Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » SITA Suomi luopuu asukkaiden lajittelua helpottavasta palvelusta pääkaupunkiseudulla

SITA Suomi luopuu asukkaiden lajittelua helpottavasta palvelusta pääkaupunkiseudulla

Tiedote.
Julkaistu: 20.02.2013 klo 10:15
Julkaisija: Sita Finland Oy

SITA Suomi Oy on kehittänyt ja edistänyt kotitalouksien hyötyjätteiden lajittelua ja keräystä monilokeroisen QuattroSelect-astian ja -keräyspalvelun avulla. Monilokeroastian avulla kotitalouksissa on voitu helposti lajitella hyötyjätteet omassa kotipihassa. Asiakkaiden arvostamasta palvelusta joudutaan luopumaan, koska siihen ei voitu liittää poltettavan sekajätteen keräilyä.

SITA Suomi Oy on tarjonnut QuattroSelect-palvelua pääkaupunkiseudulla vuodesta 2009 lähtien. Palvelussa ovat olleet mukana Helsinki, Kauniainen, Vantaa ja Espoo. Pääkaupunkiseudulla nelilokeroiseen astiaan on kerätty keräyskartonki ja -paperi, pienmetalli ja sekavärinen lasi. Monilokeroastia helpottaa kotitalouksien hyötyjätteiden kierrätystä, kun jätteet voi lajitella kotipihalla, eikä niitä tarvitse erikseen kuljettaa kierrätyspisteisiin. Jätejakeet on kerätty astiasta erikoisvalmisteisella, nelilokeroisella keräysautolla.

Huolellinen lajittelu vähentää kaatopaikoille joutuvan jätteen määrää ja edesauttaa jätemateriaalien hyötykäyttöä. SITA Suomi toimittaa keräämänsä hyötyjätteet asianmukaiseen jatkojalostukseen materiaalihyötykäyttöön. 

– Palvelumallia pääkaupunkiseudulle tuodessamme tarkoituksenamme oli luoda malli, jossa yhdellä astialla hoituu kotitalouden koko jätehuolto. Vastaava malli meillä on ollut käytössä Turussa jo vuodesta 2008. Uskoimme myös pääkaupunkiseudun kunnallisen jätehuoltoyhtiön, HSY:n, innostuvan hyväksi havaitusta palveluratkaisusta. Toisin kävi, kertoo SITA Suomen toimitusjohtaja Jorma Kangas.

Jorma Kangas toteaa, että SITA on käynyt HSY:n kanssa neuvotteluja polttokelpoisen sekajätteen keräysmahdollisuudesta, mutta useista kehitysaloitteista huolimatta se ei ole ollut mahdollista.

– Olisimme halunneet vaihtaa monilokeroastiaan poltettavan sekajätteen tai kaatopaikkajätteen lokerikon, mutta emme saaneet HSY:ä kiinnostumaan hankkeesta. Nykymuodossaan keräilyllä ei ole kasvunäkymiä. Joudummekin noutamaan astiat pois niiltä pientalojen asukkailta, jotka ovat asiakkaitamme, kertoo Jorma Kangas. 

SITA on pahoillaan palvelun päättymisestä, koska siitä on saatu asiakkailta hyvää palautetta. Helmikuun puolivälissä asiakkaille ilmoitettiin palvelun loppumisesta, ja SITA Suomeen tuli heti runsaasti palautetta, jossa ihmeteltiin, miksei hyvin toiminutta järjestelmää voitu jatkaa.

 

Lajittelua kotiportilla 

Vantaalainen Eeva Heckwolf on ollut tyytyväinen QuattroSelect-palvelun käyttäjä vuodesta 2009 alkaen ja on harmissaan, kun monilokeroastiasta pitää luopua. Hänen mielestään on ollut todella kätevää lajitella paperi, kartonki, metalli ja lasi kotiportilla ilman että on tarvinnut kuljettaa autolla kierrätysjakeita aluepisteisiin kilometrien päähän. Varsinkin silloin, kun perheessä oli vauvaikäinen, keräyslasia ja pienmetallia syntyi kotona yllättävän paljon. 

Eeva Heckwolf kertoo, että monet naapurit ja läheisen päiväkodin henkilökunta ovat kiinnostuneina kyselleet heidän modernista jäteastiastaan. Hänen mielestään olisi hyvä, että pientaloista saataisiin kierrätykseen myös kartonki.Useimmissa omakotitaloissa on tulisija, ja kartonki menee helposti polttoon, jos sille ei ole kätevää kierrätystapaa. Poltto taas lisää pienhiukkasia ja huonontaa kaupungin ilmanlaatua. Epäilemättä myös lasia ja metallia päätyy pientaloissa sekajätteen joukkoon.

Vantaalainen Maarit Tykkä toteaakin, että heidän perheessään lajittelu luultavasti vähenee, kun QuattroSelect-astia viedään pois. Keräyspaperi viedään jatkossa lähikoulun keräykseen, ja kartonki palaa omassa takassa. Lasi ja metalli sujautetaan sekajätteen sekaan, koska sen erillisvarastointiin ei ole tilaa. Lasi- ja metallijätettä syntyy perheessä vauvanruokapurkeista ja kartonkia esimerkiksi ruokapakkauksista, kuten puurohiutalepaketeista.

– Otimme QuattroSelect-astian heti, kun se oli mahdollista, ja olemme olleet siihen tyytyväisiä. On harmillista, että palvelu päättyy, sanoo Maarit Tykkä.

QuattroSelect-palvelu on edelleen käytössä Turun, Raision, Naantalin, Uudenkaupungin ja Lappeenrannan alueilla. Näillä paikkakunnilla palvelun hankkineiden asiakkaiden määrä on kasvussa.

 

Lisätietoja

SITA Suomi Oy

toimitusjohtaja Jorma Kangas

puh. 010 540 2201

jorma.kangas@sita.fi

www.sita.fi

Liitetiedostot

SITA Suomi on yksi Suomen suurimmista jätehuoltoyrityksistä. Sen palveluksessa on noin 350 ammattilaista ja sillä on 200 erikoisajoneuvoa. SITA Suomen liikevaihto vuonna 2012 oli 76 miljoonaa euroa. Euroopan suurin ympäristönhuoltoalan yritys SITA on osa kansainvälistä SUEZ ENVIRONNEMENT -konsernia, jonka erikoisosaamisaluetta ovat vesi- ja jätehuoltopalvelut. SITA Suomella on toimipisteitä Vantaalla, Riihimäellä, Tampereella, Heinolassa, Lahdessa, Porvoossa, Kotkassa, Turussa, Vaasassa, Uudessakaupungissa, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Vihannissa ja Ylivieskassa. www.sita.fi

Natural resources are not infinite. Each day, SUEZ ENVIRONNEMENT (Paris: SEV, Brussels: SEVB) and its subsidiaries deal with the challenge of protecting resources by providing innovative solutions to industry and to millions of people. SUEZ ENVIRONNEMENT supplies drinking water to 91 million people, provides wastewater treatment services for 63 million people and collects the waste produced by 57 million people. SUEZ ENVIRONNEMENT has 80,410 employees and, with its presence on five continents, is a world leader exclusively dedicated to water and waste management services. In 2011, SUEZ ENVIRONNEMENT, a subsidiary owned 35.7% by GDF SUEZ, achieved revenues of € 14.8 billion.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs