Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Tehy tuomittiin jälleen maksamaan hyvityssakkoja

KT Kuntatyönantajat

Tehy tuomittiin jälleen maksamaan hyvityssakkoja

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2013 klo 10:39
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

Tehyn Pohjois-Suomen Laboratoriokeskuksen ammattiosasto 729 on tuomittu maksamaan hyvityssakkoa laittomasta työtaistelutoimenpiteestä. Tehy tuomittiin vastaavasti hyvityssakkoihin valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.

Tehyn paikallinen ammattiosasto ohjeisti 10.3.2013 jäseniään, että heidän ei tule työtehtäviä hoitaessaan käyttää omaa autoa tai muita työnantajan tarjoamia ajoneuvoja 25.3.2013 alkaen. Käytännössä tämä on johtanut siihen, että työntekijät eivät ole hoitaneet osaa työsopimuksensa mukaisista työtehtävistä.

Tuomioissaan työtuomioistuin katsoo, että Tehy ja sen paikallinen ammattiosasto ovat rikkoneet valvonta- ja työrauhavelvollisuutensa työntekijöiden ryhdyttyä laittomaan työtaisteluun työrauhavelvollisuuden ollessa voimassa. Työtuomioistuin antoi tuomion 27.5.2013.

Työstä kieltäytyminen kohdistui työnjohto-oikeuteen

Työtuomioistuin katsoi ratkaisuissaan, että työstä kieltäytymisellä ja sillä uhkaamisella pyrittiin vaikuttamaan työnantajan työjärjestelyissä ja kohdistui siten työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen.

Tehyn paikallinen ammattiosasto on myöntänyt vastineessaan oikeaksi laittoman työtaistelun. Tuomion mukaan Tehy oli rikkonut työehtosopimuslain mukaisen valvontavelvollisuutensa, koska ammattiosasto ei Tehyn valvonnasta huolimatta perunut työstä kieltäytymistä ja koska työtaistelu jatkuu edelleen. Työtuomioistuin katsoi, että Tehyn toimenpiteet eivät olleet riittävät sille kuuluvan valvontavelvollisuuden täyttämiseksi.

Työtuomioistuin tuomitsi Tehyn ja paikallisen ammattiosaston maksamaan KT Kuntatyönantajille yhteensä 5000 euroa hyvityssakkoa työehtosopimuslain nojalla. Tämän lisäksi Tehyn ja paikallisen ammattiosaston korvattavaksi tulivat yhteisvastuullisesti kantajan oikeudenkäyntikulut.

Tehy tuomittiin 27.5.2013 myös maksamaan hyvityssakkoja tapauksessa, jossa sen paikallisosaston, Oulun Yliopistollisen keskussairaalan (OYKS) ammattiosasto 707:n jäsenet pyrkivät työstä kieltäytymisellä ja sillä uhkaamisella vaikuttamaan työnantajan työjärjestelyihin ja painostamaan palkkauksen korottamiseen.

Lisätietoja:

työmarkkinalakimies Eeva Nypelö, puh. 09 771 2124, 050 343 3034
Linkki tuomioon: http://www.oikeus.fi/tyotuomioistuin/62259.htm

 

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa Suomen kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 437 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 22 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs