Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Sotainvalidien Veljesliitto työllistänyt jo lähes 400 keskisuomalaista!

Sotainvalidien Veljesliitto ry

Sotainvalidien Veljesliitto työllistänyt jo lähes 400 keskisuomalaista!

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2015 klo 13:45
Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliitto ry

Avustajatoiminta-hanke tuo kuntiin miljoonasäästöt

Keski-Suomessa 14 vuotta toiminut Avustajatoiminta-hanke on työllistänyt alueella yhteensä 385 pitkään työttömänä ollutta. Tällä hetkellä alueella työskentelee 21 avustajaa veteraanien tukena.

- Tarjoamme mielekkään työn ja mahdollisuuden kouluttautua niille, jotka ovat jo pitkään etsineet työtä tai joilla on mahdollisuus palkkatukeen, summaa Avustajatoiminnan projektijohtaja Eija Kilgast.Avustajista noin 40 % on löytänyt avustajajaksonsa jälkeen työ- tai koulutuspaikan. Koska kunnat joutuvat pääsääntöisesti korvaamaan puolet työmarkkinatuen kustannuksista Kelalle, toiminta ja sen korkea jatkotyöllistämisprosentti ovat tuoneet kunnille mittavat säästöt. Samaan aikaan kunnille on kertynyt verotuloja työllistetyiltä.

Lisää säästöä tuo apu, jota avustajat antavat. Tällä hetkellä sitä saa Keski-Suomen alueella 332 aktiivisesti palvelua käyttävää veteraanitaloutta.- Avustajatoiminta on varmasti yksi alueen tehokkaimmista hankkeista. Työttömyyden vähentämisen ja avustajien kouluttamisen lisäksi se täydentää kunnallista ja yksityistä kotihoitoa ja edistää kotona selviytymistä, mikä taas vähentää paineita kunnalliseen kotihoitoon ja laitoshoitoon, Kilgast sanoo.Jos Keski-Suomen kunnat tuottaisivat kotipalveluina viime vuonna alueella annetut lähes 18 000 avustajatyötuntia, se maksaisi yli puoli miljoonaa euroa. Osa asiakkaista pärjää avustajatoiminnan ansiosta vielä ilman kunnallista kotihoitoa, toisaalta avustajatoiminta myös täydentää sitä.


Laatua sotainvalidien elämäänKeski-Suomessa avustaja käy suurimman osan asiakkaista luona vähintään kahdesti kuussa.


- Sotainvalidien ja sotaveteraanien keski-ikä on jo yli 91 vuotta. Mitä heikommassa kunnossa veteraani on, sitä useammin hän toivoo käyntiä, kertoo Keski-Suomen aluehankkeen projektipäällikkö Kirsi Valkonen.


Asiakaskäynti kestää aina vähintään 2 tuntia ja silloin voidaan asiakkaiden toiveiden mukaan mm. ylläpitosiivousta, laittaa ruokaa ja käydä kaupassa. Tärkeintä on, että hänellä on aikaa olla asiakkaan luona ja palvelu on kiireetöntä. Asiakkaat arvostavat sitä, että kylään tulee pääsääntöisesti aina sama työntekijä.

- Moni asiakas kokee yksinäisyyttä ja avustajan käynti on tärkeä piristys viikkoon, Valkonen sanoo.

Sotainvalidien Veljesliitto tukee valtakunnallisesti hankkeita ja sotainvalidien asiakasmaksuja vuosittain lähes miljoonalla eurolla. Keski-Suomessa hanketta rahoittaa lisäksi ELY-keskus ja avustajien palkkaamista TE-toimisto. Hanke saa palkkaukseen tukea myös kunnilta, jäsenten asiakasmaksuja tuetaan veteraanijärjestöistä ja Sotiemme Veteraanit -keräyksestä. Osa hankkeen kustannuksista katetaan asiakasmaksuin.


- Työvoimahallinto arvioi hankkeen rahoituspäätöksen vuosittain. Olemme asettaneet projektille työllisyystavoitteen, johon olemme päässeet, iloitsee Valkonen.


Silti hankkeen tulevaisuus on aina epävarma. Työllistyäkseen avustajatoimintaan työnhakijalla tulee olla palkkatukimahdollisuus. Vuodenvaihteen palkkatukiuudistuksen myötä palkkatukimahdollisuuteen on tullut työllistämisen näkökulmasta suuria haasteita. Työllistettävälle tehdään TE–toimistossa työllistämisen suunnitelma. Joskus palkkatukimahdollisuus tarkoittaa, että henkilöllä on osaamisen vaje tai hän on ollut mahdollisesti jopa yli 2 vuotta työttömänä, jotta hänet voidaan työllistää.  Lisäksi tiedetään, että TE-toimistojen tarveharkinta on kiristynyt määrärahojen vähyydestä johtuen. Näin avustajien löytyminen on entistä haasteellisempaa, vaikka työttömiä on entistä enemmän ja asiakkaille apu on välttämätöntä.

 

Lisätietoja

projektijohtaja Eija Kilgast
puh. 044 797 7881

projektipäällikkö Kirsi Valkonen
puh. 050 302 6171

Edellä käyden - vammoista huolimatta.

Sotainvalidien Veljesliitto on vuonna 1940 sotainvalidien itsensä perustama veteraani- ja vammaisjärjestö. Sen tavoitteena on pitää huolta sotainvalideista sekä heidän puolisoistaan ja leskistään.

Lue lisää www.sotainvalidit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs