Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 2/2015: Teknologiateollisuuden uudet tilaukset vähenivät uudelleen

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 2/2015: Teknologiateollisuuden uudet tilaukset vähenivät uudelleen

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2015 klo 11:00
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Liikevaihdon vaisu kehitys jatkuu teknologiateollisuudessa. Tilanne on herkkä, kun uudet tilaukset vähenivät taas alkuvuonna, ja toisaalta tarjouspyynnöissä oli kasvua.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa oli runsaat 66 miljardia euroa vuonna 2014. Liikevaihto kasvoi noin kaksi prosenttia edellisvuotisesta. Huipusta ollaan kuitenkin kaukana, kun vuonna 2008 liikevaihto oli lähes 86 miljardia euroa.

Teknologiateollisuuden yritysten saamat uudet tilaukset vähenivät uudelleen tammi-maaliskuun aikana. Tilauskanta oli maaliskuun lopussa kuitenkin suurempi kuin vuosi sitten erityisesti aiemmin saatujen laivatilausten ansiosta. Tilauskanta ei kuitenkaan yltänyt joulukuun tasolle. 

- Tilanne on herkkä, kun uudet tilaukset vähenivät taas alkuvuonna, ja toisaalta tarjouspyynnöissä oli kasvua, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen toteaa.           

Teknologiateollisuuden yritykset saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euromääräisesti yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2014 ja 14 prosenttia vähemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä loka-joulukuussa. Yrityksistä 55 prosenttia raportoi uusien tilaustensa vähentyneen loka-joulukuun jälkeen, 40 prosenttia kasvaneen ja viisi prosenttia pysyneen ennallaan.

Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa 15 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuonna 2014, mutta hieman pienempi kuin joulukuun lopussa. Yrityksistä 49 prosenttia raportoi tilauskantansa kasvaneen joulukuun jälkeen, 41 prosenttia supistuneen ja 10 prosenttia pysyneen ennallaan.

- Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan keväällä hieman suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Turunen kertoo. 

Alkuvuonna rekrytoitiin 7 000 henkilöä

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstö Suomessa väheni viime vuonna runsaat kolme prosenttia eli lähes 10 000:lla. Henkilöstöä oli vuoden aikana keskimäärin 276 000. Maaliskuun lopussa henkilöstöä oli edelleen noin 3 000 vähemmän.

Henkilöstön vähenemisestä huolimatta alan yritykset rekrytoivat viime vuonna uutta henkilöstöä kaikkiaan noin 20 000. Tammi-maaliskuussa rekrytointeja oli kaikkiaan 7 000. Yrityksestä riippuen henkilöstöä joko lisättiin tai korvattiin eläkkeelle siirtyneitä ja työpaikan vaihtaneita.  

Elinkeinoelämän usko Suomeen on palautettava

Suomen tulevaisuuden, työllisyyden ja hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää, että investoinnit saataisiin käyntiin.

- Asioita voidaan yksinkertaistaa sääntelyä purkamalla. Panostuksia pitää suunnata kasvuun, osaamiseen ja uudistumiseen. Suomen pitää ottaa tuottavuusloikka digitalisaation avulla. Palkkaneuvotteluissa pitää muistaa, että yleisiin palkankorotuksiin ei ole varaa, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen luettelee elinkeinoelämän uskon palauttavia toimenpiteitä.

Lisätietoja:  
Toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 0500 445 444
Pääekonomisti Jukka Palokangas, puh. 040 750 5469
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi

Lehdistötilaisuuden materiaalit ja Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 2/2015 -raportti ladattavissa Teknologiateollisuuden verkkosivuilla

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja
sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 75 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan lähes 280 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs