Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Sosnovyi Borin ydinvoimalasta entistä vaarallisempi kokonaisuus

Suomen luonnonsuojeluliitto

Sosnovyi Borin ydinvoimalasta entistä vaarallisempi kokonaisuus

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2012 klo 15:26
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Tiistaina 24.4. Suomen luonnonsuojeluliitossa vieraillut palkittu ydinvoima-aktivisti ja entinen tutkija Oleg Bodrov varoittaa, ettei Suomeen tuotavan venäläisen ydinsähkön tuotanto täytä eurooppalaisia turvallisuuskriteereitä.

Uusia huolia on herättänyt Suomenlahden rannalla sijaitseva Sosnovyi Borin ydinvoimala, jonka lähettyviltä ollaan rakentamassa uutta sähkönsiirtokaapelia Viipuriin. Bodrovin mukaan kaapelin käyttöönotto lisää siirtokapasiteettia myös Suomeen ja johtaa todennäköisesti Sosnovyi Borin reaktoreiden käyttöiän pidentämiseen entisestään.

Lisäksi Sosnovyi Boriin rakennettavien uusien reaktoreiden ja niiden tarvitsemien jäähdytyslaitteistojen vaikutuksia vanhoihin reaktoreihin ei ole selvitetty, vaikka ydinvoima-asiantuntijat ovat osoittaneet suunnitelmissa ongelmakohtia. Bodrovin mukaan alueella kyteekin ilmeisiä turvallisuusuhkia. Kuudesta uudesta jäähdytystorneista vapautuu päivittäin 200 000 tonnia vesihöyryä, joka saattaa osoittautua riskiksi voimala-alueen sähköjohdoille etenkin talvella.

Jo aiemmin voimalan tiettyjen reaktoreiden käyttöikää on päätetty pitkittää vuoteen 2026, jolloin vanhimpien reaktoreiden käyttöikä pidennettäisiin suunnitellusta 30 vuodesta 45 vuoteen. Sosnovyi Borin vanhimmat reaktorit ovat samaa tyyppiä kuin vuonna 1986 räjähtänyt Tshernobylin ydinvoimala.

Bodrovin mukaan päätös reaktoreiden käyttöiän pitkittämisestä ei ole tehty avoimesti. Ympäristövaikutusten arviota ei ole suoritettu eikä julkista keskustelua aiheesta käyty.

“Venäläinen ydinsähkö ei ole tuotettu turvallisesti tai reilusti. Vanhat reaktorit vaarantavat koko Baltian alueen ihmisten ja ympäristön turvallisuuden. Lopulta ydinjätteet jäävät kuitenkin venäläisten huoleksi. Sosnovyi Borista jätteet siirretään Siperiaan, jossa sikäläiset ihmiset eivät ole missään vaiheessa hyötyneet koko projektista. He kantavat vain jätteen säilytyksen vastuun ja riskit”, Bodrov muistutti.

Vuonna 2010 Suomi toi 11 638 GWh:ta sähköstään Venäjältä, mikä kattaa noin 74 prosenttia kaikesta Suomeen tuodusta sähköstä. Oleg Bodrovin mukaan määrä vastaa kahta Tshernobylin ydinvoimalan tuotantoa. Sosnovyi Borin ydinvoimalassa tuotettu sähkö päätyy Suomen kautta myös Pohjoismaiden yhteisille markkinoille. Onnettomuus Sosnovyi Borissa vaikuttaisi koko Baltian alueeseen.

“Elämme yhteisellä alueella, yhteisessä ympäristössä ja ekosysteemissä. Tarvitsemme myös yhteiset pelisäännöt, joiden noudattaminen on edellytys toimiessamme yhteisillä sähkömarkkinoilla. Tällä hetkellä turvallisuus ei ole naapurimaissa samalla tasolla”, totesi niin ikään Suomen luonnonsuojeluliiton vieraana tilaisuudessa puhunut Norjan luonnonsuojeluliiton Tore Braend.

 

Taustatiedoksi:

Energiateollisuus ry:n tilastoja sähkön tuotannosta, tuonnista ja viennistä:
www.energia.fi/tilastot-ja-julkaisut/sahkotilastot/sahkontuotanto/sahkon-tuotanto-tuonti-ja-vienti

 

Lisätietoja:

Oleg Bodrov, puheenjohtaja, Green World, bodrov@greenworld.org.ru, puh. +7 921 7452 631

Tore Braend, tbraend@naturvern.no, puh. +47 91 68 53 17

 

--
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi
(pyynnöstä myös maksuttomia kuvia Oleg Bodrovista)

 

 

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs