Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » TEM:n selvitysmies Andersson: tilintarkastajien valvonta yksiin käsiin

Työ- ja elinkeinoministeriö

TEM:n selvitysmies Andersson: tilintarkastajien valvonta yksiin käsiin

Julkaistu: 13.01.2010 klo 11:37
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysmies professori Edward Andersson esittää, että tilintarkastajajärjestelmä yhtenäistetään luomalla tilintarkastajille uusi yhteinen ammattitutkinto. Selvitysmies luovutti raportin työministeri Anni Sinnemäelle 13.1.2009.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysmies professori Edward Andersson esittää, että tilintarkastajajärjestelmä yhtenäistetään luomalla tilintarkastajille uusi yhteinen ammattitutkinto. Selvitysmies luovutti raportin työministeri Anni Sinnemäelle 13.1.2009.

Yhtenäistämisen tavoitteena on saada tilintarkastajien osaaminen nykyistä tehokkaammin ja monipuolisemmin taloushallinnon palveluja tarvitsevien yritysten ja yhteisöjen käyttöön.

Ministeri Sinnemäki totesi tilaisuudessa, että tilintarkastuksella on keskeinen merkitys yhteisöjen toiminnan uskottavuuden ja luotettavuuden varmentajana.

- Yritysten toiminta monimutkaistuu jatkuvasti. Tällöin tilintarkastajilla on myös yhä tärkeämpi neuvonantajan ja tukijan rooli. On arvokasta, että selvityksessä on tunnistettu yksityis- ja julkissektorin yhteisiä piirteitä. Näin valvonta ja hyväksyminen voidaan keskittää yksiin käsiin, Sinnemäki sanoi.

Uusi tilintarkastajan ammattitutkinto oikeuttaisi tarkastaa valtaosaa suomalaisista yrityksistä. Ehdotetun perustutkinnon lisäksi olisi mahdollista suorittaa kaksi lisämoduulia, joiden myötä pätevöityisi muun muassa pörssiyhtiöiden sekä pankkien ja vakuutusyritysten tilintarkastuksiin. Toinen lisämoduuli antaisi vastaavasti pätevyyden toimia kuntien ja muiden julkisyhteisöjen tilintarkastajana.

Andersson esittää myös, että kaikkien tilintarkastajien hyväksyminen ja valvonta keskitetään jatkossa yhdelle toimielimelle. Tämä rakennettaisiin nykyisen, KHT-tilintarkastajia valvovan Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnan pohjalle.

TEM asetti huhtikuussa 2009 selvitysmiehen arvioimaan, miten nykyistä kolme tilintarkastajakategoriaa (KHT-, HTM- ja JHTT -tilintarkastajat) käsittävää järjestelmää tulisi uudistaa, jotta se vastaisi tilintarkastuspalvelujen tarvetta tulevaisuudessa. Samalla professori Andersson selvitti mahdollisen tarpeen kehittää tilintarkastajien valvontajärjestelmää, joka on kategorioita vastaavasti hajautettu usealle eri toimijalle.

Selvitystyön tueksi asetettiin keskeisten sidosryhmien edustajista koostuva seurantaryhmä. Selvitys lähetetään laajalle lausuntokierrokselle alkuvuodeksi, minkä jälkeen päätetään asian jatkovalmistelusta.

Selvitys on luettavissa sähköisesti TEM:n verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/julkaisut

Lisätiedot
hallitusneuvos Marja-Leena Rinkineva, TEM, puh. 010 606 2098, etunimi.sukunimi@tem.fi
hallitussihteeri Sanna Alakare, TEM, puh. 010 606 3610, etunimi.sukunimi@tem.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs