Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Suomen ensimmäinen biohiilen pilottilaitos toimii Mikkelissä – tavoitteena tuotantoteknologian vienti ja biohiilipellettien teollinen tuotanto

Miktech Oy

Suomen ensimmäinen biohiilen pilottilaitos toimii Mikkelissä – tavoitteena tuotantoteknologian vienti ja biohiilipellettien teollinen tuotanto

Tiedote.
Julkaistu: 13.10.2014 klo 12:30
Julkaisija: Miktech Oy

Torrec Oy:n uusi pilottilaitos biohiilipellettien tuotantoon on otettu käyttöön Mikkelissä. Laitoksessa pilotoidaan biohiilipellettien tuotantoteknologiaa, jolle ennustetaan kasvavaa kansainvälistä kysyntää. Pilottilaitoksen menestyksekäs toiminta tukee Mikkelin tavoitteita teollisen mittakaavan biohiilipellettien tuotannon käynnistämiseksi Suomessa. Tästä valmistelutyöstä vastaa Miktech Oy.

Mikkelissä järjestettiin Biosaimaa-seminaari, jossa käsiteltiin biohiiliteknologiaa ja sen globaalien markkinoiden nykytilaa sekä kotimaisen energian kehitysnäkymiä. – Suomi on cleantechin ja biotalouden suurvalta. Olemme kokoamme ehdottomasti suurempi pelaaja maailmalla puhtaassa ja ympäristöystävällisessä teknologiassa. Alan kansainväliset kasvunäkymät ovat huikeat ja kasvuvauhdiksi arvioidaan vuositasolla 7–8 prosenttia. Olen erityisen iloinen, että Etelä-Savossa on vahvaa cleantech-alan asiantuntemusta. Torrec Oy on osa tätä tiennäyttäjien joukkoa puhtaamman teknologian tiellä, toteaa eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka.

Yksityisen start-up yrityksen, Torrec Oy:n pilottilaitoksen käyttöönotto on yritykselle merkittävä edistysaskel tuotantoteknologian kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi. – Teknologiaviennin markkinapotentiaali voimakkaasti kasvavalla alalla on merkittävä, toteaa johtaja Heikki Sonninen Torrec Oy:stä.

Uusi pilottilaitos kattaa koko biohiilipellettien tuotantoprosessin. Laitos toimii Mikkelissä Pursialassa Etelä-Savon Energian täysin kotimaisella ja yli 80 % uusiutuvalla polttoaineella sähköä ja kaukolämpöä tuottavan biovoimalan välittömässä yhteydessä. – Pilotin yhteyteen on samalla rakentunut kansallisesti ainutlaatuinen biohiiliteknologian kehitys- ja tutkimusympäristö, missä mm. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT-Savo), Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto harjoittavat jo tutkimustoimintaa, toteaa ohjelmakoordinaattori Jussi Heinimö Miktech Oy:stä.

– Pellettien kysynnän kasvun ennakoidaan jatkuvan voimakkaana lähitulevaisuudessa hiiltä käyttävien voimalaitosten seospolttoaineena. Biohiilipelletit korvaavat perinteistä teollista valkoista pellettiä juuri näissä kohteissa. Energialaitosten kiinnostus biohiiltä kohtaan kasvaa jatkuvasti, koska biohiilipelletit ovat kaikista kustannustehokkain tapa lisätä uusiutuvan energian osuutta olemassa olevissa hiilipölykattiloissa. Biohiilipellettien kysynnän ja käyttökokemusten kasvu synnyttää lisätarvetta kehittää alan tuotantoteknologiaa, sanoo johtava asiantuntija Tuomo Utriainen Pöyry Management Consulting Oy:stä.

Mikkelin tavoitteena on Suomen ensimmäisen, ison kapasiteetiltaan 250.000 tonnin biohiilitehtaan aikaansaaminen. Kyseessä olisi merkittävä, kokoluokaltaan 80–90 miljoonan euron investointi, mikä toisi maakuntaan 400–500 henkilötyövuotta. – Kivihiilen korvaaminen biohiilellä on kansallisesti merkittävä energiapoliittinen tavoite. Tämän saavuttamiseksi energialaitoksilla ja vuonna 2015 erityisesti Helsingin päättäjillä tulee olemaan merkittävä rooli. Helsingin seudun tarpeita ajatellen riittävän raaka-ainepohjan turvaamiseksi Mikkeli on tehnyt tehdashankkeen valmistelussa hyvää yhteystyötä Hattulan kunnan kanssa, sanoo toimitusjohtaja Vesa Sorasahi Miktech Oy:stä.

– Kivihiili on kuitenkin toistaiseksi merkittävästi biohiilipellettiä edullisempaa, joten positiivisten päätösten aikaansaaminen edellyttää myös poliittisia, uusiutuvaa energiantuotantoa tukevia  tariffipäätöksiä.

 

Lisätiedot:

Vesa Sorasahi, toimitusjohtaja, Miktech Oy, 0440 361 609, vesa.sorasahi@miktech.fi

Jussi Heinimö, ohjelmakoordinaattori, Miktech Oy, 040 544 0936, jussi.heinimo@miktech.fi

Heikki Sonninen, johtaja, Torrec Oy, 0500 710 457, heikki.sonninen@torrec.fi


Liitteen kuva:

Torrec Oy:n pilottilaitoksen edustalla vasemmalta oikealle: Vesa Sorasahi (Miktech Oy), Hanne Soininen (Mikkelin ammattikorkeakoulu), Jussi Heinimö (Miktech Oy), Mikko Järjvenpää (Torrec Oy), Heikki Sonninen (Torrec Oy), Kati Manskinen (Mikkelin ammattikorkeakoulu), Seppo Rasimus (Saimatec Engineering Oy) ja Mika Muinonen (Inray Oy). Kuvaaja: Mervi Sensio.

  

Liitetiedostot

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

Biosaimaa 2014 on bioenergian käytön edistämiseen tähtäävä Mikkelin seudun elinkeinopolitiikan kehittämisen kärkihanke. Hankkeen toimintaa toteuttaa Miktech Oy:n koordinoima Biosaimaa-klusteri, joka koostuu eteläsavolaisista bioenergia-alan yrityksistä, tutkimuslaitoksista, rahoittajista ja viranomaistahoista. Biosaimaa 2014 -hanketta ja Biosaimaa-klusterin koordinointia rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, alueen yritykset ja kunnat. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs