Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Sovittelu Euroopan parlamentin kanssa EU:n vuoden 2015 talousarviosta jatkuu joulukuussa

Valtiovarainministeriö

Sovittelu Euroopan parlamentin kanssa EU:n vuoden 2015 talousarviosta jatkuu joulukuussa

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2014 klo 11:18
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti kokoontuivat Brysselissä 17.11.2014 sovitteluun käsittelemään EU:n talousarviota vuodelle 2015 sekä avoinna olevia vuoden 2014 lisätalousarvioita. Euroopan parlamentti ja neuvosto eivät päässeet sovittelukomiteassa yhteisymmärrykseen sovittelumenettelyn määräajassa koskien vuoden 2015 talousarviota tai vuoden 2014 avoinna olevia talousarvioehdotuksia.

Neuvotteluiden yhteydessä jo saatu komission julistus maitosektorille suunnitellusta tukipaketista ei tullut esille jatkoneuvotteluissa, joissa  käsiteltiin keskeisimpiä kiistanaiheita. Näitä ovat  vuoden 2015 talousarvioneuvotteluihin kytkeytynyt kolmas lisätalousarvioehdotus  ja siihen liittyvä komission ehdotus uuden joustovälineen käytöstä (ennakoimattomiin menoihin varattu liikkumavara) sekä maksukaton kunnioittaminen talousarvion ulkopuolisten erityisvälineiden maksatusten osalta.

Uuden joustovälineen suuruuden osalta parlamentti tukee komission keväällä ehdottamaa tasoa. Neuvosto pitää joustovälineen käyttötarvetta alhaisempana muun muassa talousarvion sisällä olevien uudelleenkohdentamismahdollisuuksien johdosta. Neuvosto katsoo talousarvion eritysvälineiden  maksatusten kuuluvan sovitun maksukaton alle, kun taas parlamentin näkemyksen mukaan erityisvälineiden maksatukset voivat ylittää maksukaton.

Neuvottelut jatkuvat noin kahden viikon kuluttua kun komissio antaa uuden ehdotuksen vuoden 2015 talousarvioksi. Neuvosto ja parlamentti pyrkivät  sen jälkeen pikaisesti saavuttamaan sovun, jotta talousarvion muodolliset hyväksynnät tehtäisiin joulukuussa.

Jos sopua ei saada ennen tammikuun 1. päivää, voidaan unionin menoihin käyttää kuukausittain enintään kahdestoistaosa vuoden 2014 talousarvion määrästä, kunnes sopu on saatu.

Lisätietoa:

Lisätietoja: Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin virkamiessihteeri Henrik Ruso, p. 0295 160 349 tai 050 596 8649, valtioneuvoston kanslia ja neuvotteleva virkamies Joanna Tikkanen, 02955 30099, valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs