Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Suomi tarvitsee vanhusten kuntoutusjärjestelmän

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Suomi tarvitsee vanhusten kuntoutusjärjestelmän

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2013 klo 13:21
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Aalto-yliopiston tutkija, professori (h.c.) Erkki Vauramo vaatii, että vanhusten makuuttaminen ja kopittaminen pitää lopettaa vihdoin myös Suomessa. – Muualla Euroopassa: Pohjoismaissa, Hollannissa, Englannissa, Virossa iäkkäiden pitkäaikaiseen vuodelepoon tarkoitetut sairaansijat on purettu pois jo vuosia sitten, koska ne todettiin iäkkäiden toimintakyvylle tuhoisiksi – meillä tämä on tekemättä. Suomen 1970-luvulla suunniteltu järjestelmä sijoittaa vanhuksen pysyvästi laitokseen ja petiin ja systemaattinen kuntoutus puuttuu.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jo kymmenen päivän vuodelepo ilman mahdollisuutta liikkumiseen on tuhoisa iäkkään liikunta- ja toimintakyvylle. Tuossa ajassa synnytetään kävelevänä sairaalaan tulleesta iäkkäästä vuodepotilas. - Suomeen tarvitaan vanhusten kuntoutusjärjestelmä, joka antaa myös ikäihmiselle itselleen mahdollisuuden omasta toimintakyvystään huolehtimiseen.

Vuodelevon sijaan kuntoutuksen kautta takaisin elämään

Suomessa on WHO:n akuuttisairaanhoidon suosituksen ja Suomessa vuonna 2008 laadittujen ikäihmisten hoidon laatusuositusten perusteella yli 10 000 sairaalapetiä liikaa. Erityisen huono asia tämä on professori Erkki Vauramon mukaan siksi, että petien hurja määrä houkuttelee sijoittamaan niihin vanhuksia.

- Kun laidat on nostettu ylös eivätkä ahtaat tilat mahdollista liikuskelua, tarvitaan vain ne kymmenen vuodelepopäivää, ja kävelevänä sairaalaan tulleesta ikäihmisestä on tullut vuodepotilas. Voidaan perustellusti kysyä, lyhentääkö tämä pitkäaikaisen vuodelevon aiheuttama toimintakyvyn huononeminen ihmisten elämää ja onko se siis eutanasiaan verrattava järjestelmä, Vauramo kysyy.

Suomi on Vauramon mukaan ainoa Pohjoismaa, jossa potilaan lääketieteellinen sairaudenhoito ja vanhuksen hoiva ovat sekaisin terveyskeskussairaalassa – sairaalapedistä tulee monen vanhuksen koti vuosien ajaksi. - Suomen palvelurakenne on sitten 1970-luvun jokseenkin entisellään. Laitosvoittoinen  järjestelmä on kallis, koska vain osa näistä ihmisistä hyötyy sairaalan resursseista. Samalla vanhuksesta tulee hoidon kohde: hänelle pyritään järjestämään hyvät olot, mutta samalla passivoidaan.

– Meillä tulisi olla samanlainen sääntö kuin Tanskassa, Virossa ja monessa muussa maassa, joissa potilaita ei saa pitää vuodeosastolla 30 vuorokautta kauempaa – ja silloinkin tulisi yli viikon kestävissä hoidoissa huolehtia päivittäisestä liikunnasta lihaskadon hidastamiseksi. Suomesta puuttuu systemaattinen kuntoutusjärjestelmä vanhuksille – vain vuodepaikat ovat odottamassa. Siksi meillä hoidetaan iäkkäitä 30 % enemmän kuin muualla Euroopassa.

- Sote-uudistus on ratkaisevassa vaiheessa. Vanhusten makuuttaminen pitää lopettaa. Systemaattisen kuntoutuksen avulla päästään myös ilmeisen välttämättömään 20 prosentin säästöön terveydenhuollossa, kun vanhuksille annetaan edellytykset pitää itsekin yllä omaa toimintakykyään. Ruotsissa on purettu viimeisten vuosien aikana – vuoden 2004 jälkeen - yli 20 % palveluasunnoista. Pääsyynä pidetään kokonaisvaltaista kuntoutusta.

- Kun vanhus joutuu Ruotsissa kriisin vuoksi sairaalaan, aloitetaan akuuttihoidon jälkeen välittömästi kuntoutus ja tehdään hyvin paljon toimenpiteitä, jotta vanhus saadaan kotiutettua. Kuntoutussairaalassa ollaan korkeintaan 30 päivää. Kotiutusryhmä käy läpi asunnon, tekee tarvittavat muutokset ja miettii palvelut. Vanhukselle järjestetään kotiapua viitisen tuntia viikossa. Tällä mallilla useimmat vanhukset pystyvät asumaan edelleen omassa kodissaan. Kuvaan kuuluvat ennaltaehkäisevä toiminta, kotikuntoutus ja väljemmät rakennukset. Näin toimien on esimerkiksi Göteborgissa päästy siihen, että 80 % niistä vanhuksista, jotka aiemmin sijoitettiin palveluasuntoihin, on voinut palata asumaan tuetusti koteihinsa. Ruotsissa kaikki vanhukset kuntoutetaan, koska etukäteen ei voida tietää, miten kuntoutus yksilöllisesti vaikuttaa. Kuntoutus nähdään siellä laajana tehtävänä, jonka keinovalikoimaan sisältyy fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kuntoutus.

Vauramo korostaa, että jopa muistisairaalla on jäljellä paljon sellaista toimintakykyä, jonka avulla hän voi osallistua omaan hoitoonsa. - Meillä on edelleen monin paikoin sellainen käytäntö, että muistisairautta hoidetaan sitäkin vuodelevolla. Se on hoitovirhe.

Erkki Vauramo puhuu vanhusten kuntoutusjärjestelmän tarpeellisuudesta juuri ilmestyneen Fysi 2/2013 –lehden haastattelussa. Lue lisää http://epaper.edita.fi/fysi/02-2013/

Fysi on fysioterapian ja kuntoutuksen ammatillinen uutis- ja asiakaslehti. Lehteä julkaisee Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry, jonka kotisivut löytyvät osoitteesta www.fysi.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs