Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Svanen är motivet på 2011 års finska två euros specialmynt. Årets specialmynt publiceras den 17 oktober

Suomen Rahapaja Oy

Svanen är motivet på 2011 års finska två euros specialmynt. Årets specialmynt publiceras den 17 oktober

Pressmeddelande.
Publicerad: 31.08.2011 kl. 09:45
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

På beslut av finansministeriet och Europeiska kommissionen kommer 2011 års två euros specialmynt att uppmärksamma den 200 år gamla finska banken. På myntet som är publiceras den 17 oktober ser vi den finska svanen, formgiven av konstnären Hannu Veijalainen och bekant från årets guldmynt.

Varje euroland får publicera ett två euros specialmynt om året med ett eget motiv. Mellan 2002–2011 har euroländerna publicerat totalt över 200 olika euromynt. Specialmyntets frånsida är detsamma som på det vanliga myntet, medan jubileumsmotivet präglas på myntets nationella sida.

Årets finska specialmynts nationella sida hämtar enligt traditionen inspiration från Finlands historia och symboliserar 200-årsjubilerande Finlands Bank. Finlands Banks rötter härstammar från Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contori, som grundades i Åbo år 1811 på order av kejsar Alexander I.

Vem som helst kan få ett specialmynt

Specialmynten på två euro är Myntverket i Finlands populäraste produkter. Människor runt om i hela världen har i flera månaders tid frågat efter motivet på 2011 års finska specialmynt.

”Vem som helst kan köpa ett specialmynt, eftersom en del av specialmynten släpps i vanlig cirkulation. Det är kanske just det som är hemligheten bakom myntens popularitet och vikten av deras motiv – myntets motiv förmedlar ett finskt budskap över hela världen till personerna som mynten hamnar hos på vägen”, säger Paul Gustafsson, VD för Myntverket i Finland.

Från och med den 17 oktober erbjuder Myntverket i Finland specialmynt för olika behov på sin fabriksbutik på nätet: förutom styckförpackade specialmynt av proofkvalitet kan man även köpa flera specialmynt på en gång eller som en del av en myntserie.

Specialmynten erbjuds i unc-kvalitet, d.v.s. brukskvalitet, i bruksmyntspåsar med 10 mynt och förpackningar med fem myntrullar. I myntserien Proof, som samlar årets mynt, och årets andra BU-myntserie bevaras specialmyntet som ett minne i ett plastetui, precis som årets övriga mynt. Myntserien Proof släpps den 1 november.

Specialmynten tillverkas på beställning av finansministeriet

Myntverket i Finland tillverkar finska specialmynt på beställning av det finska finansministeriet. Varje år erbjuder ministeriet Myntverket i Finland och affärsbankerna möjlighet att lösa in specialmynt av ministeriet. Myntverket i Finland erbjuder specialmynten som det har löst in till sina kunder, d.v.s. konsumenter och återförsäljare.

Specialmynten kan endast präglas i den mängd som ministeriet beställer det år som det publiceras. Varje finskt specialmynt har präglats i 1,5–2,5 miljoner exemplar.

Mer information: 

Henna Karjalainen                                                                            
Kommunikations och marknadschef                        
Ab Myntverket i Finland                                                                                       
+ 358 50 575 9197                                                                             
henna.karjalainen(at)mint.fi
                           

                                                                                      

 

Bilagor

Myntverket i Finland Ab är det starkaste myntverket i euroområdet. Myntverket äger hundra procent av Saxonia EuroCoin GmbH och hälften av Det Norske Myntverket i Norge. Myntverket i Finland designar, marknadsför och präglar mynt. Myntverket ägs av finska staten. Myntverket i Finland producerar bruksmynt av metall, jubileums- och specialmynt och myntserier. År 2011 kommer Myntverket i Finland att publicera sex nya jubileumsmynt och sju landskapsmynt. Finländare kan lära sig mer om tillverkningen av mynt på utställningen Myntets väg på vetenskapscentret Heureka. Mer information om 2011 års händelser finns på www.suomenrahapaja.fi.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs