.


Liike-elämää palvelevien asiantuntija- ja projektiyrityksien (kuten mainos- ja viestintätoimistot, liikkeenjohdon konsultit, arkkitehti- ja insinööritoimistot, IT-yritykset, kirjanpito- ja tilitoimistot) liikevaihto koostuu lähes kokonaan myydystä työajasta. Suomessa näiden yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2008 oli 23 miljardia euroa. Kun tästä summasta jää kahdeksan prosenttia laskuttamatta, valuu yritysten tekemää työtä Suomessa 1,8 miljardin euron arvosta hukkaan vuosittain. Summa on yhtä suuri kuin projektiyritysten keskimääräinen liikevoitto. Tutkimuksen virhemarginaali on noin viisi prosenttia.

Tutkimustulosten mukaan, yleisempiä syitä laskuttamattomiin töihin on se, että osa työajasta unohtuu kirjata, jos työaikaa ei raportoida päivittäin. Raportteja myös katoaa, jos niiden seuranta on paperin ja sähköpostin varassa. Osa työtunneista hukkuu käsittelyvirheiden takia, jos ne täytyy laskuttaa käsin.
Toimitusjohtajat, joilla on päävastuu laskutuksesta, alkavat herkemmin miettiä sähköisiä projektinhallintajärjestelmiä kuin, jos päävastuu laskutuksesta on esimerkiksi taloushallinnolla tai projektipäälliköllä.
– Työajan laskuttamista voi tehostaa ohjelmistolla, jossa projektiseuranta ja laskutus on integroitu.
Yrityksessä tulisi myös asettaa yhteiset säännöt päivittäiseen työajan kirjaamiseen ja keinot tämän valvomiseen, Salovaara painottaa.

Tutkimus kertoo – laskutusnopeus ja -tarkkuus takkuilee Suomessa
Visma Severa teetti Innolinkillä (ent. Digitieto Oy) tutkimuksen, jossa selvitettiin projektiyritysten työajan kirjauskäytäntöjä, laskutustapoja ja projektien seurantaa. Kyselyyn vastasi kesäkuussa 360 yritystä Suomessa ja syyskuussa 550 yritystä Ruotsissa.

Tutkimus osoitti, että ruotsalaiset ovat huomattavasti aktiivisempia laskutusnopeudessa. Noin puolet ruotsalaisista yrityksistä lähettää laskun samana päivänä kun laskutusperuste on syntynyt. Suomessa samaan laskutusvauhtiin yltää vain 23 % tutkituista yrityksistä.
Ruotsissa – erityisesti Tukholman alueella, missä laskut lähtevät välittömästi - 44 prosenttia nopeista laskuttajista ei ollut saanut yhtään reklamaatiota. Suomalaisista yrityksistä vain 27 prosenttia arvioi, ettei laskutus johda lainkaan reklamaatioihin.
Tukholmassa päivittäin laskuttavasta vastaajaryhmästä automatisoitua laskutusjärjestelmään käytti huomattavasti isompi määrä kuin muualla Ruotsissa tai Suomessa.

Myös tuntikirjausten raportointikäytännöt poikkeavat toisistaan melkoisesti. Ruotsissa yli puolet vastaajista raportoi työtunnit vähintään kerran päivässä, kun Suomessa vähintään päivittäiseen raportointivauhtiin ylsi vain reilu kolmannes vastaajista.
– Tutkimuksen mukaan on kolme kertaa todennäköisempää saada kaikki tunnit kirjattua, kun tuntikirjaukset tehdään heti. Samalla pystytään reagoimaan nopeasti, jos projekti lähtee raiteiltaan, ja saadaan tarkempaa ja ajantasaista tietoa seuraaviin tarjouslaskentoihin, Salovaara sanoo.

Tehokas tuntiraportointi nopeuttaa rahankiertoa
Kaiken kaikkiaan tutkimus osoitti selvästi, miten olennaista on heti kirjata tehdyt työt yhteiseen järjestelmään. Tarkimpaan raportointikäytäntöön päästään, kun tunnit kirjataan päivittäin. Tämän myötä yrityksen laskutusrytmi ja rahankierto nopeutuvat ja laskutustarkkuus paranee. Samalla myös parhaiten vältytään laskuttamatta jääneeltä työltä.

Tutkimus myös paljasti työn mielekkyyden tärkeyden. Erityisesti tämä korostui nuorten työntekijöiden keskuudessa.
– Tutkimuksen mukaan nuoria työntekijöitä motivoi, kun tietävät kaiken aikaa missä mennään. Silloin myös oman tavoitteen seuranta on helpompaa, Ari-Pekka Salovaara tähdentää

Lisätietoja: Visma Severa Oy, toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara, p. 044 056 3966, vaihde 020 743 3175 ari-pekka.salovaara@severa.com


Visma Severa Oy auttaa asiantuntija- ja projektiyrityksiä menestymään tarjoamalla tehokkaita työkaluja asiakkaiden, projektien, työajanseurannan, laskutuksen ja raportoinnin hallintaan. Yrityksen liikevaihto on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut 1500 % ja Visma Severa on Suomen 4. nopeimmin kasvava teknologiayritys. Yritys palvelee 600 asiakasyritystä yli kymmenessä maassa. Visma Severa on osa Visma-konsernia, joka työllistää 4.500 asiantuntijaa ja palvelee 220.000 asiakasta Pohjoismaissa. www.severa.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs