Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Suomen talous tarpoo suossa, mutta kääntyy hitaaseen kasvuun

Suomen talous tarpoo suossa, mutta kääntyy hitaaseen kasvuun

Tiedote.
Julkaistu: 09.12.2015 klo 10:00
Julkaisija: POP Pankki

9.12.2015

POP Pankki arvioi kansalaissuhdanne-ennusteessaan, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 0,6 prosenttia. Suomi on kuitenkin selvästi jäljessä muuta Eurooppaa, jonka kasvuvauhti on 2 prosenttia.

Suomen bruttokansantuote laskee POP Pankin mukaan tänä vuonna 0,1 prosenttia. Ensi vuodelle POP Pankki ennustaa kuitenkin 0,6 prosentin kasvua. Euroopan talous kasvaa tänä ja ensi vuonna noin 2 prosentin vuosivauhtia, sillä työllisyyden parantuminen lisää euroalueen sisäistä kulutusta. Yhdysvalloissa talouskasvu pysyy noin 2,5 prosentissa, vaikka Yhdysvalloissa odotetaankin varovaista koronnostoa loppuvuonna.

- Investoinnit ovat olleet maailmanlaajuisesti heikolla tasolla, joten investointihyödykkeitä tuottavan Suomen on vaikea saada maailmantalouden kasvusta kiinni. Arviommekin, että Suomen vienti kasvaa tänä vuonna vain 0,5 prosenttia. Ensi vuodelle ennakoimme kuitenkin 2,5 prosentin kasvua muun Euroopan vedossa, POP Pankin johtaja Timo Hulkko ennustaa.

Kilpailukykyongelmien ja rakenteellisten haasteiden lisäksi Suomen viennin kehitystä rajoittavat edelleen Venäjän talouspakotteet ja Venäjän erittäin heikko talouskehitys. Suomen vienti ei saa apua myöskään euron ja dollarin välisestä valuuttakurssista, sillä siihen ei odoteta suuria muutoksia seuraavan 13 kuukauden aikana. POP Pankin mukaan tuonti laskee tänä vuonna 0,5 prosenttia, ja kasvaa ensi vuonna 2 prosenttia.

- Kotimaan investoinneissa on nähtävissä hienoista piristymistä. Rakentamisessa ja metsäteollisuudessa tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä positiiviset. Kone- ja laiteinvestoinnit jäävät kuitenkin heikolle tasolle. Kun kokonaisuudessaan investoinnit laskevat tänä vuonna 3,2 prosenttia, niin ensi vuonna ne kääntyvät varovaiseen 1,6 prosentin nousuun parempien ulkomaankaupan näkymien ansiosta, Hulkko arvelee.

Yksityinen kulutus ei tarjoa piristysruisketta

Suomessa yksityisen kulutuksen suhde bruttokansantuotteeseen on noin 55 prosenttia, joten sillä on suuri vaikutus talouskehitykseen.

- Tänä vuonna kuluttajahintojen lasku on helpottanut kotitalouksien tilannetta. Ensi vuonna tätä etua ei kuitenkaan ole luvassa, sillä kuluttajahinnat nousevat 0,6 prosenttia, mikä johtuu suurimmaksi osaksi verojen korotuksista, Hulkko sanoo.

Kulutusta hillitsevät myös palkankorotukset, jotka ovat tälle ja ensi vuodelle maltillisia, vain 0,5 prosenttia. Heikosta palkkakehityksestä huolimatta palkansaajien ostovoima kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia. Ensi vuonna ostovoiman kasvu painuu 0,5 prosenttiin kuluttajahintojen nousun myötä.

- Reaalitulojen kehitys jää ensi vuonna heikoksi. Yksityinen kulutus kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia, mutta ensi vuonna se on enää noin 0,3 prosenttia kuluttajahintojen nousun vuoksi, Hulkko sanoo.

Korot pysyvät alhaalla

Asuntovelallisille POP Pankilla on hyviä uutisia: EKP ei ole aikeissa nostaa ohjauskorkoaan lähiaikoina. 

- Ensi vuonna korko painuu keskimäärin hieman alle tämän vuoden 0,2 prosentin, koska 12 kuukauden Euribor on laskenut voimakkaasti nyt loppusyksystä, Hulkko arvioi.

- Työeläkkeellä oleville ei valitettavasti ole tarjolla yhtä hyviä uutisia, sillä heidän reaalitulonsa laskevat ensi vuonna 0,8 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että työeläkkeiden indeksikorotus on ensi vuonna nolla.

Yritysten liikevaihto ei ole tänä vuonna kasvanut, mutta kustannusten leikkaukset ja investointien lykkäykset ovat pitäneet yritysten tulokset kohtuullisina. Tästä syystä yrittäjien ostovoiman kehitys näyttää kotitalouksia myönteisemmältä, ja kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia. Ensi vuonna yrittäjien ostovoima kasvaa arviolta 2,9 prosenttia.

Työttömyys kasvaa edelleen

Työttömyysaste on tänä vuonna 9,4 prosenttia ja nousee POP Pankin arvion mukaan ensi vuonna 10,3 prosenttiin.

- Teollisuudessa on pitkään mennyt huonosti, mutta syksyn aikana on nähty positiivisia merkkejä. Myös rakentamisessa ja metsäteollisuudessa työllisyysnäkymät ovat selvästi paremmat kuin aiemmin. Tukku- ja vähittäiskaupassa tilanne on kuitenkin edelleen huono. Lisäksi julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden työllistämismahdollisuudet ovat heikentyneet voimakkaasti.

Taantuman lisäksi teknologiset innovaatiot ja digitalisaatio muuttavat voimakkaasti Suomen työmarkkinoita. Useita työtehtäviä voidaan korvata teknologialla.

- Verrattuna 1990-luvun alun lamaan on työttömyysasteen kasvu pysynyt nyt huomattavasti paremmin hallinnassa. Tämä kuitenkin näkyy yritysten tuottavuuden merkittävänä laskuna. Työmarkkinoiden ja työntekijöiden tilanne on tällä hetkellä todella haasteellinen, sillä taloustaantuma ja työmarkkinoiden rakenteelliset muutokset vaativat uudenlaista ajattelua ja joustavampia toimintamalleja, Hulkko pohtii.

Suomalaiset säästävät vähemmän

Taloustaantuman alkuvaiheessa kotitalouksien kulutus oli pienempää kuin käytettävissä olevien tulojen kasvu, eli kotitaloudet säästivät.

- Kotitalouksien kulutus ja käytettävissä olevat tulot ovat vuositasolla nyt lähes yhtä suuret. Vuosina 2008 ja 2009 säästämisaste oli noin 4 prosenttia, ja viime vuonna se oli enää vain 0,4 prosenttia. Ennustamme kuitenkin, että säästämisaste nousee noin 1,5 prosenttiin ensi vuoden aikana. Heikot taloudelliset ajat saavat usein myös ne säästämään, joilla ei välttämättä ole huolta toimeentulosta.

POP Pankki peräänkuuluttaa yksityistä kulutusta ja työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä.

- Huomiota pitäisi nyt kiinnittää yritystoiminnan tehostamiseen ja joustavuuteen. Sääntelyä pitäisi purkaa ja markkinoita vapauttaa, jotta työn teettäminen olisi kannattavampaa ja uusia tuoteinnovaatioita helpompi toteuttaa. Samaan aikaan yksityisen kulutuksen potentiaalia ei pitäisi liiaksi rajoittaa, Hulkko toteaa.

Lisätietoja:

POP Pankkiliitto, johtaja Timo Hulkko, puh. 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi

toimitusjohtaja Heikki Suutala, puh. 0500 661 431, heikki.suutala@poppankki.fi

Liitetiedostot

POP Pankit ovat asiakkaitaan varten perustettuja osuuskuntamuotoisia pankkeja, joilla tutkimusten mukaan on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat ja paras asiakaspalvelu. POP Pankki -ryhmään kuuluu 26 POP Pankkia, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oy ja POP Pankkiliitto osk.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs