Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Teknologiateollisuus pettyi VM:n esityksiin verohuojennuksista

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus pettyi VM:n esityksiin verohuojennuksista

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 16:35
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Valtiovarainministeriön ehdotukset t&k- ja enkelirahoittajien verokannustimiksi eivät täytä Teknologiateollisuuden odotuksia. Hallituksen alkuperäiset tavoitteet kasvun ja uudistumisen vauhdittamiseksi eivät ehdotuksissa toteudu. Ne on palautettava uudelleen valmisteluun, jotta alkuperäiset kasvutavoitteet toteutuvat.

- T&k-verokannustimella haetaan nimensä mukaisesti kannusteita kasvuun. Valtiovarainministeriön esitys pettää odotukset. Pelkäämme, että ehdotetuilla toimilla ei kasvuun päästä, toteaa toimitusjohtaja Jorma Turunen Teknologiateollisuus ry:stä.

- Ehdotukseen kirjatut rajoitteet ovat turhia. Yrityskokoon liittyvät rajoitteet vievät suuryritysten tekemän t&k-työn ja sitä seuraavan ramp up -tuotannon pois Suomesta. Ehdotus ei tunnista myöskään nykyaikaista, verkostomaista toimintaa. Tältä osin se ei ole nykypäivää, toteaa Turunen.

- Ehdotus muuttaa myös alkuperäisen tavoitteen luonteen. Kannusteen sijaan se on saanut passiivisen tuen piirteitä. Pelkään, että tällaisenaan potentiaalinen käyttäjäjoukko jää pieneksi, kertoo Turunen.

Enkeleitä ei esityksellä löydy

Turusen mielestä VM:n ehdotus enkelirahoittajien verohuojennuksesta ei kannusta kokeneita henkilöitä käyttämään varojaan tai osaamistaan kasvavien yritysten tukemiseen, kuten oli tarkoitus.

- Esityksessä on useita rajaavia tekijöitä. Niiden takia enkelisijoittajien löytäminen on kiven takana. Suomessa tulisi päinvastoin kannustaa kasvussaan hiipuneita ja pieneksi jääneitä yrityksiä kasvamaan ja yhdistämään voimansa suuremmiksi yksiköiksi, painottaa Turunen.

Innovaatioboksi tasoittaa kilpailukykyä

Patenttituloista ja muista aineettomista oikeuksista kertyviä tuloja tulisi Turusen mielestä verottaa alemmalla verokannalla.

- Aineettomien oikeuksien omistuksen siirto maasta toiseen on helppoa. Suomi menettää verotuloja, jos verokantamme ovat kilpailijoitamme korkeammat, toteaa Turunen.

Kerralla kunnollista

Jorma Turusen mielestä Suomen vientiteollisuutta ollaan ajamassa nurkkaan.

- Tilanne on todella paha ja tätä ei tunnuta varoituksista huolimatta ymmärrettävän. Ei riitä, että EU pelaa itseään kilpailukykyloukkuun tiukentuvilla säädöksillään, Suomi heikentää omaa asemaansa vielä EU:n sisälläkin, Turunen päivittelee.

Turunen vaatii esityksiä muutettaviksi. Hallituksen lopullisten esitysten tulee olla parempia.

- Mielestäni nyt kannattaisi tehdä kerralla alkuperäisiä kasvutavoitteita palvelevat uudistukset, toteaa Turunen.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 09 192 3310 ja 0500 445 444

Johtaja Mika Nykänen, puh. 09 192 3312 ja 040 825 7329

Teknologiateollisuuden lausunnot täällä

Teknologiateollisuus on Suomen tärkein elinkeino, sen edustamat toimialat vastaavat 60 % maan viennistä ja 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Teknologiateollisuus työllistää Suomessa suoraan 300 000 henkilöä. Teknologiateollisuuteen kuuluu viisi päätoimialaa, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu- ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs