Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Suomi nousi Liettuan 8. suurimmaksi investoijaksi

Invest Lithuania

Suomi nousi Liettuan 8. suurimmaksi investoijaksi

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2014 klo 10:00
Julkaisija: Invest Lithuania

Viime vuonna Suomi nousi Liettuan kahdeksanneksi suurimmaksi investoijaksi kumulatiivisilla suorilla sijoituksillaan (FDI). Suomen investointivirrat Liettuaan nousivat edellisvuodesta noin 100 miljoonalla yltäen yli 570 miljoonaan euroon vuonna 2013. Näin Suomi jätti taakseen muun muassa Venäjän, jonka investointivirrat olivat vastaavasti laskussa viime vuonna.

– Suomi on yksi merkittävimmistä investoijistamme. Suomalaiset ovat investoineet Liettuassa varsinkin kauppa-, rahoitus- ja vakuutusalalle, mutta myös teolliseen tuotantoon ja tieteelliseen tutkimukseen, sanoo Invest Lithuanian johtaja Arvydas Arnašius.

Vuodesta 1997 lähtien eniten suoria investointeja on virrannut Liettuaan Ruotsista, josta kumulatiiviset suorat investoinnit ylsivät vuonna 2013 yli 2,9 miljardiin euroon. Seuraavaksi eniten investointeja on tehty Puolasta ja Saksasta. Molempien maiden kumulatiiviset suorat investoinnit Liettuaan ylsivät noin 1,25 miljardiin euroon.

Kymmenen suurimman investoijan joukkoon ylsivät vuonna 2013 myös Alankomaat (1080 MEUR), Norja (770 MEUR), Tanska (695 MEUR), Viro (595 MEUR), Venäjä (467 MEUR) ja Kypros (439 MEUR).

Ulkomailta tehdyillä suorilla investoinneilla on tärkeä työllistävä vaikutus. Viimeisen neljän vuoden aikana Invest Lithuanian maahan houkuttelemat ulkomaiset yritykset työllistävät tällä hetkellä yli 9500 työntekijää.

– Moni asia vaikuttaa Liettuan houkuttelevuuteen suomalaissijoittajien silmissä. Liettuassa on kasvava palvelukeskusten osaamiskeskittymä sekä yksi EU:n kehittyneimmistä ICT-infrastruktuureista. Lisäksi Liettualla on pitkät perinteet ja vankka osaaminen metalli- ja sähkötekniikassa, mikä erinomaisen sijainnin lisäksi tekee siitä luotettavan partnerin tuotantohankkeille ja tuotekehitykselle. Tuotekehitystä myös tuetaan kannustimin. Liettuan korkeasti koulutettu ja kielitaitoinen väestö houkuttelee omalta osaltaan investoijia, Arnašius kertoo.

Viime vuonna Invest Lithuania haali yli 20 uutta ulkomaista sijoitushanketta, joiden myötä maahan arvioidaan syntyvän yli 1500  työpaikkaa. Vuonna 2013 maahan muodostui lähes 40 prosenttia enemmän työpaikkoja vuoteen 2012 verrattuna. Tuoreimman suomalaisinvestoinnin teki Ahlstrom, joka perusti palvelukeskuksen Vilnaan. Samanaikaisesti kun suomalaisinvestoijien määrä kasvaa, laajentavat myös Liettuassa jo olevat yritykset toimintaansa. Esimerkiksi Paroc perusti hiljattain rahoituspalvelukeskuksen Vilnaan.

–Lisäksi erityistalousalueemme Kaunas ja Klaipèda ovat monille yrityksille varsin varteenotettavia alueita. Niissä toimivien yritysten yritysvero on nolla prosenttia ensimmäiset kuusi vuotta, ja seuraavien kymmenen vuoden ajan yritykset saavat 50 prosentin alennuksen yritysveroista, Arnašius kertoo.

 

Lähde: Central Bank of the Republic of Lithuania, Statistics Lithuania & Invest Lithuania

 

Lisätietoja:
Dalius Morkvėnas
Markkinointi- ja viestintäjohtaja
Invest Lithuania
Puhelinnumero: +370 630 09188
Sähköpostiosoite: dalius.morkvenas(@)investlithuania.com

 

Invest Lithuania
Invest Lithuania on Liettuan talousministeriön alaisuudessa toimiva voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen tehtävänä on auttaa kansainvälisiä yrityksiä käynnistämään liiketoimintansa Liettuassa sekä houkutella maahan ulkomaisia investointeja. www.investlithuania.com

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs